Cafeaua, sublimul rasfat din fiecare zi
Deschidem ochii dimineata si primul gand care ne apare in minte este acela ca avem neaparata nevoie de o ceasca din lichidul magic numit cafea. Cu totii o savuram, mai dulce sau amara, fierbinte sau mai rece, cu frisca, cu lapte, cu miere, la ibric sau la filtru, indiferent de anotimp.
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani
La inceput, boabele de cafea au fost importate din Etiopia in Yemen. O legenda traditionala yemenita povesteste despre omul sfant Shaikh ash-Shadhili, care, in timp ce calatorea prin Etiopia, a observat capre neobisnuit de sanatoase si de vioaie. Curios, a gustat si el boabele cu care se hraneau, si a simtit un efect similar. Un alt mit, il numeste drept descoperitor pe un pastor de capre etiopian numit Kaldi. Cel mai probabil, cuvantul cafea provine de la denumirea locului de origine, Kaffa din Etiopia.
Arborele de cafea este un pom vesnic verde ce produce fructe de culoare rosie. Fructele sunt acoperite de o pelicula tare si amara, dar dincolo de ea se gaseste un continut fraged, foarte dulce si parfumat, asemeni strugurilor. Iar dincolo de acest miez se afla boabele. Odata cules, fructul de cafea trebuie procesat imediat. Iar procesarea se poate face prin uscare la soare sau prin fermentare. Din ambele metode se nasc, a doua oara, boabele de cafea care vor merge apoi spre prajire. Acolo isi descopera cafeaua aroma, acolo se implineste. Boabele sunt coapte intre 7 si 14 minute. Fiecare minut in plus sau in minus conteaza si determina aroma cafelei.
Exista doua categorii principale de cafea
Arabica - deosebit de aromata si gust foarte fin, sortiment care prezinta peste 200 de specii;
Robusta - foarte bogata in cafeina, gust puternic aromatizat si care prezinta peste 50 de specii din care doar 5 sunt comestibile.
Multa lume asociaza consumul de cafea cu cateva minute de relaxare, socializare sau revigorare, dar cafeaua are multe efecte benefice si asupra sanatatii: creste performantele mentale si fizice, micsoreaza riscul de a face ciroza, astm, diabet, Alzheimer si Parkinson. Cafeaua contine antioxidanti, care pot proteja si impotriva cancerului.
Pentru a obtine o cafea extraordinara este important sa se tina seama de patru pasi: macinare, dozare, apa si prospetime.
In zilele noastre, cafeaua este cea mai populara bautura pe glob, cu peste 400 de miliarde de cesti baute in fiecare an. De asemenea, ea se afla pe lista celor mai cunoscute mirosuri, iar in ultimele trei secole, 90% din toti oamenii care traiesc in lumea occidentala au trecut de la ceai la cafea.
Inchei acest scurt periplu prin lumea cafelei, cu un vechi proverb turcesc despre cafea, licoarea care ne aduce, zi de zi, un strop de fericire: "Neagră ca noaptea, tare ca moartea, dar dulce ca iubirea".
Postat de: Laura-Miinea Joi, 22 Septembrie 2011
istoria cafelei, pasiune, aroma, savoare, prospetime
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?