O zi de duminica
„Atata foc, atata aur/ Si-atatea lucruri sfinte/ Peste intunericul vietii/ Ai revarsat, Parinte!” (Mihai Eminescu).
Duminica 13 ianuarie 2013, la Biserica Ortodoxa „Sfantul Vasile cel Mare” din Durham, Carolina de Nord, dupa dumnezeiasca Liturghie care a inceput cu anuntul solemn al Parintelui Daniel Florean: „Binecuvantata este imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor” si cu raspunsul Comunitatii credinciosilor: „Amin”, a avut loc un eveniment cultural.
Sfanta Liturghie a pregatit credinciosii prin rugaciunile Parintelui si ale lor, pentru momentele prefacerii darurilor de paine si vin, in Trupul si Sangele lui Hristos si ale impartasirii de ele, momente spirituale care incheie si incoroneaza intotdeauna Sfanta Liturghie numita si Euharistie sau „Multumire”, pentru ca insusi Hristos a prefacut la Cina cea de Taina painea si vinul in Trupul si Sangele Sau, multumind „Tatalui” pentru ca L-a trimis sa Se faca om si sa Se aduca jertfa prin Trupul si Sangele Sau - supremul act de iubire al lui Dumnezeu catre noi -, deci si supremul motiv de multumire al nostru catre El. Prin porunca „aceasta sa faceti spre pomenirea Mea”(Luca 22, 19), Hristos ne asigura ca El va fi tot atat de prezent cu noi si Se va darui sub chipul painii si vinului, ori de cate ori Apostolii si urmasii lor se vor ruga Lui sa faca aceasta cum a facut-o El la Cina cea de Taina.
Dupa incheierea Liturghiei si frumoasa predica a parintelui Daniel Florean, scriitorii au fost invitati sa vorbeasca despre poetul Mihai Eminescu, de la a carui nastere, 15 ianuarie 1850, se implineau 163 de ani, simtindu-se onorati de a putea dezvalui intuitii fulgurante si chiar sa prilejuiasca momente de gratie. Au fost create stari sufletesti vecine, daca nu chiar identice pe alocuri cu starea de rugaciune (Kafka chiar afirma ca poezia este o forma a rugaciunii). S-au putut auzi fragmente din poeziile lui Mihai Eminescu, precum si poezii integrale, recitate cu daruire, iubire si credinta, caci „Poarta spre Dumnezeu este credinta, iar forma prin care se intra la Dumnezeu e rugaciunea”, spunea Petre Tutea.
Am avut emotia si bucuria de a vorbi despre personalitatea lui Eminescu, de a-i recita poeziile, versurile lui avand si deznadejde si bucurie si lacrimi si vis si dor dupa iubirea pierduta si spaima de viitor si picuri de speranta… Iar expunerea a fost, dupa parerea celor care au ascultat, un moment interesant, aplaudat, completat de cuvintele scriitoarei Dana Oprita care a lucrat douazeci de ani in Televiziunea romana si a relatat evenimente din acea vreme, amintind si despre vacantele poetului la manastirile unde matusile sale erau calugarite.
Asa este, Mihai Eminescu provenea dintr-o familie dreptcredincioasa. Dintre fetele bisericesti din familia lui Eminescu - ne spune renumitul eminescolog, profesorul, scriitorul Nicolae Georgescu -, doi frati ai mamei poetului au fost calugari si trei surori ale ei au fost calugarite, toate la manastirea Agafton din judetul Botosani; o alta sora a ei a avut o fiica care s-a calugarit de asemenea la Agafton, asadar, o vasta familie religioasa. La manastirea Agafton, Eminescu, copil fiind, se simtea ca acasa, intre matusi, statea acolo cu saptamanile, participa la viata de obste, asculta povesti, cantece, intamplari reale povestite de calugarite. Maica Olimpiada Jurascu, sora mamei poetului calugarita la Agafton, iar mai tarziu stareta la aceasta manastire, l-a urmarit pe poet toata viata, ne mai spune profesorul Nicolae Georgescu. In zadar incearca unii sa-l denigreze, sa-i puna la indoiala pana si credinta in Dumnezeu; declaratiile lui din anumite poezii erau cautari ale tineretii, dileme care framantau sufletul lui tanar, asa cum fac multi tineri care cauta uneori sa inteleaga fara sa creada, pana cand isi dau seama ca intai trebuie sa ai credinta puternica pentru a putea intelege. Sa fim convinsi ca ori de cate ori a simtit increderea slabita, Eminescu a stiut sa strige asa cum ne invata Biblia (Marcu 9,24): „Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!”, dovada ca in scrierile sale postume s-au gasit numeroase scrieri cu caracter religios-crestin. Nelinistea, se pare, este prima etapa a reflectiei filozofice si religioase.
Pentru multi din cei ce indragesc poezia, versurile lui Eminescu reprezinta o muzica a iubirii, iubirea lui fiind eterna, sensibilitatea lui inegalabila, profunzimea spiritului – uluitoare. Nu de putine ori descoperim in versurile lui un adevar exprimat de Parintele Nicolae Steinhardt, poezia putand fi: „scut, adapost, leac si arma”.
Dupa cum a putut constata colectivitatea romaneasca prezenta la eveniment - oameni de un inalt nivel intelectual -, exista si o importanta zona a poeziei lui Eminescu cautatoare in sfera filozofiei, el fiind o personalitate hibrida, un mare poet - filosof care a preluat idei din diferite sisteme filosofice si carora le-a dat o forma artistica inegalabila. Sa ne amintim ca poetul italian Dante Alighieri a fost cel care a crezut puternic in demnitatea filosofica a poeziei si nu s-a sfiit a vorbi despre chemarea poetului de a continua Scripturile Sacre.
Un scriitor spunea despre Eminescu: „Inainte de a fi idee, sentiment, amintire, filosofie, regret, istorie, autenticitate, travaliu, eres, revolta, pesimism, ton premonitoriu, tandrete, dor, cultura, solitudine, Eminescu este muzica. Limba lui canta ne-terestru”. Si poeziile recitate au redat intrucatva, acel cant ne-terestru…
Se spune ca in fiecare moment din viata noastra alegem intre iubire si lipsa ei, intre Dumnezeu si Om, intre lumina si intuneric, iubirea fiind cea care transcende intunericul; iubirea, cu puterea ei poate face minuni, „poate inflori trandafirii iarna si prin aceasta, poate dezvalui legi necunoscute ale manifestarii, ale comunicarii si ale constiintei”. Din aceasta cauza a iubi poate deveni un scop al vietii pentru oricine si sufletele celor care au participat in aceasta zi de duminica 13 ianuarie, la Sfanta Liturghie si comemorarea poetului, au avut sufletele deschise pentru iubire.
Cultura si teologia se dezvolta impreuna, elementele acestora se intrepatrund si ajung astfel sa constituie chiar constiinta de sine a comunitatii receptoare a textului. Iata de ce grupul Roata (Romanian - American Triangle Alliance) a fost creat la sfarsitul lui 2011 din dorinta de a strange romani din aceasta zona a Carolinei de Nord, dornici de evenimente culturale, grup condus actualmente de doamna Ileana Ibanescu, care impreuna cu Parintelui Daniel Florean, cu iubire si daruire au initiat si au facut posibila aceasta intalnire de suflet.
Am intrebat de ce denumirea grupului este Roata, stiind, in mare, ca roata este un simbol intalnit in toate traditiile antropologice de pe glob; fiindca se invarteste, se spune ca roata exprima dinamica si diversitatea, iar pentru ca axul ramane mereu in acelasi loc, roata poate exprima fixitatea si sinteza, poate sugera insusi ritmul vietii. Si mi s-a spus ca Roata este intalnita mult la romani, simbolul Rotii, al Soarelui existand pe tot cuprinsul Romaniei: pe crucile mormintelor din Maramures, din Oltenia, pe foarte multe obiecte de arta populara, pe fantanile din Oltenia, pe portile de intrare ale gospodariilor din Maramures, pe stalpii funerari din Bucovina si Hateg, pe stalpii si grinzile caselor etc.
La finalul intalnirii, credinciosii Bisericii, impreuna cu Parintele Daniel, s-au apropiat pentru a schimba cateva impresii, dupa care au parasit Biserica, intariti prin Sfanta Euharistie, marturisitori ai lui Hristos dar si ai versurilor poetului, in lumea in care traim, fiindca Dumnezeu ne-a creat ca fiinte in comuniune, sa ne ajutam unul pe altul si sa ne iubim unii pe altii, asa cum ne iubeste si El pe noi.
Un articol de: Vavila Popovici
Raleigh North Carolina, USA
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 22 Ianuarie 2013
despre iubire, despre hristos, despre credinta, Mihai Eminescu
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?