Pericolul ascuns al calatoriilor
Cui nu-i place sa calatoreasca? Fie ca mergem in interes de afaceri, fie ca mergem din placere, ideea in sine de calatorie ne aduce diversitate si experiente noi, de cele mai multe ori, placute. De aceasta data ne vom concentra pe acele lucruri neplacute: bolile!
Asa cum de la un caz izolat de gripa, se poate ajunge la o pandemie (ca in cazul "gripei spaniole"), tot asa se poate repeta istoria si putem fi chiar noi victima-vector a ei.
Atentie la mancarea nepreparata!
Cu totii stim ca normele sociale (mancare, bautura si sex) difera de la o tara la alta. Ce nu stim foarte bine este cand sa respectam traditiile regionale si cand nu. Spre exemplu, sa servim o mancare traditionala din peste crud, sau sa bem un pahar de lapte nefiert poate fi ostentativ pentru sanatatea noastra. Pentru ca orice mancare sau bautura nepreparata, deci cruda, poate fi un risc de contaminare cu boli, aceste aparente gesturi inofensive de binevointa, se pot dovedi a fi capcane.
Apa si microbii
Daca vrem sa ne bucuram in calatoriile noastre de sporturile acvatice sau inot, trebuie sa alegem un loc curat, in primul rand. Apoi, daca zona este plina de pietre, trebuie sa ne ferim picioarele cu papuci speciali pentru apa. De asemenea, este bine sa evitam sa intram in apa daca avem vreo zgarietura sau taietura. Coralii pot reprezenta un pericol daca ne ranim in ei pentru ca ne putem infecta cu microbi. Tot despre apa e bine de stiut ca nu trebuie sa inghitim nici din cea in care ne scaldam, nici din cea de la dus, sau de la vreo chiuveta. In cazul in care nu suntem siguri de gradul de filtrare al apei pe care o folosim, acolo unde suntem cazati, cel mai bine este sa folosim apa din comert, atat pentru baut, cat si pentru spalat pe dinti.
Inainte de calatoria propriu-zisa este bine sa ne informam cu privire la riscurile contractarii unei boli in zona respectiva, si, atunci cand situatia o cere, sa ne vaccinam.
Sa nu uitam de spray-urile pentru tantari, care se aplica pe piele inainte de expunerea in locuri unde exista pericolul intepaturilor. Si, de asemenea, de cremele de protectie solara.
Nu pe ultimul plan, este bine sa ne ferim de un contact sexual neprotejat in perioada calatoriilor. Acest lucru nu ne va ocroti de absolut toate bolile, sau in functie de caz, de o constiinta incarcata, dar ne va ajuta in proportie mare.
In concluzie, pentru a ne putea bucura in siguranta de calatorii, trebuie sa fim prevazatori si sa nu cadem in capcanele culinare ale zonei respective, sa ne asiguram ca bem apa potabila in procent de 100% si ca mergem la inot in siguranta, ferindu-ne picioarele, ranile si pielea (de soare).
Un articol de: Ana-Maria Doroftei
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 11 Mai 2012
boli, inot, protectie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa