Femeia-barbatul si independenta finaciara
Cred ca iti aduci aminte de adolescenta, cand mama te sfatuia sa acorzi importanta scolii, instruirii, sa iti continui studiile, sa te gandesti bine ce facultate trebuie sa urmezi, ce cariera sa alegi, pentru ca trebuie sa fii independenta financiar.
Iti mai spunea ea, cu intelepciune, ca epocile s-au schimbat, insa mentalitatea masculina nu s-a schimbat prea mult. Desi epoca este una moderna, conceptia barbatului despre rolul femeii este desueta, primitiva, in anumite cazuri. Vobim aici de relatia barbat-femeie in cadrul unei casnicii, despre sot si sotie.
Femeia - doua brate de lucru
O afirmatie interesanta, care descrie rolul femeii in familie, apartine criticului George Calinescu. Acesta, referindu-se la soarta Anei, personajul feminin din „Ion” de Liviu Rebreanu, preciza: „In societatea taraneasca, femeia reprezinta doua brate de lucru, o zestre si o producatoare de copii. Odata criza erotica trecuta, ea inceteaza de a mai insemna ceva pentru feminitate”. Desi trist, inca mai exista barbati (nu numai din „societatea taraneasca”) care considera ca femeia reprezinta doar „doua brate de lucru”, in sensul ca trebuie sa fie, sa ramana casnica, sa aiba grija - strict, fara alte indeletniciri - de ei si de familie! Ceea ce, in principiu, nu ar fi extrem de rau, daca barbatii respectivi ar aprecia, cat de cat, ceea ce face sotia lor si nu ar lua totul ca pe un dat firesc.
Din pacate, sunt unii barbati care considera ca a fi casnica este sinonim cu a fi menajera, bona, bucatareasa etc si atat! Aceasta nu mai are voie sa mai aiba momentele ei de relaxare, de solitudine sau de socializare. Cineva trebuie sa stearga praful si acel cineva clar nu este barbatul care se intoarce obosit de la serviciu! Dar… sa nu ne indepartam de la subiect si sa nu starnim polemici. Ceea ca voiam sa spun este ca poate acea femeie isi doreste o apreciere, cat de mica, pentru efortul ei, isi doreste ca rolul sau in familie sa nu fie minimalizat. Da, nu este ea cea care intretine financiar o familie, dar bunul mers al familiei, al gospodariei (insemnand educatia copiilor, curatenie, hrana, plata facturilor etc) este responsabiliatea ei sau cel putin asa i se impune.
Femeia aparent independenta
O alta categorie este aceea a femeilor care au absolvit studii superioare, sunt angajate in sistemul privat sau de stat, insa castiga mai putin decat sotul. Acestea practica meseria care le place, insa au ghinionul ca aceasta sa fie prost sau insuficient platita. Teoretic, acestea au independenta financiara, de asemenea, contribuie la venitul familie, insa tot exista controverse, pentru ca barbatul nu uita sa evidentieze ca datorita lui sunt platite cele mai multe facturi, datorita lui duc un trai decent, ca datorita lui isi permit sa mearga in concedii in diferite locatii, ca salariul ei este neinsemnat si ca nu acopera decat o mica parte din necesitatile familiei. In cazul in care aceastea aloca o suma de bani pentru anumite necesitati feminine (haine, cosmetice) sunt considerate risipitoare.
In multe cazuri, femeia simtindu-se culpabila sau pur si simplu pentru ca isi doreste sa contribuie mai mult la bunastarea familiei, isi ia un job part-time, care ii incarca, bineinteles, si mai mult programul si asa destul de ocupat. Reprosurile pot veni si in aceasta situatie: ca nu aloca suficient timp familiei-treburilor gospodaresti, copiilor, ca nu se implica in educatia lor etc.
Exista si reversul situatiei de mai sus, cand femeia castiga mult mai mult decat sotul si atunci apare sentimentul de inferioritate care, uneori, dezbina familia.
Femeia intretinuta
Si pentru ca nu as vrea sa se afirme ca acest articol este realizat dintr-o perspectiva exclusiv feminista si pentru ca, intr-adevar, exista o asemenea categorie, trebuie mentionata tipologia femeii intretinute - cea care suporta cu stoicism reprosurile ca nu contribuie la veniturile familiei, intrucat pentru ea, mai presus de orice si oricine, este confortul. Aceasta nu isi face mustrari de constiinta, neinteresand-o sursa banilor. Pe ea nu o intereseaza cum, in ce fel, ci cat (si daca se poate - si trebuie sa se poata - cat mai mult!).
Postat de: Daniela-Dumitrescu Sâmbătă, 07 Martie 2015
independenta financiara, famile, venituri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?