Povestea unui proiect de suflet. “Sezi” - brandul care reinventeaza arta populara romaneasca
Cineva spunea ca un mare arhitect este neaparat si un mare poet pentru ca el trebuie sa poata da o interpretare originala timpului sau, zilei sale si a varstei sale. Iar Octavia Casoni reuseste acest lucru cu succes. In luna mai a acestui an, tanara studenta la arhitectura punea pentru prima oara bazele proiectului “Sezi”.
In varsta de doar 25 de ani, Octavia, il are ca partener in cadrul proiectului pe nimeni altul decat iubitul ei, Lucian. Amandoi ne invata sa traim colorat si frumos, dar nu oricum, ci doar admirand si pretuind arta populara romaneasca la adevarata sa valoare. Prin proiectul “Sezi” cei doi tineri isi gasesc inspiratia din universul artei populare romanesti, in arhitectura populara din lemn, adevarata arhitectura a interiorului locuintei taranesti. Astfel, in atelierul lor ne intampina multe piese de mobilier, decorate cu ornamente traditionale arhaice si elemente geometrice, pe cat de simple, pe atat de complexe prin prisma frumusetii lor autentice. Va propun o introspectie in lumea autentic romaneasca, sa-i descoperim impreuna frumusetile prin proiectul de fata. Sezi frumos si citeste interviul de fata pe care mi l-a acordat cofondatorul proiectului “Sezi”, Octavia Casoni.
Povestea proiectului “Sezi”
FemeiaStie.ro: Prezinta-te, pe scurt, pentru cititorii revistei FemeiaStie.
Octavia Casoni: Sunt studenta in anul 6 la Facultatea de arhitectura din Cluj si abia astept sa termin cu scoala, sa am mai mult timp pentru ce-mi place.
FemeiaStie.ro: Care este povestea din spatele proiectului “Sezi”. Cum a luat nastere? Cati oameni iau parte la acest proiect?
Octavia Casoni: Sezi brand e echipa formata din Octavia Casoni si Lucian Lois si a aparut odata cu materializarea conceptului "scaune de lemn pentru casa de piatra". Pana acum la proiect au contribuit parintii, bunica si o echipa de mesteri din Bucovina.
FemeiaStie.ro: Cum v-ati cunoscut?
Octavia Casoni: Haha, ne-am cunoscut la Tarnita intr-o vara. Am ramas cu prietena mea Oana pe stanci pana la apus si nu am mai avut cu ce pleca de acolo. Luci, Dan si Z au venit dupa noi.
FemeiaStie.ro: Cum este ca partenerul de afaceri sa fie si partenerul de viata? Nu va plictisiti?
Octavia Casoni: "Partenerul de afaceri" rade langa mine. Nu ne plictisim nici o secunda, cred ca e cel mai fain ca partenerul de viata sa te sustina in tot ce faci si mai ales sa formezi impreuna cu el o echipa. Ne asemanam mult, chiar daca suntem diferiti, ne completam si evoluam impreuna.
FemeiaStie.ro: Ce isi propune proiectul “Sezi” si cui i se adreseaza? De unde acest nume?
Octavia Casoni: Numele, dedicat initial scaunelor pentru mire si mireasa, ascunde povestea cu talc din spatele obiectelor pe care le realizam cu suflet. Apoi au aparut alte idei flexibile, care pastreaza un concept de baza si o nota de traditie. Rostit simplu intr-o silaba, SEZI te indeamna si te opreste, te tine in echilibru.
FemeiaStie.ro: Nu este costisitor sa te intretii atat tu, cat si proiectul? Cum reusiti, mai aveti si alte proiecte in care sunteti implicati?
Octavia Casoni: Este costisitor, ne straduim, avem multe proiecte incepute.
FemeiaStie.ro: De unde vin comenzile?
Octavia Casoni: Comenzile vin de la oameni necunoscuti cu care ramanem apropiati.
FemeiaStie.ro: La ce lucrati acum?
Octavia Casoni: Acum lucram la o amenajare traditional romaneasca a unei incaperi din Olanda, o casa veche populara in Hapria, usa unui turnulet-depozit, amenajarea unei curti in stil mediteranean in Alba-Iulia.
FemeiaStie.ro: Cum decurge o zi la atelierul vostru din Hapria, Alba - Iulia?
Octavia Casoni: Ne trezim, incepem sa lucram, bzzz bzz bzz, facem pauza de masa, continuam, ne prafuim, se intuneca. Scuturam hainele, mancam vara din solar, iarna din pivnita, gatim, citim, cream, vedem un film bun, aberam, adormim.
Despre meseria de arhitect si arhitectura traditional romaneasca
FemeiaStie.ro: Care este sloganul dupa care te ghidezi in meseria ta de arhitect?
Octavia Casoni: N-am slogan, si daca as avea, cred ca s-ar schimba in fiecare zi.
FemeiaStie.ro: Se tot vorbeste in ultima perioada despre arhitectura eco. Din cate am aflat, ai fost implicata intr-un proiect de acest gen, te-ai oferit voluntar in constructia unei case de tip verde. Detaliaza-ne putin despre acest proiect.
Octavia Casoni: In ultima vreme se pune accentul tot mai mult pe case eco, mancare eco, masini eco, totul eco. Cred ca s-au saturat oamenii de atata plastic si beton, imitatii costisitoare ale unor lucruri care odata aveau suflet. Ne intoarcem din instinct, fara sa ne dam seama, la valorile trecutului.
Casa Verde de la Sasca Montana este un proiect drag noua. Am fost acum doua veri la un workshop acolo, ne-am intors fascinati si de atunci visam la o casa din cob. Proiectul verde ne-a invatat ca metodele traditionale se pot adapta la cerintele prezentului. Locuinta era realizata integral din materiale naturale; fundatie rezistenta din piatra, structura de lemn, pereti ridicati cu bulgari de cob pe care i-am calcat in picioare mai intai, ca sa iasa un amestec omogen de nisip, lut, apa si paie, tencuiala de var. Este finisata in culori naturale si are acoperis verde.
FemeiaStie.ro: Modernitate sau traditie? Inspre ce pledezi?
Octavia Casoni: Echilibru. Modelarea traditiei populare la standarde contemporane.
FemeiaStie.ro: Ce ti-ar placea sa proiectezi la oras?
Octavia Casoni: In prezent, mi-ar placea sa finalizam proiectul cu statiile de autobuz in diferite orase, la care lucram impreuna cu Bre.
FemeiaStie.ro: Numeste 3 calitati indispensabile unui bun arhitect.
Octavia Casoni: Sensibilitate, rabdare, perseverenta (mi-au soptit prietenii mei arhitecti. Unul mai sensibil decat celalalt)
FemeiaStie.ro: Unde va pot gasi cei care vor sa apeleze la voi?
Octavia Casoni: Pe pagina de facebook sau la adresele de e-mail: casoni.octavia@yahoo.com / luc.dowg@yahoo.com.
Postat de: Andreea-Samoila Vineri, 05 Decembrie 2014
proiect Sezi, arhitectura romaneasca traditionala, arhitectura din lemn, inventie, inovatie, case taranesti, case eco, arta populara romaneasca, interviu tanar arhitect
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?