Totul despre igiena si ingrijirea corecta a urechilor
Ingrijirea corecta a urechilor este extrem de importanta daca iti doresti sa beneficiezi de un auz perfect de-a lungul vietii. Sunetele prea puternice, corpurile straine ce ajung in ureche sau curatarea gresita influenteaza direct calitatea auzului pe viitor. In continuare iti vom prezenta ce este bine sa faci pentru ingrijirea corecta urechilor si, mai ales, ce este bine sa eviti.
1. Foloseste protectie auditiva atunci cand asculti muzica la volum mare
Daca mergi in mod regulat la concerte sau jobul tau presupune prezenta intr-un astfel de mediu, asigura-te ca iti protejezi urechile de muzica tare folosind dopuri de urechi sau luand pauze regulate de la sunet. Poate dura pana la 16 ore de liniste pentru a te recupera dupa o noapte excesiv de zgomotoasa. O pauza regulata de 5 minute iti va ajuta urechile sa se refaca, dar purtarea dopurilor de urechi sau a castilor pentru urechi iti va oferi o protectie suplimentara. De asemenea, evita sa asculti muzica la casti la volum maxim.
2. Nu folosi betisoare de urechi pentru curatarea interna a urechilor
Folosirea betisoarelor de bumbac este o modalitate obisnuita, dar nerecomandabila, de a elimina ceara. Secretia de ceara (cerumen) este normala si este o modalitate prin care ureche se autocurata, eliminand astfel bacteriile si murdaria. In acelasi timp, cerumenul impiedica patrunderea prafului si a particulelor in interiorul urechilor. Foloseste betisoarele pentru curata exteriorul urechii de excesul de ceara. Altfel, daca le vei folosi in interior, nu vei face decat sa impingi ceara mai aproape de timpan, favorizand astfel crearea unui dop de ceara.
Atentie! Nu incerca sa iti scoti singur dopul de ceara, apeleaza la ajutorul unui medic ORL. In caz contrar, prin actiunile gresite intreprinse, iti poti deteriora timpanul, ceea ce poate duce la slabirea sau pierderea auzului. Simptomele prezentei unui dop de ceara sunt: senzatia de ureche infundata, dureri, ameteli, slabirea auzului.
3. Foloseste un spray special pentru curatarea urechilor
Daca urechea externa se poate curata usor, pentru interiorul urechii poti folosi sprayuri speciale care vor favoriza topirea cerumenului. Acesta se va „deplasa” astfel catre zona accesibila a urechii de unde va fi eliminat usor cu un prosop umed sau apa cu sapun. Sprayul pentru urechi mentine igiena canalului auditiv si impiedica formarea dopurilor de ceara. Aceste tipuri de spray pot fi folosite zilnic de catre persoanele care prezinta exces de cerumen sau cele care poarta aparat auditiv. Mai mult, exista produse care pot fi utilizat si la copiii de peste 6 luni.
4. Mentine-ti urechile uscate
Daca nu iti vei usca urechile in mod corespunzator dupa spalare sau inot, excesul de umiditate va provoca acumularea de bacterii, compromitand canalul urechii. Daca simti reziduuri de apa, poti incerca tradiotionalul sarit intr-un picior, cu capul inclinat in partea in care ai apa in ureche.
5. Tine stresul sub control
Nivelurile ridicate de stres si anxietate pot pune presiune asupra nervilor, fluxului sanguin si caldurii corpului. Acestea sunt toate declansatoare pentru tinitus (tiuit in urechi sau acufene). Ai grija sa ramai calm sau practica exercitii de detensionare. De asemenea, exercitiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau mersul cu bicicleta, mentin pomparea sangelui - inclusiv pana la urechi - ajutand ca functionarea lor interna sa ramana sanatoasa.
Poza: pixabay.com
Postat de: A-Editor Vineri, 20 Mai 2022
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor