Grasimi bune de inclus in dieta
Acumulate in tesuturi, acestea dau nastere unor probleme serioase: colesterol marit, obezitate, infarct si alte complicatii cardiace. Gaseste mai jos o lista cu alimente ce contin “grasimi prietenoase”, benefice organismului.
Carnea si pestele
In ultimii ani, aparitia unor curente - vegan, vegetarian, raw food - corelata cu procesul alterat de crestere a animalelor - scandaluri si suspiciuni legate de antibioticele si hormonii incluse in mancarea acestora spre exemplu - au condus la ideea ca ar fi bine sa excludem carnea din alimentatie, complet sau partial. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul ca grasimile animale reprezinta o baza importanta in mentinerea unui echilibru al organismului. De asemenea, ele ajuta la dezvoltarea creierului, in cazul copiilor.
Somonul, sardinele, pastravul, macroul si pestele in general, merita sa se afle la loc de cinste pe masa. Este bogat in minerale, vitamine (B6, B12, vitaminele D si A), aminoacizi si acizi omega 3, cu rol esential in a mentine vasele de sange sanatoase, in cresterea aportului de energie si lupta contra obezitatii.
Uleiul de masline
Alegerea unui ulei de masline virgin sau extravirgin constituie o garantie pentru sanatate datorita proprietatilor antioxidante pe care le are si care sunt extrem de benefice organismului nostru. Uleiul de masline este perfect pentru pastrarea unei diete echilibrate, cu mentiunea ca trebuie consumat la rece. Daca nu stiati, uleiul de masline este singurul ulei vegetal ce permite consumul neprocesat, adica imediat dupa presarea maslinelor. Atentie, utilizarea acestuia la prajit transforma grasimile bune in grasimi rele.
Cacaoa
Boabele de cacao sau cacaoa simpla reprezinta unul din alimentele cele mai benefice pentru noi, fiind un adevarat izvor de grasimi prietenoase, bogat si in proprietati antioxidante. Include deci ciocolata in dieta ta, cu masura bineinteles, dar include-o. In orice caz este mai de dorit un patratel de ciocolata amaruie/ neagra care are si un procentaj de cacao de peste 60%, in locul unui covrig cu valoare nutritionala spre zero.
Ideal ar fi ca atunci cand alegeti ciocolata sa nu va mai orientati dupa cele cu fel si fel de creme de fructe, lichior si altele de acest gen. Acelea contin putina cacao si foarte mult zahar in compozitia umpluturii.
Oleaginoasele si semintele
Nuci, fistic, caju, migdale, seminte de floarea soarelui ori susan - pe cat posibil consumate in stare cruda, fara adaos de sare sau in alte combinatii. Pe langa sursa de grasimi bune, acestea ofera un aport de minerale extraordinar.
Semintele de floarea soarelui si susan contin omega 3 vegetal si fibre ce combat problemele digestive, precum constipatia.
Le puteti manca acasa, la tv, in locul clasicelor chipsuri, floricele, la birou - nu necesita timp de pregatire, nu murdariti vase si sunt satioase.
Nuca de cocos si avocado
Grasimea nucii de cocos este apreciata ca una dintre cele mai bune grasimi. Ea nu se inmagazineaza in tesuturile corpului, ci din contra, este metabolizata rapid si transformata in sursa de energie. La fel uleiul de cocos este perfect pentru utilizarea in bucatarie, nu se oxideaza in timpul gatitului la temperaturi ridicate.
Un alt fruct de trecut in dieta zilnica este avocado-ul. Ofera grasimi sanatoase si este cum nu se poate mai versatil, putand fi folosit in nenumarate variante: pasta, inclus in salate precum cea de vinete si multe altele. Contine fibre si minerale necesare unei bune functionari a organismului.
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Miercuri, 29 Aprilie 2015
grasimi bune, dieta sanatoasa, ulei masline, avocado
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza