Ce alimente trebuie sa consumam pentru a avea dinti mai sanatosi
Mancarea procesata, sucurile carbogazoase, zaharul pe care il gasim din plin in foarte multe produse - de la iaurturi si pana la acel lapte praf pentru bebelusi - “lucreaza” asupra sanatatii orale. Dintii se strica sub actiunea bacteriilor producatoare de acid, bacterii provenite din ceea ce mancam, iar la acest capitol este simplu: anumite alimente sunt adevarate “cocktail-uri” daunatoare.
Important, de asemenea: care este periuta de dinti potrivita mie?
Ce pot sa mananc pentru a avea o mai buna igiena orala?
In primul rand luati in calcul o dieta echilibrata, caracterizata prin moderatie si varietate. Dezvoltati obiceiuri sanatoase:
- alegeti-va hrana din cele cinci grupe majore: fructe, vegetale, paine si cereale, lapte, produse lactate si carne (pui, peste), fasole;
- evitati dietele bazate pe grasimi, care elimina celelalte grupe de nutrienti si care au drept rezultat o scadere a mineralor si vitaminelor in organism.
- evitati alimentele care se lipesc de dinti, sunt printre cele mai nocive: prajituri cu diverse creme, caramele, bomboane cu umplutura, fructe deshidratate. Pentru gustarele apelati cu incredere la nuci crude, iaurturi simple, branza, boamboane fara zahar; poate fi greu la inceput, insa in timp va veti reeduca gusturile si nu o sa vi se mai para o tragedie faptul ca nu mancati o punga de caramele in timpul filmului, ba din contra. Incercati o luna de zile sa excludeti pe cat posibil zaharul din alimentatie, incercati apoi sa beti 0,5 l dintr-un suc carbogazos, cu siguranta vi se va parea mult prea dulce.
Stii: cine a inventat pasta de dinti?
- cand consumati carbohidrati fermentati (biscuti, prajiturele, chips-uri), incercati sa le consumati ca pe o masa de sine statatoare, nu ca pe o gustare. Exista combinatii de mancaruri care neutralizeaza acizii din gura si impiedica sau macar incetinesc caria dentara: de exemplu, daca nu vedeti viata fara chips-uri, mancati-le cu branza dulce si faceti din asta o masa.
- unele sucuri, fie ele si naturale, pot avea influente nedorite asupra danturii, sfecla rosia, spre exemplu, pateaza dintii. Pentru a minimiza efectul acesta, va puteti folosi de un pai atunci cand consumati aceasta licoare.
Interesant de stiut: trucuri de albire a dintilor
- oricat ar suna de ciudat, pastrati-va gura umeda, consumati apa! Nu uitati ca saliva va protejeaza dintii, iar senzatia de "uscat" din gura, poate fi evitata prin stimularea secretiei salivare cu ajutorul unor bomboane fara zahar ori a unei gume de mestecat.
Nu ar fi rau de stiut si: cand trebuie sa bem apa
PS: La polul opus, o dieta restrictiva, saracacioasa, nu este garantia unui zambet memorabil. Organismul privat de substantele de care el are nevoie inseamna un sistem imunitar deficitar, sistem imunitar ce declanseaza un lant de reactii negative si vulnerabilitatea in fata unor boli, inclusiv probleme de ordin dentar.
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Vineri, 15 Aprilie 2016
dinti sanatosi, alimente bune, igiena orala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa