Afectiuni ale sanilor (II). Cancerul mamar

Cancerul mamar

Carcinomul invaziv – denumirea medicala a cancerului mamar. Punctul sau de plecare este tesutul glandular sau epiteliul canalelor galactofore. In ambele situatii, tesuturile epiteliale, de acoperire sau glandulare, sunt separate de tesutul conjunctiv printr-o formatiune acelulara numita membrana bazala.

Aceasta membrana bazala este prima bariera care limiteaza extinderea cancerului aparut in tesutul epitelial la tesuturile din jur. Cancerul care nu a depasit membrana bazala este o forma incipienta, tratabila, insa cancerul care a depasit aceasta membrana este mai avansat si mai greu tratabil.

Din pacate, lipsa de informatie si neglijenta multor femei fac ca aceasta boala sa fie descoperita, de cele mai multe ori, prea tarziu.

In Romania, aproximativ 5600 de femei afla in fiecare an ca au cancer la san. Mai putin de 10% dintre acestea ajung sa fie diagnosticate in faza incipienta, atunci cand sansele de tratament si supravietuire sunt maxime.

La fiecare 3 minute, undeva pe glob, o femeie este diagnosticata cu cancer la san.

Asadar, statisticile sunt alarmante!

Ceea ce, probabil, nu stiati este faptul ca la fiecare 100 de femei care dezvolta cancer la san, boala apare si la un barbat.

Factori

Cancerul de san este un “inamic” tacut, i se simte simte prezenta doar atunci cand este prea tarziu. Din nefericire, nu se cunosc, inca, niste cauze clare ale acestei boli, insa exista anumiti factori de risc: aparitia menstruatiei mai devreme de 12 ani sau menopauza intarziata (dupa 50 de ani), o dieta bogata in grasimi (ulei, carne), prezenta unor cazuri de cancer la san in familie (desi 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu prezinta un istoric familial cu antecedente ale acestei boli), sarcina intarziata (dupa 26 de ani) sau lipsa sarcinii, consumul moderat de alcool, terapia de inlocuire a estrogenului, cancerul de san anterior, iradiatia terapeutica, obezitatea moderata.

Prin urmare, se poate reduce riscul de a dezvolta cancer la san daca facem miscare regulat si daca supraveghem atent dieta, greutatea si nivelul de stres.

Siptome

Cancerul de san se manifesta, uneori, prin anumite simptome, cum ar fi: aparitia unor noduli la nivelul sanului, complet nedurerosi (8 din 10 noduli la san sunt, de obicei, benigni. Asa ca daca descoperiti un nodul, nu intrati in panica! Mergeti la medic!), aparitia pe san a unei adancituri neregulate, aparitia de secretii la nivelul mamelonului, prezenta unor mancarimi si cruste (coji) la nivelul mamelonului, pielea sanului poate deveni mai groasa, cu pori dilatati, mai calda si adesea cu pete rosiatice, aparitia unor ulceratii la nivelul sanului, care pot sangera sau se pot suprainfecta, cresterea in volum a unui san, prezenta durerii.

Este bine de stiut ca, de ceva timp, sunt realizate si in Romania campanii pentru informarea femeilor despre cancerul de san, iar multe centre medicale au ales sa se implice si sa ofere gratuit analize si consultatii tuturor femeilor care isi doresc sa fie sanatoase.

Asadar, informati-va si voi si mergeti periodic la medic!

Andreea Ristea

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
6676 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Marți, 16 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

cancerul la san, ganglioni, mergeti la medic, factori, siptome, carcinomul invaziv


S-ar putea sa va intereseze si:

Traim in secolul XXI, intr-o lume unde conteaza doar ce este la suprafata, planul [..]
citeste si comenteaza
Acest examen este utilizat pentru screening-ul modificarilor de col uterin si este cel [..]
citeste si comenteaza
Renuntarea la carne, intre dieta si virtute. [..]
citeste si comenteaza
Stiai ca exista periute de dinti electrice care, in doua minute, efectueaza mai multe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

„Ghici cat de mult te iubesc”, una dintre cele mai apreciate carti ale editurii Cartea [..]
citeste si comenteaza
Daca va imaginati ca vremea mohorata ne poate impiedica sa petrecem un weekend minunat, ei bine va [..]
citeste si comenteaza
Intr-o mare masura, adevarul este subiectiv, pentru ca este adevarul NOSTRU, ceea ce vedem noi, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate