Taj Mahal, o iubire eterna
Iubirea este sentimentul cel mai coplesitor si cel mai inaltator al fiintei umane.
Crezand in salvarea sufletului prin dragoste, oamenii artei au dat nastere la cele mai ample si mai profunde viziuni asupra sentimentului erotic: indragostitul-poet a scris, indragostitul-muzician a cantat, indragostitul-pictor a dat viata tablourilor. Si daca nu a scris, nu a cantat, nu a pictat, atunci omul s-a lasat purtat de aripile iubirii tot prin creatie, indeplinind dorinte.
O dovada a ceea ce se poate crea din iubire este Taj Mahal-ul, considerat cel mai faimos mausoleu din lume. Constructia lui a durat peste doua decenii si reprezinta marturia vesnica a dragostei unui sot pentru sotia sa. Imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, indeplineste o parte din ultimele dorinte ale sotiei sale Mumtaz Mahal (Lumina Palatului), de la care se trage si numele monumentului.
Aceste este situate in Agra, care a fost odata capitala a Imperiului Mogul (sec. XVI-XVIII), aflandu-se la o ora si jumatate de mers cu trenul expres din New Delhi. Taj Mahal-ul este cu adevarat cel mai bine pastrat monument-mormant din lume. Poetul englez Edwin Arnold il descria ca fiind „nu un monument de arhitectura, ci dragostea unui imparat incrustata in piatra.”
Poveste construirii
Monumentul, care atrage numerosi vizitatori, impresioneaza prin faptul ca nu a fost construit pentru a celebra fervoarea religioasa sau pentru a preaslavi gloria vreunui monarh ci pentru a dovedi ca indragostitul creeaza. Taj Mahal-ul a fost ridicat de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, printesa persana musulmana. Imparateasa a murit după nasterea celui de-al 14-lea copil. Inainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe imparat patru lucruri: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Sahul a pierdut la decesul sotiei sale nu numai o consoarta, ci si un abil si inteligent sfetnic politic. Asa a jurat ca va construi un edificiu funerar maret si fara egal in lume.
Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca acolo. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei „flote” ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit „simbolul dragostei eterne”. Cladirea „rasare” din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene, iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.
Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si o moschee. Aparent s-ar putea spune ca sunt de fapt doua moschei, insa una dintre cladiri este construita doar pentru simetrie, intregul complex fiind construit simetric. Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul imparatului care a fost construit alaturi de cel a reginei, 35 de ani mai tarziu. Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, care prezinta sculpturi cu modele florale.
Aspecte ce se ascund de ochii vizitatorilor
Privirile grabite nu vor putea descoperi multe din tainele acestuia, insa privirile atente vor putea observa cu admiratie stralucirea nenumaratelor pietre pretioase incrustate in marmura in lumina lunii. Poarta principala se aseamana unui val, pe care femeile Indiei il poarta in noaptea nuntii. Indiferent de cate ori vei vizita grandiosul mausoleu, niciodata nu il vei vedea la fel, intrucat culorile acestuia se schimba de la ora la ora si de la anotimp la anotimp. La rasarit intreg ansamblu pare roz, iar seara alb-galbui. Se spune ca schimbarea culorilor coincide cu starea de spirit a indragostitului.
Cladirea este situata intr-un decor natural si comunica cu exteriorul printr-o poarta inalta si masiva, care este simbolul clar al intrarii in paradis. Aceasta este fabricata din argint masiv si nituita cu, cuie de argint, care, din cauza greutatii, s-a scufundat, fiind inlocuita cu una din alama, mult mai usoara.
Sublimul este atins prin decorarea monumentului cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia, perle din Oceanul Indian. Motivele florale realizate sunt de o deosebita delicatete. Spre exemplu, o floare de iris contine in jurul a 20 de fragmente de diferite pietre semipretioase, iar o floare de mac 30. Pe langa acestea privirea iti va fi furata de cupola gigantica in forma de perla. Este necesar sa cunosti cateva elemente din cultura mogulilor, pentru a intelege monumentul dincolo de admiratia starnita de aspectul exterior. Astfel, vei descoperi ca pentru moguli perla simbolizeaza farmecul feminin, iar Taj Mahal-ul este considerat o “apoteoza a feminitatii indiene”.
Legenda vorbeste
Potrivit legendei, Shah Jahan a intentionat sa construiasca pentru el insusi un monument similar, dar ca acesta ar fi urmat sa fie construit din marmura neagra pe malul celalalt al raului Yamuna. Soarta, insa, i-a fost potrivnica: fiul sau, Aurangzeb, s-a autoproclamat rege in anul 1658 si l-a mentinut in captivitate in fortul de la Agra timp de nouă ani.
Acest monument grandios intareste, cu siguranta afirmatia ca dragostea sta la baza tuturor lucrurilor frumoase. Rabindranath Tagore obisnuia sa spuna despre Taj Mahal ca este „o lacrima pe obrazul timpului”. O calatorie la Taj Majal inseamna deci o incursiune intr-un mic Paradis, o evadare intr-o lume a dragostei, creata din dragoste.
Surse: India by National Geographic & Biblioteca Adevarul, Wikipedia, Travel Blogs
Postat de: Loredana-Fintina Vineri, 15 Februarie 2013
Taj Mahal, shah jahan, mumtaz mahal, elefant in india, poveste de dragoste, agra, yamuna, moschee, perla, bijuterie, turis india, mogul, mesaje de iubire
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?