Congestia nazala

Este foarte neplacuta pronuntarea sunetelor nazale ''gripate'' in timpul vorbirii, deoarece simtim ca nu primim suficient aer. In aceste situatii putem sa respiram doar pe gura, ceea ce amplifica durerea in gat deoarece aerul rece poate circula liber, fara sa fie filtrat si incalzit.

La intrebarea de ce se infunda nasul, raspunsul cel mai potrivit este: din cauza secretiilor nazale abundente. De multe ori constatam insa ca desi nasul este curatat, respiratia nu devine mai usoara. In aceste cazuri, este ingrosata mucoasa nazala, iar aceasta produce secretia si infundarea nasului. Mucoasa nazala are sarcina de a retine agentii poluanti si agentii patogeni. Daca mucoasa nazala isi pierde capacitatea de aparare, de exemplu din cauza racelii, agentii patogeni transmisi pe calea aerului se pot instala usor la nivelul mucoasei.

In acest caz, mucoasa nazala va incerca sa scapede ele, prin productie abundenta de secretie, ceea ce determina curgerea nasului. In acelasi timp insa, functionarea accentuata a mucoasei duce la umflarea si congestia ei.

Sfaturi utile:

► Consumati cat mai multe lichide. In timpul gripei scade rezerva de lichide a organismului, dar mucoasa nazala are nevoie de fluide pentru a asigura secretia nazala in cantitatea necesara.

► Asigurati-va ca umiditatea aerului este corespunzatoare in incaperile in care va aflati,deoarece mucoasa uscata se lezeaza mai usor.

► Efectuati inhalari cu ceai de musetel fierbinte. Acesta pe de o parte umezeste mucoasa nazala, iar pe de alta parte are efect antiinflamator.

► La copiii mici, uleiurile esentiale picurate pe pat sau pe hainuta, pot facilita respiratia. Trebuie insa evitate uleiurile esentiale cu mentol, acestea fiind recomandate numai adultilor.

► Sugarii care au nasul puternic infundat au nevoie de picaturi nazale special concepute pentru ei, deoarece daca nu primesc aer in mod satisfacator, nu pot sa bea si sa suga in mod corespunzator, iar sistemul imunitar al unui copil subnutrit nu poate functiona eficient (exemple de picaturi pentru sugari: nazomer pic pe baza de apa marina, ser fiziologic monodoze, marimer spray).

► Aplicati creme grase, hidratante, la nivelul pielii din jurul nasului, pentru a preveni inrosirea si uscarea acestuia.

► Acordati atentie deosebita eliberarii/ curatarii nasului, in special seara, inainte de culcare.

► Chiar daca in cursul zilei se renunta la picaturile nazale pentru a preveni dependenta, este bine sa le utilizati in timpul noptii.

► Utilizarea medicamentelor expectorante si inhalarea solutiilor volatile mucolitice din plante impiedica condensarea secretiei nazale. In cazul rinitei alergice sunt recomandate picaturile, iar in cazurile non-alergice sunt eficiente produsele cu acetilcisteina si ambroxol deoarece fluidifica si dizolva mucusul gros si abundent.

Solutiile utilizate in timpul racelii actioneaza prin constrictia peretelui vaselor mici, determinand decongestionarea mucoasei nazale si scaderea productiei de mucus. Datorita substantelor pe care le contin, cele mai multe dintree picaturile nazale pot duce la dependenta, iar in timpul tratamentului nu simtim gusturile si mirosurile. Prin urmare este important sa utilizam picaturile nazale numai pentru un interval de timp cel mai scurt posibil si numai cu frecventa zilnica recomandata in prospect.

Un articol de: Anca Dinu

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
2067 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 18 Noiembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

afectiuni respiratorii, tratament raceala


S-ar putea sa va intereseze si:

Din punct de vedere medical, alunitele sunt aglomerari de celule pigmentate, care pot [..]
citeste si comenteaza
Manevra Heimlich - iata o masura de prim ajutor care ar trebui invatata si in tara [..]
citeste si comenteaza
Retentia de lichide apare atunci cand apa nu este eliminata din tesuturile [..]
citeste si comenteaza
Esti excesiv de emotiva? Te panichezi imediat ce primesti un telefon sau cand nu ti se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este o statiune ce se afla in muntii Bodoc din Carpatii de Curbura. Aflata la 67 km de Sfantu [..]
citeste si comenteaza
Petrosani este un municipiu din judetul Hunedoara, cunoscut ca un oras minier. Istoria orasului [..]
citeste si comenteaza
Esti nemultumita de fondul tau de ten? Iata 5 fonduri de ten ieftine, dar de buna calitate pe care [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate