Obsesia de a fi mereu slabe dauneaza sanatatii noastre fizice si mentale
Unele persoane din jurul nostru isi formeaza o parere si chiar emit judecati despre noi strict prin prisma aspectului nostru fizic. Nu de putine ori, din aceasta cauza, fetele sunt cele care se simt complexate de o parte a corpului lor sau de felul in care arata.
Cum putem sa depasim aceste probleme fara sa ne punem sanatatea in pericol, dar si cum sa ne gasim acel echilibru dintre starea noastra psihica si cea fizica, vom afla direct de la specialisti. Astfel, i-am invitat la o discutie, pe aceasta tema, pe nutritionistul Cori Gramescu si pe psihologul Alexandru Chermeleu, de la care am aflat informatii importante. De asemenea, am cules pareri si de la cateva tinere pentru a afla daca ele au fost vreodata adeptele dietelor drastice sau ale pastilelor de slabit.
Dietele drastice si pastilele de slabit – inamicii sanatatii tinerelor
Forme perfecte, picioare lungi, un trup de zeita si un chip angelic. Mai pe scurt spus, perfectiunea feminina. In mass-media sunt promovate cele mai atractive domnisoare. Pe podiumurile de moda si in reviste, vedem acele femei care aparent nu au defecte fizice. Astfel, in randul adolescentilor si, nu numai, se dezvolta un complex de inferioritate. Vom vorbi, in special, de tineri pentru ca ei sunt cei mai vulnerabili. Ei resimt cel mai mult toata aceasta presiune. Deseori, vedem la stiri cazurile tragice ale tinerelor care aleg sa urmeze o cura drastica de slabire si ajung sa experimenteze, in lipsa supravegherii unui medic, pastilele de slabit si ceaiurile, mergand chiar pana la infometare. Familia si prietenii apropiati afla mult prea tarziu de problemele cu care se confruntau tinerele. “Vreau sa fiu mai slaba” acesta este un ideal pe care multe dintre tinere vor sa-l atinga. Si cum atunci cand se hotarasc sa tina o cura de slabire, rabdarea este primul lucru pe care il pierd, fetele cauta metode alternative de slabit si ajung sa isi pericliteze sanatatea prin luarea unor decizii gresite care duc intr-un final la efecte ireversibile asupra sanatatii lor sau care pot duce chiar la pierderi de vieti omenesti. Ce e de facut pentru a stopa acest fenomen grav si cum le putem veni in ajutor tinerelor prin informatii corecte, vom vedea in articolul de fata. In acest sens, am apelat la sfaturile specialistilor, dar am stat de vorba si cu cateva tinere pentru a afla care este parerea lor.
“A invata sa ne acceptam corpul se invata odata cu o constanta in antrenamente si viata sanatoasa”, Cori Gramescu – Coach de lifestyle si nutritie, www.cori.ro
FemeiaStie.ro: In ultima perioada, vedem tot mai des la stiri cazuri tragice de fete tinere, adolescente, care iau pastile de slabit si se infometeaza si, din pacate, pentru ele sau familiile lor este mult prea tarziu pentru a mai apuca sa ceara vreun ajutor. Ce parere ai, asadar, de acele pastile de slabit, sunt ele eficiente, si in ce masura ne pot pune in pericol sanatatea?
Cori Gramescu: Niciun produs "de slabit" nu este recomandat, cata vreme prezinta cel mai mic risc pentru sanatatea noastra. Este neaparata nevoie sa existe o supraveghere a acestor pastile, dar, din pacate, sistemul din Romania este cel putin permisiv in ceea ce priveste cadrul legal. Intotdeauna este o solutie sanatoasa sa apelam la producatori mari, recunoscuti international si sa facem un consult medical inainte de a incepe un program de slabire, in care sa avem macar o discutie de principiu cu medicul de familie sau cu un nutritionist acreditat.
FemeiaStie.ro: Nu suntem multumite de corpul nostru si luam decizia ca este timpul sa slabim. Care sunt pasii corecti pe care trebuie sa-i urmam?
Cori Gramescu: In primul rand incepem de la o analiza obiectiva: greutate actuala, procent de grasime, greutate corecta din punct de vedere medical in raport cu varsta, inaltimea si constitutia noastra. Apoi analizam timpul disponibil pentru sport, bugetul disponibil pentru mancare si calculam, in medie, 10 zile pentru un kg de grasime pierdut. Facem apoi un jurnal de dieta in care notam ceea ce mancam si o lista de alimente sanatoase pe care le consumam cu placere. Iar, de aici, putem incepe sa urmam diverse diete comerciale sau putem merge la nutritionist pentru a ni se formula o dieta personalizata.
FemeiaStie.ro: Ce sfaturi le dai celor care vor sa slabeasca? Ce rol joaca alimentatia si cum ne influenteaza corpul si sanatatea?
Cori Gramescu: Alimentatia este esentiala pentru slabire, pentru ca din pacate, niciun antrenament nu poate compensa o alimentatie dezechilibrata. Trebuie sa mancam sanatos, natural si fara sa ne infometam, pentru ca lumea trebuie sa inteleaga ca ori de cate ori revine la o alimentatie nesanatoasa, in care consuma dulciuri, fast food, sucuri, chipsuri, paste si pizza vor reveni si kilogramele in plus.
FemeiaStie.ro: Cat de important este sa apelam la ajutorul specialistilor in nutritie si sa nu ne tratam “dupa ureche"?
Cori Gramescu: Tratatul "dupa ureche" vine, din pacate, cu un pret personal foarte mare pe care il platim. Chiar daca ni se promoveaza ideea de "repede si fara efort", adevarul este ca este greu sa slabesti si este si mai greu sa te mentii slab. Trebuie sa apelam la oameni care sunt specializati in domeniul medical sau al nutritiei si care nu sfideaza cu teoriile lor, regulile bunului simt. Pentru ca daca un nutritionist iti recomanda sa mananci dezechilibrat sau iti da o foaie printata de-a gata pe post de dieta, este bine sa iti asculti intuitia si sa iti cauti alt indrumator. Deci as concluziona spunand ca este important sa ne documentam din surse corecte pentru a avea acces la informatii de calitate si este important sa apelam la indivizi decenti in calitatea lor de "specialisti", care sa fie bine instruiti si detasati de comercial in afirmatiile lor.
FemeiaStie.ro: Cu totii suntem diferiti atat ca aspect, cat si ca mentalitate. Cum invatam sa ajungem la un echilibru, sa ne iubim si sa ne acceptam corpul, pana la urma?
Cori Gramescu: Echilibrul este o stare dinamica de permanent acordaj la realitate si la emotiile proprii. Asta am invatat eu in 10 ani de sport si in 4 ani de terapie. Trebuie sa fim permanent in contact cu noi insine, sa ne constientizam corpul si emotiile si sa pastram o linie de echilibru intre viata noastra personala, viata profesionala si nevoia de a ne incadra intr-un anumit tipar corporal. A invata sa ne acceptam corpul se invata odata cu o constanta in antrenamente si viata sanatoasa. A ne iubi corpul vine din constientizarea faptului ca putem deveni cea mai buna versiune a noastra, nu avem cum sa asimilam si sa sustinem un model creat de altcineva. Este nevoie ca lumea si, in special, femeile sa inteleaga ca nu este nevoie sa arate ca niste modele, ca e suficient sa faca miscare si sa manance sanatos pentru a arata bine. Dar acest program de sport si alimentatie trebuie urmat toata viata, trebuie practicat cu consecventa si la o intensitate corecta. Iar atunci vom vedea si rezultatele dupa care tanjim. Dupa cum spun citatele motivationale, "poti face efort doar pe jumatate daca esti dispus sa te multumesti cu mai putin de jumatate din rezultate".
Ce zic fetele despre metodele de slabit
FemeiaStie.ro: Ce le poti transmite celor care isi formeaza o parere si emit judecati despre o persoana strict prin prisma aspectului lor fizic? Incurajezi asa ceva sau dimpotriva?Argumenteaza.
Andra Horvat: Referitor la persoanele care emit judecati despre o persoana strict prin prisma aspectului fizic, eu personal consider ca sunt superficiale si am sa si argumentez. In relatiile interumane nu te limitezi doar la a vedea ci dezvolti o relatie care se bazeaza, in principal, pe comunicare, pe interactionare, de aceea eu personal consider ca o persoana poate fi judecata sau criticata doar din prisma faptelor si nu din prisma a cum arata. Noi oamenii in general suntem niste critici innascuti si ne place sa fim rai cu ceilalti, dar nu avem bunul simt sa ne analizam pe noi in primul si primul rand si dupa aceea pe ceilalti.
FemeiaStie.ro: Te-ai simtit vreodata complexata de o parte a corpului tau sau de felul in care arati? Ce a contribuit/declansat aceasta stare a ta de moment? Cum ai depasit-o? (daca a fost cazul sa patesti asa ceva)
Andra: Cred ca nu exista femeie care sa nu se fi simtit vreodata complexata de vreo parte a corpului ei, fie ea slaba sau grasa. Spre exemplu, mie nu-mi plac picioarele mele si pot sa zic ca oarecum ma simt complexata ca nu pot purta o rochie sau o fusta scurta, dar, in acelasi timp, recunosc ca nici nu depun efort sa schimb ceva la ele, sa merg la sala, sa alerg etc. Momentan nu am depasit complexul pentru ca nu am vrut, insa cred ca orice complex poate fi depasit cu putina vointa. Andra Horvat, 23 ani, studenta
FemeiaStie.ro: Cum ne gasim acel echilibru intre starea noastra psihica si cea fizica? Tu ce metoda adopti (practici sport, ai o alimentatie sanatoasa, etc)?
Andra: Totul pleaca de la psihic, daca psihicul nu e puternic toata armonia psihic-fizic se duce pe apa sambetei. Ca sa existe un echilibru intre starea psihica si cea fizica, cel mai important este sa nu fim stresati, lucru care pare putin cam imposibil. In mod sigur, o dieta alimentara potrivita si cat mai multa miscare ar fi metodele cele mai bune pentru o viata sanatoasa si echilibru. Momentan, nu practic niciun sport, nici macar un minim de miscare, insa sunt destul de determinata sa incep sa fac miscare, pentru sanatate si de ce nu, si pentru un fizic mult mai armonios.
FemeiaStie.ro: Ai apela(t) vreodata la diete drastice sau ai luat pastile de slabit? Ce le sfatuiesti pe fetele care recurg la asa ceva?
Andra: Nu sunt de acord cu dietele drastice, deci nu am apelat la ele! Dietele drastice te ajuta sa slabesti, insa daca ne gandim la efectele secundare, pierderea calciului din organism, a fierului, a potasiului, a magneziului, mai bine renuntam inainte sa ne apucam! Despre pastilele de slabit sunt pareri si pareri, am apelat de vreo doua ori la pastille, dar nu as mai face-o pentru ca si ele te ajuta pe moment, slabesti cateva kilograme si in momentul in care nu le mai iei, pui dublu. Personal nu as sfatui nicio fata sa apeleze la diete drastice sau la pastille, insa nu-mi permit sa le spun ce sa faca pentru ca nici eu nu sunt un model.
FemeiaStie.ro: Ce le poti transmite celor care isi formeaza o parere si emit judecati despre o persoana strict prin prisma aspectului lor fizic? Incurajezi asa ceva sau dimpotriva?Argumenteaza.
Viorica Sirbu: Nu pot incuraja ca cineva sa judece pe altcineva doar prin prisma aspectului fizic. Sunt persoane care se nasc cu handicapuri sau trasaturi pe care pur si simplu nu le pot corecta. Cred ca, de fapt, caracterul omului este cel pe care trebuie sa-l evaluam, sa-l cantarim in diverse situatii.
