Cum se schimba corpul tau la menopauza si cum sa ai in continuare grija de tine

adv-menopauza

Menopauza apare de obicei intre 40 si 55 de ani si este caracterizata de scaderea nivelului de hormoni estrogeni din corpul femeilor. Acest lucru cauzeaza o serie de schimbari majore si de simptome care iti pot afecta viata de zi cu zi. Insa, acestea pot fi gestionate cu succes printr-o ingrijire atenta. Afla mai multe despre menopauza si cum sa ai mai multa grija de corpul tau.

Oprirea menstruatiei

Principala schimbare care are loc in momentul scaderii productiei de estrogen este incetarea menstruatiei. Poti identifica apropierea menopauzei in momentul in care apar menstruatiile neregulate, care pot dura mai putin sau mai mult decat in mod obisnuit si poti observa diferente in fluxul sangerarilor.

 

La un an dupa ultima menstruatie, se poate spune ca incepe perioada de menopauza. Aceasta este asociata cu o serie de simptome, cele mai comune fiind bufeurile si transpiratiile nocturne.

Schimbarile de dispozitie si starile de oboseala

La fel ca orice fel de schimbari hormonale, si cele care au loc in timpul menopauzei pot duce la aparitia a diferite stari emotionale mai puternice. Acestea pot fi insotite si de oboseala si nervozitate, pierderea energiei si capacitatea de concentrare afectata. Aceste stari nu sunt identice la toate femeile, variind de la persoana la persoana, in functie de felul in care au loc fluctuatiile de hormoni.

Schimbarile pielii

In timpul menopauzei au loc si schimbari la nivelul pielii, deoarece are loc si scaderea productiei de colagen. Astfel, pielea va deveni mai putin elastica si se va lasa in zona obrajilor si a gatului, dar vor aparea si mai multe riduri. Femeile pot observa si aparitia de pete pigmentare, de acnee si eruptii, precum si mancarimi mai pronuntate.

Cresterea riscului de boli osoase si cardiovasculare

Nivelurile mai scazute de estrogen pot avea un impact asupra sanatatii oaselor si a inimii. In timpul menopauzei, au loc modificari in sistemul circulator si sistemul osos, asadar femeile devin predispuse la dezvoltarea unor afectiuni precum bolile cardiovasculare sau osteoporoza.

Sfaturi pentru un stil de viata sanatos la menopauza

Din fericire, cu ajutorul unei ingrijiri corecte si a unei alimentatii echilibrate, poti face fata mai usor simptomelor menopauzei si tuturor acestor schimbari, astfel incat sa minimizezi riscurile asociate acestei perioade.

Alimentatie corecta

O alimentatie corecta in timpul menopauzei este setata pe reducerea riscurilor cardiovasculare si de osteoporoza. Asadar, ar trebui sa alegi alimente bogate in calciu si vitamina D: lactate, peste, fasole alba, legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul), oua, carne rosie. Daca iti recomanda medicul, poti lua si suplimente alimentare pe baza acestor nutrienti.

 

De asemenea, asigura-te ca vei consuma doar grasimi sanatoase si opteaza pentru multe fibre. Acestea se gasesc cu precadere in leguminoase, dar si in produsele realizate din cereale integrale. Evita sa mananci alimente foarte sarate, deoarece acestea pot creste riscul cardiovascular.

Ingrijirea pielii

Pentru a incetini imbatranirea pielii si pierderea elasticitatii, va trebui sa ii acorzi o atentie deosebita tenului tau. Alege produse cosmetice speciale pentru perioada menopauzei si urmeaza o rutina regulata de ingrijire, in fiecare dimineata si seara.

Renuntarea la fumat si alcool

Fumatul si alcoolul ar trebui reduse semnificativ sau chiar eliminate in timpul menopauzei, deoarece sunt asociate cu numeroase riscuri. Acestea dauneaza sanatatii sistemului cardiovascular si a oaselor si, mai mult, pot duce la accentuarea simptomelor specifice.

Activitatea fizica

Un stil de viata activ este benefic in orice situatie, in special in timpul menopauzei. Acesta ajuta la buna functionare a inimii, mentine sanatatea muschilor si a oaselor si contribuie la o mai buna gestionare a simptomelor menopauzei, in special a schimbarilor de dispozitie.

 

Menopauza nu este neaparat o perioada usoara, iar anumite femei se pot confrunta cu simptome mai dificile decat altele. Insa, lucrurile devin putin mai usoare daca incerci sa duci un stil de viata echilibrat. Tine cont de aceste sfaturi si ai grija de tine chiar si dupa 50 de ani.

Photo: aici.

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
379 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Vineri, 04 Martie 2022

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Intr-o lume afectata de poluare si plina de alimente care mai de care mai chimice, este [..]
citeste si comenteaza
Sangerarile vaginale anormale nu au legatura cu menstruatia, ci reprezinta mai degraba o [..]
citeste si comenteaza
Una dintre caracteristicile organismului femeii – prezenta ciclului menstrual este [..]
citeste si comenteaza
Nu mai este un secret ca apa este extrem de importanta in viata noastra, iar noi...nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Atunci cand iti cumperi un parfum mai scump, vrei sa te asiguri ca achizitionezi unul original. [..]
citeste si comenteaza
Cei mici au nevoie, in formarea lor, de exemple si prieteni alaturi de care sa traiasca primele [..]
citeste si comenteaza
Sa iti pastrezi silueta de invidiat intr-un timp in care tendinta generala este de ingrasare este [..]
citeste si comenteaza
Inceputul anului vine intotdeauna la pachet cu rezolutii pentru urmatoarea perioada si cea mai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate