4, IV sau IIII. Cum este corect?!

Sunt un pasionat colectionar de ceasuri, asa cum si dumneavoastra ati putut vedea si online pe blogul meu  si tocmai de la colectia mea de ceasuri mi-a venit si idea acestui articol.

Mai exact, in timp ce admira colectia mea de ceasuri, un bun prieten m-a atentionat “Robert, dar chiar toate ceasurile tale sunt gresite?!?”, m-a intrebat el aratandu-mi ca pe majoritatea ceasurilor unde scria cu cifre latine era trecut la cifra “4” “IIII” si nu “IV” asa cum ma invatase pe mine tovarasul diriginte la scoala.

Spre rusinea mea de jurnalist, m-am apucat sa sun la editura care oferea spre comercializare aceste “ceasuri de buzunar gresite”, impreuna cu o revista. Doamna de la capatul celalalt capat al firului se pare ca mai primise astfel de telefoane disperate, fiindca m-a lamurit in 10 minute ca de fapt greseala este ... corecta! Si fiindca va observ deja bulversati, va cer permisiunea ca in continuarea articolului sa incerc sa va lamuresc, dar daca nu-mi iese va voi da numarul de telefon de la editura cu pricina.:)

 

Cifre romane versus cifre arabe

Scrierea cu cifre romane a fost introdusa in antichitate de catre imparatii Imperiului Roman (logic) si au la baza 7 litere ale alfabetului latin utilizate ca valori determinate prin diferite combinatii ale acestora. Cele 7 litere sunt “I” = 1, “V” = 5, “X” =10, “L” = 50, “C” = 100, “D” = 500 si “M” = 1000, in scrierea initiala cifrele V, L si D lipseau, ele fiind introduse ulterior.

Ca si reguli de baza, scrierea se face de la stanga la dreapta, iar, literele “I”,” X”, “C” pot fi consecutive de maxim trei ori, iar literele “V”, “L”, “D” doar o singura data. O alta regula de baza este ca orice semn pus la dreapta altuia de valoare mai mare sau egala cu el, se aduna intotdeauna.

Pana pe la jumatatea secolului al XIX-lea pentru cifra 4 se folosea scrierea cu “IIII”, chiar daca una din reguli prevedea clar ca “I” poate fi consecutiv de maxim 3 ori. Actuala forma a cifrei 4 “IV” a fost introdusa odata cu aparitia, la scara larga, a tipariturilor. In zilele noastre multe companii orologere seculare folosesc in productia lor de ceasuri scrierea cu “IIII” tocmai pentru a scoate in evidenta reputatia si traditia seculara. Asa ca vrem - nu vrem, intalnim de foarte multe ori scris si “IIII” si ”IV” si ”4”, la acelasi model de ceas tocmai din dorinta producatorilor de a oferi alternative de cumparare clientilor lor, fara vrerea lui “4” a devenit o adevarata strategie de marketing pentru cei mai importanti producatori de ceasuri.

Cu speranta ca unele nelamuriri au fost inlaturate, depinde numai de decizia dumneavoastra, “cat de gresit” va fi inscriptionat urmatorul ceas pe care va veti decide sa-l cumparati!

Nota obtinuta:
9.9 (11 voturi)
5735 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 16 Mai 2014

Etichete pentru acest articol:

cifre romane, cifre arabe, cifre pe ceas, ceasuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca mamaliga este celebra in Romania in arta culinara si numele ei s-a dus peste hotare [..]
citeste si comenteaza
Iata ce m-am gandit sa iti propun astazi: deschide sifonierul, fii cinstita cu tine si [..]
citeste si comenteaza
Pofta este mare cand te trezesti in fata platourilor si a mesei bogate. Dar este absolut [..]
citeste si comenteaza
Nimeni nu poate nega faptul ca pizza este incredibil de populara si gustoasa in intreaga [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iata o noua cronica de disc la un vechi album, marca AC/DC. [..]
citeste si comenteaza
Poezie dedicata intregii echipe FemeiaStie.ro, cu ocazia implinirii a 4 ani de existenta online. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca articolele despre orasul Ploiesti sunt numeroase, imi voi lua permisiunea sa va invit de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate