Ciorapii (dresurile) - o “inventie” de succes

Desi astazi ni se pare bizar, trebuie sa stim ca banalii ciorapi nu au facut parte dintotdeauna din randul articolelor vestimentare feminine. In vremurile vechi, doar barbatii optau pentru un fel de ciorapi lungi (acestia se purtau pe sub pantaloni scurti sau trei sferturi bufanti inca din secolul al XVI-lea, fiind apreciati mai ales in randul elitelor).

Abia incepand cu secolul al XVIII-lea femeile aristocrate au inceput sa recurga la ciorapii de matase (de cele mai multe ori, acestia erau similari sosetelor 3/4, prinse cu un portjartier), ca simbol al extravagantei si al luxului.

Treptat, fibrele naturale din care erau confectionati ciorapii au inceput sa fie inlocuite cu cele sintetice, iar moda a cunoscut si ea o evolutie spectaculoasa, de la ciorapii prinsi cu jartiera la cei compacti, cu clin sau fara, simpli sau cu diverse modele, mati sau transparenti, in culoarea pielii sau in culori “electrice”.


I. Ciorapii in vremurile vechi- o “creatie” 100% europeana

Inainte de anul 1590, ciorapii erau confectionati din lana, bumbac, in sau matase. Acestia erau realizati manual, pana cand reverendul britanic William Lee a creat prima masina de impletit fibrele pentru ciorapi. Pentru Anglia aceasta inventie a devenit un bun de nepretuit, astfel incat regii de atunci au ordonat ca toti cei care ar fi incercat sa o “transmita” si in alte tari urmau sa primeasca pedeapsa cu moartea. De altfel, la sfarsitul secolului al XVI-lea si in secolul urmator, Anglia era cel mai important centru de import de matase, pe care, uneori, o trimitea in Italia (la Napoli sau Livorno) pentru a o prelucra si utiliza apoi la confectionarea primilor ciorapi din matase.

Moda ciorapilor de matase s-a extins tot mai mult, iar in secolul al XVIII-lea femeile din inalta societate optau adesea pentru ei, considerand ca le confereau un “look regal”. Ciorapii de atunci erau mai lungi de genunchi si se prindeau cu o jartiera. Succesul lor a fost atat de mare, incat pe parcursul intregului secol Anglia a inceput sa exporte in intreaga Europa ciorapii fabricati cu ajutorul inventiei lui William Lee.

In secolul al XIX-lea, numeroase femei din clasa de mijloc au inceput sa poarte ciorapi 3/4 de matase (ca urmare a cresterii volumului exporturilor, acestia devenisera accesibili din punct de vedere al pretului), vazuti ca un atu pentru eleganta de tip clasic.

  

II. Prima jumatate a secolului 20 - apogeul modei ciorapilor

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, pe fondul cresterii preocuparii femeii pentru aspectul sau exterior, precum si a promovarii unei noi imagini feminine (este vorba de imaginea femeii active, care poate avea un loc de munca si poate practica un sport), ciorapii incep sa ocupe un loc tot mai important in garderoba (inclusiv pentru femeile din clasa de mijloc). Cel mai mult se purtau ciorapii din matase prinsi cu un fel de benzi de sustinere, care aveau de regula o cusatura de culoare bej sau maro pe lungimea piciorului. Culoarea preferata era cea naturala, a pielii. In jurul anului 1925 au inceput sa se fabrice si ciorapii din matase artificiala (fibra cunoscuta sub numele de “rayon” ), de culoare bej inchis sau chiar in tonuri deschise de maro. Acest model de ciorapi era ales intrucat era considerat un apanaj al femeii independente, nonconformiste, care stia sa fie eleganta.

In anii ‘30 a venit randul SUA in a produce o noua “revolutie” in fabricarea ciorapilor. Aici a fost creata o noua masina pentru confectionarea ciorapilor, care permitea nu numai prelucrarea fibrelor naturale, ci si a celor sintetice. Este perioada in care compania “Du Pont” a descoperit prima fibra sintetica potrivita fabricarii ciorapilor de dama. Intrucat “inventia” a fost recunoscuta oficial in 1939, la un targ de inventii de la New York, primind drept cod de identificare initialele “NY”, compania a decis sa o denumeasca “nylon”. De acum inainte, ciorapii de nylon au cucerit piata mondiala, fiind preferate mai ales modelele care aveau pe picior o cusatura verticala.

Spre sfarsitul anilor ’50, odata cu fabricarea, la scara industriala, a dresurilor destinate copiilor ce practicau dansul sau baletul (acestia erau de culoare alba, fara a avea vreo cusatura pe picior), producatorii au constatat ca un astfel de model se putea produce mai rapid si cu costuri mai reduse. Astfel, in 1958, au aparut pe piata dresurile simple, fara nicio cusatura pe picior. Acestea au devenit foarte populare in scurt timp.

 

III. Perioada anilor ’60-’70- “revolutiile” din moda impulsioneaza evolutia modelelor de ciorapi

Sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60 aduce in moda o noutate: purtarea pantofilor cu toc inalt si subtire, cunoscuti sub numele de “stiletto”. Din acest motiv, femeile  au devenit mult mai atente la aspectul picioarelor, constatand ca ciorapii de nylon, in special cei ce aveau o cusatura pe picior, nu le ofereau eleganta si nici chiar confortul necesar pentru a purta “stiletto”.

Nu in ultimul rand, majoritatea femeilor adorau sa danseze “swing” (dans ce presupune si executarea unor miscari acrobatice) si sa poarte rochii sau fuste mai scurte, care sa le confere o mai mare libertate de miscare. De aceea, ar fi avut nevoie de niste ciorapi mai elastici, ce le puteau permite executarea unor miscari mai ample, valorificandu-le totodata feminitatea. Astfel, in anul 1960, in California a aparut un nou material pentru fabricarea ciorapilor, asa-numita “lycra”. Odata cu ea, s-a impus pe piata si modelul de dres compact, fara cusaturi, benzi de sustinere sau portjartier, menit sa le asigure femeilor din epoca confort si usurinta in miscari. Noul model a fost fabricat mai ales in nuante de bej, cat mai transparente, pentru a “garanta” un “look” nu numai natural, ci si provocator.

Anii ’70 aduc in prim-plan fusta mini, dar si un nou material din care se produc dresurile: elastanul. Pentru ca fustele si rochiile mini sa fie puse in evidenta, au inceput sa fie fabricati ciorapii in nuante aramii, care sa creeze iluzia unor picioare bronzate. Tot din acest motiv au fost lansate si dresurile colorate sau cele cu diverse modele (cel mai mult se purtau bulinele, inimioarele sau dungile). Prima companie ce a lansat noua tendinta a fost “Dior” (aceasta a produs aproximativ 100 de culori si de imprimeuri noi pentru dresurile de dama).

 

IV. Din anii ’80 si pana in prezent- cele mai importante noutati legate de modelele de ciorapi

La jumatatea anilor ’80 a aparut o noua moda: cea a ciorapilor mati. Adesea acestia luau forma unor “colanti”, fiind purtati mai ales iarna, in combinatie cu bluze lungi sau cu rochii de lana foarte scurte. In aceeasi perioada apar si ciorapii mati cu fir stralucitor, ce conferea un aspect similar matasii.

Anul 1990 readuce in prim-plan o tendinta mai veche (ciorapii cu diverse modele), dar si ceva nou: purtarea ciorapilor de culoare neagra (nu numai transparenti, dar si mati). Nu in ultimul rand, la mare cautare erau ciorapii din lycra foarte stralucitori si transparenti, in nuante naturale, iar incet-incet isi fac aparitia si asa-numitele dresuri “cu clin” (preferate pentru confortul creat).

Incepand cu anul 2000, pe piata isi fac loc ciorapii creati special pentru a fi purtati cu sandale (cunoscuti sub numele de “ciorapii fara degete”, in nuante diafane si foarte subtiri), alaturi de cei confectionati din dantela sau cu aspect de “plasa”. Totodata, incep sa fie fabricati si ciorapii “medicinali” (utilizati pentru ameliorarea aspectului de varice), dar si cei cu “push-up” sau cu “centura” (pentru remodelarea siluetei).

Daca stam sa analizam tendintele modei din ultimii ani, putem ajunge la concluzia ca aceasta a fost deosebit de eterogena, fiind un mix intre vechi si nou. Cert este ca inclusiv pe parcursul anului precedent, dar si in momentul de fata, s-au purtat / se poarta atat ciorapii clasici, din lycra, in nuante naturale, dar si cei de “plasa”, cu modele, dar si cei mati si grosi. In fine, cine a vrut sa fie in voga nu a ocolit ciorapii in culori “neon”, opaci, purtati cu fuste si rochii mini sau cei fara talpa, similari colantilor.

Nota obtinuta:
8.5 (27 voturi)
11842 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Miercuri, 25 Mai 2011

Etichete pentru acest articol:

inventii-celebre, ciorapi, istoria modei, inventii, dresuri-dama, tendintele-modei


S-ar putea sa va intereseze si:

Cred ca multe dintre voi s-au saturat sa fie doar un obiect de decor in viata barbatului [..]
citeste si comenteaza
Cum vara este in toi, fiecare dintre noi incearca sa gaseasca cele mai eficiente [..]
citeste si comenteaza
Nu am cunoscut oameni carora sa nu le placa ciocolata, ci doar oameni care se abtin de la [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am mentionat la finalul sectiunii anterioare, in urmatoarele randuri se va [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

II. Perioada renascentista - revenirea perucilor in trend Asa cum am mentionat in articolul [..]
citeste si comenteaza
Din cele mai vechi timpuri, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti din Panteonul [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca Sarbatorile Pascale bat la usa, in acest articol nu o sa va vorbesc despre niste simple [..]
citeste si comenteaza
Cum vara este in toi, fiecare dintre noi incearca sa gaseasca cele mai eficiente modalitati de a se [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate