De ce este important sa le citim copiilor?

Mult mai mult decat un mijloc de informare, lectura are o mare virtute: aceea de a vindeca; de a fi o terapie extraordinara, dar si de a avea o contributie esentiala in dezvoltarea copilului, din toate punctele de vedere efectul terpeutic al lecturii resimtindu-se la toate cele trei nivele ale omului: fizic, psihic si spiritual.

O sarcina de care este important sa tina cont parintii este aceea de a se ingriji ca, inca din primii ani de viata, copilul sa ia contact cu cartile, cu lectura, cu povestea, cu imaginile narative pentru ca, indiferent de varsta, copilul asimileaza informatii, fie ele de natura vizuala, cognitiva sau senzoriala. Iar toate acestea il sprijina in procesul dezvoltarii inteligentei emotionale, esentiala – si totusi inca ignorata de parinti – in educatia oricarui copil.

Prin lectura, copilul nu doar ca acumuleaza informatie pretioasa si variata inca de la varste fragede, dar intra in contact direct cu arta, cultura, jocul creativ, isi dezvolta un vocabular bogat, devine sociabil, interactiv, interesat de schimbul de informatie, isi dezvolta gustul pentru lectura, dragostea pentru anumite genuri, dar deopotriva, prin lectura, copilul se vindeca singur de temeri, conflicte interioare, isi lamureste anumite indoieli si isi ofera raspunsuri potrivite la intrebarile cu care se confrunta.

Lectura il invata pe cel mic, inca de la inceput, sa se cunoasca, sa se inteleaga, sa se defineasca, sa descopere ce isi doreste, ce ii place, ce il atrage, ce nevoi are. Il ajuta sa se exprime coerent, sa se exteriorizeze, sa isi inteleaga sentimentele si sa le gestioneze cu succes.

Cel mai adesea copiii se umplu pana la refuz cu probleme si sentimente pe care nu si le pot explica neaparat si simtind nevoia sa le impartaseasca totusi, cauta metode prin care sa se elibereze. Iar joaca prin lectura este metoda lor preferata, cea pe care o aleg cel mai multi si cea prin care se descarca. Personajele pe care lectura i le prezinta il ajuta pe cel mic sa se identifice cu unele dintre ele, sa gaseasca puncte comune cu acestea, dorinte similare, metode eficiente de comunicare si il sprijina sa se deschida.

De aceea, fii atent la emotiile pe care copilul le pune in jocul “de-a personajul”. Fii atenta ce personaje alege, ce il atrage la ele, in ce trasatura sau emotie a lor se regaseste, ce inseamna aceasta pentru el si ce anume cauta cand isi alege ca aliat un personaj sau altul.

Sprijina-l, in functie de varsta, sa iti descrie imaginile pe care le vede in carte, sa le gaseasca un corespondent in lada personala cu jucarii, sa iti descrie ce vede in imaginile ilustrate, sa iti caracterizeze personajele, sa le defineasca printr-o singura trasatura de caracter, sa iti spuna cum se simt, sa iti rezume lectura recenta si, eventual, sa iti citeasca fragmentele preferate. In procesul aceasta cognitiv-senzorial, la fel de important este sa citesti pe roluri impreuna cu copilul tau, sa iti faci timp sa ii citesti, macar o pagina, in fiecare zi si sa ii dai voie sa aleaga ce ii place sa citeasca. Pentru ca asa va citi cu bucurie, o va face din proprie initiativa si ii va apartine impulsul catre aceasta activitate. Povestile sunt un excelent exercitiu pentru imitatia verbala (onomatopee, interjectii, voci ale diferitelor personajelor), pentru imitatia nonverbal (imitarea unei actiuni, a unui animal), pentru exersarea atentiei si dezvoltarea imaginatiei.

Recomandare exercitiu pentru parinti si copii, inspirat din arta teatrala, cu o buna aplcabilitate in jocurile-lectura

Micii povestitorii implica multa imaginatie, creativitate si energia necesara reactiilor de moment. Vom sta in cerc cu totii sau fata in fata - in functie de numarul de jucatori - si vom alege o tema. Fie cadrul didactic, fie acasa parintii ori in grupul de copii, unul dintre copii, va alege un titlu pentru povestea pe care o vor crea. Sa spunem acum ”Castelul fermecat”. Dupa ce s-a ales titlul\ tema un copil va incepe povestea, asa cum doreste. (exemplu „a fost odata ca niciodata o printesa care locuia intr-un palat de ciocolata”) si va fi urmat cu propozitia\ fraza urmatoare de un alt copil. In joc, in poveste vor interveni pe rand dupa cum doresc si simt sau in ordinea locurilor in care stau, fiecare adaugand povestii o proporzitie\  fraza\  idee, astfel incat povestea sa aiba continuitate si sa se cladeasca avand un inceput, un cuprins si o incheiere. La nivel de facultate, acest joc se complica prin crearea continuarii povestii in cateva secunde, fara timp de gandire prea mult pana la compunerea de poezii, cursiv, ca si cum am fi spus o poezie deja stiuta pe de rost inca din copilarie. Regula se pastra: cand iti auzeai numele creai urmatorul vers\  fraza fara a pierde ideea poeziei\ povestirii si pastrand rima. La nivel de joc pentru copii, crearea unei povesti simple lasata intru totul la imaginatia lor, poate fi mai mult decat suficienta. Repetat, acest joc ii va dezvolta copilului un vocabular bogat, o vorbire cursiva, imaginatia, capacitatea de a improviza si dragostea pentru lectura, mai tarziu.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1756 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 19 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

importanta cartilor, despre carti


S-ar putea sa va intereseze si:

Tulburarea de personalitate evitanta, desi extrem de frecvent intalnita si chiar in jurul [..]
citeste si comenteaza
Vorbim acum despre filmele la care te uiti dupa o zi grea, doar ca sa iesi un pic din [..]
citeste si comenteaza
Continuam lista cu principalele caracteristici ale manipulatorilor! Cititi, recititi daca [..]
citeste si comenteaza
Da! Haideti sa vedem! Copiii sunt fiinte creative, iar daca urmarim cum se joaca liber, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Revelionul se apropie cu pasi repezi. Petrecerea de Anul Nou este, cel mai probabil, principala ta [..]
citeste si comenteaza
Obiceiuri proaste ale barbatilor care indeparteaza femeile sunt multiple si se inmultesc cu fiecare [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca toti avem pasiuni care mai de care mai indraznete, multe devenite obsesii chiar, si [..]
citeste si comenteaza
Suntem intr-un secol al activitatilor din ce in ce mai mult voluntare. Voluntariatul a devenit un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate