Fericire intr-un pahar cu apa...

Traim intr-o lume prea grabita spre nicaieri…intr-o lume care a uitat de valori si de sentimente nobile…Si intr-o lume in care prea putini isi mai fac timp sa se gandeasca incotro alearga, spre ce zari vor sa ajunga…

Poate ca de-a lungul si de-a latul vietii pe care ati avut-o  pana in prezent ati fost pusi in situatia  sa traiti cel putin cateva situatii paradoxale. De exemplu, vi s-a intamplat sa fiti intr-un cadru pompos, sofisticat, intr-un loc perfect din punct de vedere material, fizic, si totusi sa nu va simtiti in largul vostru, sa va lipseasca ceva, acel ceva pe care nu l-ati putut numi pe loc, dar de lipsa caruia erati constienti.

Suntem constienti ca sentimentele noastre se clasifica in doua mari categorii: sentimente bune, pozitive si sentimente rele sau negative. Si ce om si-ar dori sa experimenteze cat mai multe sentimente negative? Cine stie? Poate cel care isi da seama ca asta il caleste cu adevarat, il face mai puternic. Printre sentimentele pozitive se numara sentimentul de a iubi si de a fi iubit, de a realiza, de a descoperi, de confort, liniste. Frica, tristetea, furia, vinovatia le includem in cadrul sentimentelor negative.

Am fi meschini sa nu recunoastem ca ne dorim binele, echilibrul, fericirea - indiferent de societatea in care traim, indiferent de statutul la care am ajuns. Si totusi, recunoastem ca desi avem un trai infinit mai bun decat stramosii nostri, totusi nu suntem mai fericiti, mai multumiti. Dimpotriva, creste alarmant numarul depresivilor. Avem mai multa mancare, mai multe masini, case mai spatioase, incalzire centrala, ne permitem mai multe vacante in strainatate, avem aparatura care ne face munca mai usoara…si totusi nu e bine, tot nu-i bine. E un fapt dovedit de cercetarile  stiintifice care s-au facut in domeniu: cu toate ca nivelul de trai creste constant, oamenii nu devin mai fericiti.

Oamenii au asteptari din ce in ce mai mari, ridicand permanent asa-numitul standard de foarte fericit, foarte bine.

Comparatia sociala - sursa nefericirilor noastre

Cele mai multe nefericiri ale noastre vin din comparatia sociala. Ne tot uitam in jurul nostru (competitia e constructiva, in sens pozitiv) si facem fel de fel de comparatii intre bunurile noastre si cele ale prietenilor, vecinilor…Daca prietenul X si-a achizitionat de curand o masina de lux, se naste in noi dorinta aducatoare de nenorociri - de a ajunge aproape, prin orice mijloace, in situatia de a-l egala macar sau de a-l depasi.

Intotdeauna, capra vecinului are blana mai frumoasa, da mai mult lapte sau mai stiu eu ce mai face. Imaginati-va situatia in care 3-4 familii (sa spunem prieteni de familie) au cu totii masini luxoase, dotate, moderne si totusi vor altceva…Li se pare ca ar avea cu totii masini ieftine, pentru simplu fapt ca dispun cu totii de masini bine cotate pe piata auto. S-ar putea ca unul dintre ei, sa iasa din tipare si sa vrea, de pilda, un iaht - pentru a-i depasi pe ceilalti si pentru a-si masura astfel puterea.

Este un lucru bun sa ne dorim confort material si sa muncim pentru asta, fara insa a uita de principii morale, calcand totul in picioare. Este de dorit binele material, fara insa a ne face un tel in viata din acumularea cat mai multor lucruri materiale, uitand de sentimente.

Prefer sa beau un pahar cu apa in compania cuiva drag, in compania unui om deosebit, decat sa stau prefacuta, acceptand compromisul, in compania unui om avut, mancand caviar, cu noduri, ne-firesc, ne-natural.

Economistii secolului al XIX-lea au ajuns la concluzia ca atunci cand esti sarac te bucuri din plin de un plus de venit, dar aceasta stare de fericire descreste constant pe masura ce devii mai bogat.

Cei mai multi oameni sunt preocupati de venitul lor raportat la cat castiga cei din anturajul lor, decat de castigul in sine (asa cum ar fi normal). Vor sa tina pasul cu cei din jurul lor si chiar sa ii intreaca.

Si daca tot v-ati hotarat sa aveti o viata mai fericita, si daca inca mai credeti ca fericirea nu este doar o nascocire de-a filosofilor, si daca mai credeti ca puteti fi macar multumiti, in echilibru, acordand atentie in fiecare zi lucrurilor marunte, atunci sunteti pe drumul cel bun ! Pentru ca unul dintre secretele fericirii este sa ignori comparatiile cu oamenii care au mai mult succes decat tine: compara-te intotdeauna privind in jos si nu in sus.

Si nu uita ceea ce spunea Abraham Lincoln: Oamenii sunt atat de fericiti pe cat se hotarasc sa fie.

Ei, singuri, aleg fericirea sau nefericirea…Ei isi stabilesc telurile, prioritatile in viata…

Tu ce ai alege? Sa simti ca esti iubita, chiar daca nu traiesti intr-o vila cu nu stiu cate etaje…Sau a-i alege confortul fizic in dauna celui emotional, psihic…?

Cred ca stiu ce vrei sa alegi: sa fii iubit si sa iubesti, sa ai o vila cu trei etaje si o masina luxoasa….Numai ca, in viata, nu prea poti sa le ai pe toate…in acelasi timp.

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3439 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Sâmbătă, 26 Iunie 2010

Etichete pentru acest articol:

fericire, echilibru, prioritati, dragoste, relatii, bani


S-ar putea sa va intereseze si:

In momentul in care decizi, intr-o relatie, ce anume sa spui,primul lucru la care vei [..]
citeste si comenteaza
S-a dovedit stiintific ca o persoana care isi expune slabiciunile, temerile, [..]
citeste si comenteaza
Exista o zicala binecunoscuta, care spune ca „dragoste cu de-a sila nu se poate”. Si [..]
citeste si comenteaza
Potrivit definitiei de dictionar, platonismul este o conceptie filosofica venita de la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nu exista reteta minune pentru a fi fericite, nu exista reteta minune pentru a fi parintii [..]
citeste si comenteaza
Prin luna aprilie am fost intr-o mica vacanta la Sibiu, un oras atat de drag mie…Incadrat cum nu [..]
citeste si comenteaza
Un cunoscut proverb spune ca aschia nu sare departe de trunchi… Ne-o demonstreaza astazi un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate