Bolile tiroidei (I): hipotiroidia

O afectiune a tiroidei, din ce in ce mai intalnita in prezent, este hipotiroidia. Este o boala care nu tine cont de varsta si sex si fata de care avem nevoie de informatii pentru a o putea recunoaste, atunci cand aceasta ne pune sanatatea in pericol.

 

Forme

Hipotiroidia se instaleaza in corpul nostru atunci cand productia de hormoni tiroidieni scade. Ea este de doua feluri:

a) primara - glanda tiroida este afectata in mod direct, prin alte boli tiroidiene, in urma tratamentului cu iod radioactiv sau operatii.

b) secundara - in acest caz este vorba despre o glanda tiroida normala, dar care nu poate produce hormoni in cantitati suficiente. Cauza? Stimularea ineficienta a glandei hipofizare prin hormonul eliberat de aceasta: tirotropina (TSH).

Hipotiroidismul primar reprezinta majoritatea covarsitoare a cazurilor de hipotiroidism.

 

Simptome

Atunci cand nivelul hormonilor tiroidieni scade, intreg metabolismul este incetinit si pot aparea, dupa caz, urmatoarele tulburari:

- in cazul sistemului nervos, poate aparea somnolenta, letargie, probleme de concentrare, memorie deficitara, greutate in exprimare.

- aparatul cardio-vascular poate fi afectat prin pericardita (doar in hipotiroidii severe), brahicardie, scaderea puterii batailor inimii sau favorizarea aterosclerozei.

- afecteaza aparatul digestiv printr-un apetit redus, tendinta de constipatie, crestere moderata (de obicei) in greutate sau prin cresterea transaminazelor (raspunzatoare cu functia ficatului).

- functia de reproducere devine deficitara prin scaderea fertilitatii pentru ambele sexe. La femei, ciclurile menstruale devin neregulate si, cateodata, abundente. Gravidele, au un risc crescut de avort spontan sau retard mintal la copil.

- lipsa hormonilor tiroidieni, in copilarie, poate duce la anomalii scheletice si piticism. Pentru adulti, lucrurile in acest sector stau mai bine, nefiind influente majore.

- pot sa apara dureri musculare si crampe.

- parul este lipsit de stralucire si fragil. Pielea este palida, rece si uscata. Ranile se vindeca un pic mai greu, iar in jurul ochilor apar umflaturi.

- aparatul respirator poate fi "atacat" prin pleurazie (in cazuri rare de hipotiroidism), dar dispare o data cu tratarea cauzei.

- poate creste si nivelul colesterolului din sange (astfel crescand si pericolul aterosclerozei).

- intoleranta la frig sau ingrosarea vocii (prin afectarea laringelui).

Am vazut care sunt simptomele hipotiroidismului, insa, a mai ramas o intrebare: care sunt cauzele?

 

Hipotiroidismul poate aparea din multiple motive. De la deficitul de iod, pana la medicamente sau proceduri medicale. Dar, sa le luam pe rand:

1. Hashimoto (sau tiroidita cronica) este o boala autoimuna si este unul dintre motivele aparitiei hipotiroidismului, pentru ca tesutul tiroidian este distrus. Uneori, aceasta boala, se asociaza cu alte boli autoimune, precum: diabet zaharat de tip I, poliartrita reumatoida s.a.

2. Interventiile chirurgicale prin care este eliminata partial sau total glanda tiroida si terapia cu iod radioactiv (ce poate afecta celulele producatoare de hormoni).

3. In cazul in care este prelungit si intr-o forma severa, deficitul de iod provoaca hipotiroidie. Din pacate, exista un risc mare pentru femeile care locuiesc in zone cu o carenta mare de iod, sa nasca prunci cu retard mintal permanent.

4. Fiind in sfera sarcinii, amintim de tiroidita post-partum, care apare la 3-6 luni dupa nastere. Este un hipotiroidism specific, pe o durata scurta de timp (cateva saptamani pana la cateva luni), insa cu cat boala aceasta provizorie sta mai mult in organism, cu atat cresc sansele ca ea sa devina permanenta.

5. Hipotiroidismul congenital reprezinta neputinta tiroidei nou-nascutului de a produce hormoni (T3 si T4). Cazurile sunt rare (1 din 4000) si daca este tratat intr-un timp scurt cu hormoni, bebelusul va creste sanatos. Dar, daca nu se ia nicio masura, copilul va suferi un retard mintal ireversibil.

6. Leziunile aduse regiunii hipotalamo-hipofizare (ca in cazul hipotiroidismului secundar) prin interventii chirurgicale, tumori, inflamatii, iradiere terapeutica, pot duce la afectarea stimularii tiroidei, din cauza distrugerii hormonilor TSH si TRH.

7. Medicamente ca iodul sau amiodarona, pot declansa hipotiroidite cronice, in cazul pacientilor cu predispozitie pentru aceasta boala. De asemenea, amiodarona, litiul si alfa-interferonul au efect toxic direct pe tiroida. In plus, antitiroidienele de sinteza, administrate in exces, duc la hipotiroidie.

Problema in cazul depistarii hiper- sau hipotiroidiei este ca simptomele se manifesta in tot corpul si unele persoane pot resimtii toate indiciile bolii respective, iar altele, niciuna. De aceea este recomandat sa faceti analize de sange in aceasta directie, preventiv.

Pentru o mai buna aprofundare a acestui subiect, cititi si...

Un articol de: Ana-Maria Doroftei

Nota obtinuta:
9.1 (10 voturi)
4647 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 12 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

"hipotiroidia", "analize", "iod", "boala", "glanda", "tiroida".


S-ar putea sa va intereseze si:

- “Esti stresata, te simti nefericita, nu stii cum sa iti mai imparti timpul, nu iti [..]
citeste si comenteaza
Tiroidita limfocitara cronica este boala autoimuna ce cauzeaza cel mai frecvent [..]
citeste si comenteaza
Caldura mare, soare puternic, statiuni pline, plaja aglomerata nu doar de turisti ci si [..]
citeste si comenteaza
Pentru persoanele care au nevoie de vitalitate, energie si un randament psihic crescut, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mainile unei femei au reprezentat, inca din cele mai vechi timpuri, o modalitate de caracterizare [..]
citeste si comenteaza
In preajma Craciunului si a Anului Nou, multe femei sunt tentate sa exagereze cu mancarea, [..]
citeste si comenteaza
Femeia trebuie protejata, ajutata, iubita si mai ales inteleasa. O femeie neinteleasa nu are nici o [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate