Psiholog, psihoterapeut sau psihiatru?
Pentru ca sunt numeroase confuzii intre rolurile de psiholog, psihoterapeut si psihiatru este important sa fim informati si sa diferentiem intre acestea.
Ce este psihologul?
Psihologul este acea persoana care a terminat facultatea de psihologie si profeseaza intr-unul dintre urmatoarele domenii: transporturi/aparare nationala/resurse umane/educatie/clinica si consiliere. El se specializeaza intr-unul dintre aceste domenii si il putem intalni spre exemplu atunci cand facem testul psihologic pentru scoala de soferi sau cand ne angajam. Psihologi sunt si cei care lucreaza in penitenciare sau recruteaza personal intr-o firma. Psihologul poate fi intalnit si in scoli/gradinite – consilierul scolar sau poate lucra intr-un spital/clinica si poate face testari.
Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie, focalizandu-se pe optimizare si dezvoltare personala.
Ce este psihoterapeutul?
Psihoterapeutul este persoana care a urmat o formare complementara studiilor universitare. Poate fi absolvent de psihologie cum poate fi si absolvent de teologie, pedagogie, inclusiv medic.
Psihoterapia este o interventie psihologica realizata in scopul autocunoasterii si dezvoltarii personale in anumite cazuri, iar in altele in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice precum si in situatii de urgenta si risc.
Este mai mult decat consilierea psihologica si psihoterapeutul este specialistul caruia ne adresam atunci cand avem o situatie de viata stresanta care ne pune in dificultate (nu mai avem aceeasi pofta de viata, rezultatele profesionale sunt slabe sau chiar ne pierdem locul de munca, ne separam de partener samd).
Ce este psihiatrul?
Psihiatrul in primul rand este medic, facandu-se des confuzia intre medic-psiholog-psihiatru. Dintre cele trei categorii de mai sus, numai psihiatrul este in mod necesar medic.
Poate fi medic si psihoterapeutul, in masura in care medicul se specializeaza in psihoterapie, insa nu toti psihoterapeutii sunt medici.
Psihiatrii sunt singurii care pot prescrie medicatie, de aceea mergem la ei atunci cand apar simptome de depresie, anxietate, halucinatii, delir samd.
Psihiatrii au pacienti, psihologii si psihoterapeutii numesc persoanele care apeleaza la serviciile lor clienti.
De ce este nevoie sa stim aceste diferente?
Este nevoie sa stim aceste diferente pentru ca de multe ori persoanele aflate in situatia de a apela la unii dintre specialistii de mai sus nu o fac datorita prejudecatilor existente.
Nu ma duc la psiholog pentru ca ar spune prietenii ca am o”problema la cap”.
Sau se intampla sa ajunga un client la psihoterapeut si sa ceara servicii de psihiatrie/medicatie.
Ideal, acesti specialisti colaboreaza intre ei si la oricare dintre acestia mergeti in prima faza, etic este sa va recomande unde este potrivit sa va adresati conform nevoilor dumneavoastra.
Postat de: Giorgiana-Cristea Luni, 25 Februarie 2013
diferente psiholog - psihiatru, psiholog bun, psihiatru, psihoterapeut
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?