Efectele negative ale cuptorului cu microunde
Usor de folosit, rapid in prepararea sau incalzirea alimentelor, cuptorul cu microunde a devenit o prezenta obisnuita in bucatariile romanilor. Putini sunt insa cei care stiu la ce riscuri se expun prin folosirea acestuia.
Cuptorul cu microunde mareste rapid temperatura apei si a substantelor din mancare printr-un proces numit incalzire dielectrica. Moleculele de apa sunt dipoli electrici, iar campul electric alternativ generat de microunde le face sa se roteasca extrem de rapid. Aceasta miscare creeaza caldura, intrucat moleculele de apa care se rotesc lovesc alte molecule aflate in vecinatate.
Evident, cuptorul va incalzi mult mai rapid un litru de apa decat un kilogram de carne. Problema este ca o incalzire generata la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.
Evitati incalzirea apei la microunde!
Nu bagati apa la incalzit in cuptorul cu microunde, desi pare mai la indemana. Daca se incalzeste apa in acest mod intotdeauna trebuie sa se puna ceva in ea, un betisor de lemn sau un plic de ceai, dar daca se intentioneaza sa se incalzeasca doar apa e mai bine sa se foloseasca aragazul.
Ceea ce se intampla este ca apa se incalzeste mult mai rapid inainte ca bulele sa se formeze. Daca e vorba de o cana noua, care nu are nicio zgarietura sau un loc unde ar putea sa se duca bulele, apa se incalzeste si trece de timpul care ii ia pentru a fierbe. Astfel apa se umple de energie si in contact cu aerul tasneste din cana in fata celui care o scoate din cuptor.
Ce alte efecte negative are cuptorul cu microunde
►Nu sta langa cuptor in timp ce el functioneaza daca are o spartura/crapatura sau usa nu e inchisa corect, pentru ca se formeaza un camp magnetic care este cancerigen.
►Nu deschide usa inainte sa se auda sunetul de expirare al timpului setat.
►Inainte de a introduce farfuria in cuptor inlaturati folia de aluminiu sau plasticul cu care se inveleste mancarea din frigider pentru ca acestea emana unde cancerigene cand se incalzesc.
►Anumite alimente (cum ar fi laptele) isi pierd din caracteristicile de baza cand sunt incalzite la microunde, dar nu devin nocive pentru organismul uman.
Chiar daca pare usor de utilizat, ai grija cum incalzesti alimentele si apa in acest tip de cuptor pentru ca ochii si mainile sunt primele parti ale corpului vizate!
In concluzie, ai grija de ochii tai, pentru ca dupa viata, cadoul cel mai de pret pe care ni l-a dat Dumnezeu este vederea.
Postat de: Loredana-Fintina Luni, 12 Aprilie 2010
cuptor, microunde, apa, incalzire
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?