Fructele si legumele pot fi nocive pentru sanatate?
Pentru a avea recolte cat mai bogate sau pentru a prelungi viata fructelor si legumelor, unii agricultori utilizeaza pesticide. In limite admise, acestea nu sunt periculoase, insa, daca sunt folosite excesiv, acestea devin nocive. In acest caz, fructele si legumele pot fi foarte periculoase.
In acest sezon, pietele sunt pline de producatori care ne ademenesc cu trufandale care, desi aparent apetisante, sunt, uneori, pline de substante toxice.
Cum recunoastem fructele/ legumele tratate excesiv?
Evitati sa cumparati fructe si legume care arata impecabil. Desi pare ciudat, trebuie sa le cautam tocmai pe cele care au “invadatori”, pentru ca acest lucru dovedeste ca nu au fost tratate cu pesticide. De asemenea, un alt indiciu este ca acestea nu au gust sau miros pregnant.
Cum putem diminua pericolul intoxicatiei?
Inainte de a le consuma, spalati-le foarte bine. Ce inseamna foarte bine? Dupa ce ati terminat…mai spalati-le odata! Desi pare exagerat, daca nu stiti provenienta acestor fructe si legume, lasati-le cateva secunde in apa, pentru a reduce astfel la maximum posibil rezidurile de pesticide. In ceea ce priveste legumele cu frunze, spalati cu cu atentie fiecare frunza separat.
Care sunt simptomele intoxicatiei cu pesticide?
Durerile de cap, stranutul, starile de voma, iritatiile, urticaria, durerile abdominale. Trebuie sa acordam mare atentie acestor simptome! Din nefericire - in sensul ca se pot confunda - acestea sunt simptome specifice si altor boli.
Care sunt fructele/ legumele care retin foarte usor o cantitate mare de pesticide?
Din categoria verdeturilor, pot fi mentionate salata verde si spanacul. La fel de periculoase sunt telina (deoarece creste in pamant si retine multe reziduri din pesticide, nitrati) si rosiile cherry. Printre fructele care devin periculoase daca sunt tratate, se numara: mere si citricele (lamai, portocale, madarine, grepfrutul)
Asadar, atentie: pesticidele protejeaza legumele si fructele de buruieni, insecte, germeni si alti daunatori insa, daca pentru producatori aceste substante sunt benefice, pentru consumatori (mai ales copii, persoane in etate, cei cale sufera de boli cronice) ele sunt periculoase astfel incat, daca se depasesc dozajele admise, acestea sunt cancerigene.
Postat de: Daniela-Dumitrescu Vineri, 10 Aprilie 2015
pericol sanatate, fructe si legume tratate, pesticide
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa