Miami who?!?
Incepem acest articol cu precizarea ca nu s-a gresit plasarea unei destinatii turistice de renume, la rubrica “Eco”, ci pur si simplu este un nou semnal de alarma (a contorizat cineva al catelea!?!?) despre incalzirea globala tot mai evidenta si de amploare de la o zi la alta.
Mai exact, este vorba de spectaculosul si exoticul oras Miami, cu plajele sale de vis si miile sale de proprietati amplasate la o aruncatura de bat de mare, care sunt amenintate de cresterea nivelului Oceanului Atlantic, au declarat marti, 22 aprilie 2014, politicieni, experti si reprezentanti ai unor ONG-uri. Situatia este de-a dreptul alarmanta, in special la Miami, marea metropola din sudul Floridei, din cauza numarului colosal de magazine, hoteluri si imobile de locuinte situate chiar pe malul marii.
Astfel, in cursul unor audieri ale Senatului Statelor Unite, organizate in mod cu totul exceptional la Miami, senatorul democrat Bill Nelson a calificat sudul Floridei ca fiind “Zona Zero a schimbarii climatice, din Statele Unite ale Americii”. Potrivit lui, trei sferturi dintre cei 20 de milioane de locuitori ai statului Florida traiesc pe coasta. Iar marea se apropie amenintator de casele lor.
Mai multi specialisti ai ONG-ului World Resources Institute afirma ca Florida a pierdut aproximativ 30 cm din coasta din anul 1970 pana in prezent, iar pana in anul 2060 marea va mai inainta cu inca 23 pana la 61 cm. Cel mai ingrijorator este faptul ca orasul Miami se afla la altitudinea medie de numai 1,22 m. In plus, orasul este construit “pe un sol alcatuit din roca sedimentara calcaroasa, poroasa si imbibata cu apa”, a subliniat senatorul Nelson. “Construirea unor diguri nu ar servi la nimic pentru ca subsolul pe care este cladit orasul este, pur si simplu ca un svaiter’. Trebuie sa gasim solutii inovatoare, pentru a proteja bunurile imobiliare situate pe malul oceanului, care, la Miami, au o valoare totala estimata la aproximativ 14,7 miliarde de dolari”, a mai tinut sa explice senatorul democrat in cadrul uneia dintre audierile tinute la aceasta dezbatere de amploare din Miami.
Intr-o alocutiune primarul orasului Miami-Beach, Philip Levine spunea cum “in cursul inundatiilor, locuitorii din Miami, sunt nevoiti sa traverseze strazile prin apa pana la genunchi pentru a se intoarce la locuintele lor”. Intr-o prima faza autoritatile intentioneaza, deocamdata, sa instaleze trei pompe inaintea mareelor mari din octombrie pentru a evacua apa mai bine de pe strazi, a precizat el, lasand la latitudinea senatorilor sa aprecieze daca aceasta masura este suficienta.
Stiu, unii vor spune ca Miami, Florida, Statele Unite ale Americii, America de Nord se afla la zeci de mii de kilometri distanta si ca nu are cu ce ne afecta pe noi, dar la ritmul galopant al poluarii din ziua de azi vin sa va intreb, oare cat va mai dura pana cand Constanta si/sau Mangalia vor avea aceiasi soarta ca orasul Miami!?!? Stiu, cui ii pasa de 1 centimetru de plaja pierdut intr-un an, insa gandindu-ne la nivel global si pe perioada indelungata acest lucru ar trebui sa ne dea fiori fiecaruia dintre noi.
Sa speram ca urmasii nostri nu vor ajunge sa vorbeasca despre Miami asa cum vorbim noi despre Atlantida si ca (in ceasul al 12-lea), se vor gasi solutiile care sa-i faca si pe copiii si nepotii nostri sa poata admira si sa se bucure de frumusetile spectaculosului oras Miami!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 30 Aprilie 2014
despre incalzirea globala, plaje fara nisip
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?