FemeiaStie.ro: Te-ai simtit vreodata complexata de o parte a corpului tau sau de felul in care arati? Ce a contribuit/declansat aceasta stare a ta de moment? Cum ai depasit-o? (daca a fost cazul sa patesti asa ceva)
Viorica: Da, am simtit asta la un moment dat. Nu vreau sa dezvalui ce anume, ca sa nu devina evident. Am depasit situatia datorita faptului ca lucrez cu publicul. Datorita oamenilor acestora mi-am dat seama ca pot fi apreciata pentru munca mea si ca temerile legate de aspectul fizic s-au diminuat initial, pana mi-au disparut complet.
Viorica Sirbu, 27 ani, specialist comunicare
FemeiaStie.ro: Cum ne gasim acel echilibru intre starea noastra psihica si cea fizica? Tu ce metoda adopti (practici sport, ai o alimentatie sanatoasa, etc)?
Viorica: Eu zic ca echilibrul dintre psihic si fizic ti-l gasesti in momentul in care ceea ce faci, ce esti, ce ai, te face fericit! Fericirea este echilibrul. Nu stiu daca mi-am gasit echilibrul in totalitate, dar lucrez la asta si, in prima faza, da, m-am apucat si de zumba!
FemeiaStie.ro: Ai apela(t) vreodata la diete drastice sau ai luat pastile de slabit? Ce le sfatuiesti pe fetele care recurg la asa ceva?
Viorica: Personal, nu am luat niciodata nici pastille, nici diete nu am tinut ca sa slabesc. Consider ca tratamentele medicamentoase sau dietele drastice trebuiesc recomandate de un medic, in urma unei consultatii de specialitate. Cum nu sunt medic, nu pot da sfaturi in acest sens. Dar vreau sa subliniez ca in niciun caz nu trebuie sa luam pilule de capul nostru!
FemeiaStie.ro: Ce le poti transmite celor care isi formeaza o parere si emit judecati despre o persoana strict prin prisma aspectului lor fizic? Incurajezi asa ceva sau dimpotriva?Argumenteaza.
Ada Mercea: Bineinteles ca nu incurajez asa ceva. Sunt o persoana cu probleme in greutate, si chiar ii frustrant.
FemeiaStie.ro: Te-ai simtit vreodata complexata de o parte a corpului tau sau de felul in care arati? Ce a contribuit/declansat aceasta stare a ta de moment? Cum ai depasit-o? (daca a fost cazul sa patesti asa ceva)
Ada: Da, sunt complexata atunci cand slabesc. Greutatea mea normala este 50kg, iar daca mai slabesc incep sa intru in panica. De obicei aceasta slabire fizica se declanseaza de la starea mea psihica.
FemeiaStie.ro: Cum ne gasim acel echilibru intre starea noastra psihica si cea fizica? Tu ce metoda adopti (practici sport, ai o alimentatie sanatoasa, etc)?
Ada: Am o alimentatie sanatoasa, sport practic mai putin. Sunt sigura ca echilibrul il putem gasi prin sport si citit.
Ada Mercea, 31 de ani, administrator firma de recrutare
FemeiaStie.ro: Ai apela(t) vreodata la diete drastice sau ai luat pastile de slabit? Ce le sfatuiesti pe fetele care recurg la asa ceva?
Ada: Nu am apelat niciodata la o dieta de slabit. Parerea mea este daca ai o stare psihica buna, o alimentatie sanatoasa si faci un pic de miscare, poti obtine rezultate.
“Pentru a ajunge la o stare de echilibru cu tine insuti este necesar sa fii in armonie cu gandurile tale, cu vorbele si cu actiunile tale”, Alexandru Chermeleu
FemeiaStie.ro: In ce masura ne afecteaza ca indivizi, parerile si judecatile de valoare emise de catre cei din comunitatea noastra - fie cunostinte, apropiati sau colegi- strict emise prin prisma aspectului nostru fizic?
Alexandru Chermeleu: Suntem afectati de parerile celor din jur atunci cand avem o relatie indoielnica cu propria persoana. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla atunci cand increderea, imaginea si stima noastra de sine au suferit modificari negative in urma unor diferite experiente. Nu poti sa nu tii cont de ceea ce iti spun cei din jurul tau, insa atunci cand aceste pareri si/ sau judecati emise actioneaza precum un ghidaj in viata noastra, trebuie sa tragem un semnal puternic de alarma. Altminteri, nu vom sti unde incepem noi si unde terminam.
FemeiaStie.ro: Cat de vulnerabili sunt tinerii la tot ce se emite in jurul lor prin canalele media si nu numai? Pot intra in depresie daca nu se regasesc in tiparul prezentat si promovat, astazi?
Alexandru Chermeleu: Canalele mass-media reprezinta o unealta periculoasa in zilele noastre. Foarte multi tineri din ziua de azi sunt puternic influentati de mesajele transmise prin intermediul acestor canale si tot atat de multi manifesta semne de depresie sau diferite alte reactii negative la stimulii pe care ii recepteaza din exterior. Mai mult decat atat, unii dintre ei recurg la acte dramatice sau chiar sinucidere. O foarte mare importanta in acest caz o are familia, nivelul de educatie precum si activitatile pe care tinerii le intreprind zilnic.
FemeiaStie.ro: Cum sa procedeze familia? Este bine ca parintii sa discute deschis cu copilul lor pe aceasta tema, cum sa si-i apropie?
Alexandru Chermeleu: Familia a avut, are si va avea intotdeauna un rol crucial in tot acest proces. Este nevoie de o comunicare profunda si nu de suprafata, o comunicare deschisa de ambele parti precum si de actiuni care sa justifice anumite comportamente. Parintii sunt singurii responsabili pentru stilul de viata pe care copiii il adopta la inceput de drum. Un parinte iresponsabil isi va lasa copilul sa stea ore in sir in fata televizorului sau al calculatorului, mai mult decat atat, unii chiar ii incurajeaza sa facă acest lucru pentru a "scapa" de ei si a avea mai mult timp liber. In contrapartida, un parinte, responsabil si iubitor, va sti sa isi protejeze copilul de absolut orice forma negativa de "control" care ar putea sa il influenteze pe termen lung intr-un mod nefavorabil.
FemeiaStie.ro: Cum ne gasim acel echilibru intre starea noastra psihica si cea fizica? Ce metode exista?
Alexandru Chermeleu: Pentru a ajunge la o stare de echilibru cu tine insuti e necesar sa fii in armonie cu gandurile tale, cu vorbele si cu actiunile tale. Ghandi spunea despre Fericire ca este : armonia dintre ceea ce gandim, spunem si facem. In acelasi timp, vocea noastra mentala trebuie sa fie pe aceeasi linie cu vocea corpului nostru pentru a atinge acel nivel de liniste interioara. Exista mai multe metode prin care putem ajunge la aceasta. Voi enumera doar cateva: exercitiile yoga, rugaciunile, cititul, eliberarea de ganduri si trairi negative, diferite activitati fizice si intelectuale care sa imbine utilul cu placutul, hobby-urile etc
FemeiaStie.ro: Nu putine sunt persoanele, indeosebi fetele tinere, care cad victimele depresiei datorita unor complexe fizice. Cat de important este sa apelam la ajutorul unui psiholog?
Alexandru Chermeleu: Rolul unui specialist este foarte important atunci cand familia sau prietenii pierd controlul sau atunci cand acestia nu sunt vazuti ca o autoritate suficient de capabila pentru a tine cont de sfaturile sau parerea lor. In acest caz, rolul specialistului este deosebit de important, daca nu crucial, in depasirea unor probleme de acest gen. Pentru a ajunge acolo insa, trebuie constientizata problema cu care ne confruntam, dorinta de a schimba ceva si de a îndrepta lucrurile. Iar aceste lucruri trebuie incurajate de catre familie si chiar de prietenii apropiati. De foarte multe ori, un duhovnic poate fi o buna alegere, intrucat multe probleme cu care ne confruntam sunt legate la nivel spiritual si necesita o implicare, atentie si empatie corespunzatoare.
Un articol realizat de: Andreea Samoila
Postat de: Andreea-Samoila Miercuri, 22 Octombrie 2014
diete, pastile de slabit, greutate ideala, mass-media, feminitate, obsesie, slabire, fete, viata sanatoasa, psiholog, sfaturi nutritie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa