Despre gustul Craciunului: retete speciale
Astazi avem tot felul de propuneri care mai de care mai dulci si mai tentante cand vine vorba de desertul pentru Craciun sau in general de dulciurile pe care le pregatim sau cumparam pentru mesele de sarbatoare.
Acum ca se apropie Craciunul avem probabil deja listele cu deserturile pe care urmeaza sa le pregatim pentru marele festin, tot felul de delicatese si retete pretentioase (unii dintre noi), dar ne mai amintim de dulciurile de sarbatoare pe care le aveam pe masa in copilarie? Cele simple, facute in casa, pregatite de bunici in vacante, in cuptor, altfel spus dulciurile copilariei? Unii intre noi probabil ne amintim, altii probabil ca nu.
Cel mai important insa, ramane sa existe cineva care sa aminteasca de gustul copilariei, dat de dulciurile clasice facute in vechile cuptoare din bucataria bunicilor.
Biscuitii de casa cu coaja de lamaie sau portocala – pe care ne placea sa ii ornam cu bomboane cip, carora le faceam ochi, nas si gura! Mai stii sa ii faci? E atat de simplu!
Cozonacul cu nuca si cacao, lasat sa creasca bine si copt in cuptor pana mirosea si in vecini. Astazi am uitat de asta, ii comandam, ii inlocuim cu deliciile italienesti si le-am pierdut mirosul.
Turta dulce cu scortisoara. Cand ai renuntat la ea?
Nu stiu daca iti mai amintesti bucuria de a manca, dupa colind, covrigi pusi pe plita, cu ceai. Era gustul Craciunului
Bomboanele de pom, pe atunci nu mancam tot felul de delicatese belgiene, italiene sau praline frantuzesti. Bucuria bomboanelor de pom era imensa, iar bomboanele de pom erau cele mai asteptate. Astazi mai mananci bomboane de pom? Le mai stii gustul?
Placinte cu magiun. Daca esti din Moldova cu atat mai mult trebuie sa te fi bucurat in copilarie de acestea. Erau delicioase si le mancam fara a avea rabdare sa se raceasca. Miroseau pana in strada si totii copiii se adunau la poarta.
Tortul cu ciocolata. Clasicul si simplu tort de ciocolata cu portocale avea un gust aparte cand era facut de Craciun. Si astazi mai mancam si facem tort de Craciun, dar am schimbat reteta, am adaugat ingrediente noi si i-am schimbat gustul.
Iti mai amintesti ca asteptarea lor era mereu o bucurie? Pentru ca nu le mai mancam si pe parcursul anului, ci numai la Craciun. Si atunci Craciunul avea gust. Si un farmec aparte. Era dat si de timpul alocat in bucatarie pentru pregatirea bunatatilor impreuna cu familia, de mirosul de fum care iesea de pe cosul casei, de bardul pe care il impodobeam.
Astazi nu mai asteptam nicio sarbatoare pentru a ne face poftele. Avem totul si nu stim sa gestionam, bradul multora este impodobit de designeri, iar lumea nu isi mai acorda bucuria de a pune varful bradului.
Nu mai spun de bucuria pregatirii bunatatilor. Astazi totul vine de-a gata…sau aprope totul. Oamenii sunt prea ocupati sa se mai bucure, sa mai respire miros de brad, sa mai stea acasa si se grabesc sa plece de Craciun in destinatii exotice unde Craciunul nici macar nu exista, cu atat mai putin are gust!
Bucura-te de ceea ce este al tau! Copiii au uitat sa mai colinde de dragul colindului. Colinda pentru bani, nu penttru covrigi. Tu invata-ti copilul ce inseamna colindul pe vremea ta!
Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 20 Decembrie 2012
retete dulciuri craciun, prajituri craciun, obiceiuri de craciun, traditii de Craciun
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor