Vulnerabilitatea – un defect sau un atuu?
Ce s-ar intampla daca ne-am arata vulnerabili in relatiile noastre? Daca am renunta la mitul perfectiunii si la multe prejudecati de genul: femeile nu spun primele te iubesc barbatilor, barbatii nu plang si sunt puternici samd?
Impasuri in doi
Intr-un mod considerabil detinem raspunsurile la framantarile noastre. Sa luam un exemplu: un cuplu in care nevoia lui de libertate este ingradita si nevoia ei de intimitate si apropiere ramane nesatisfacuta. Cei doi, la un anumit nivel stiu care ar putea fi solutia/ solutiile. Doar ca dintr-un motiv sau altul continua sa mentina o situatie frustranta in relatia lor. Ce-i impiedica sa aiba acces la solutii?
Solutii
Un raspuns poate fi legat de aparentul control pe care il avem asupra situatiei daca ne punem frau emotiilor si evitam sa ne aratam vulnerabili.
Partenera din exemplu de mai sus ar putea spune cat de nesigura se simte atunci cand el alege sa petreaca timp cu prietenii sau sa faca alte activitati in afara relatiei. Si-ar putea exprima ingrijorarile/ temerile/ sentimentele reale de tristete si abandon.
Partenerul in schimb ar putea vorbi despre dificultatea de a spune ceea ce simte cu adevarat, ce temeri are in legatura cu ce s-ar putea intampla daca ar proceda asa.
Vulnerabilitatea poate fi transformata intr-un atuu
In schimb, in multe situatii alegem sa nu ne aratam vulnerabilitatile tocmai pentru a ne proteja. Paradoxal insa, tocmai aceste vulnerabilitati pot fi transformate in punctele noastre forte daca stim cum sa le acceptam/ impartasi/ tine cont de ele.
Un exemplu ar putea fi atunci cand ne recunoastem o greseala si invatam din ea.
In relatia de mai sus ar putea fi cazul partenerei care recunoaste ca a gresit cand si-a asaltat partenerul cu intrebari si cu reprosuri. Ea poate invata in timp sa ceara informatii atunci cand au loc iesiri intre prieteni, sa-si spuna punctul de vedere fara a pune conditii si a aduce reprosuri, sa-i lase celuilalt spatiu.
Iar el poate invata sa spuna treptat ce simte si sa experimenteze exprimarea sentimentelor ca un mod placut de interactiune, fara a reprezenta o slabiciune.
In loc de concluzii
In loc de concluzii, alegerea de a aparea vulnerabili in fata celorlati poate fi in avantajul nostru.
Cand am gresit, cand ne indoim sau cand suntem pur si simplu noi insine cu bune si rele si alegem sa ne aratam celor din jur exact cum suntem, sansele de a avea relatii de calitate cresc simtitor.
Un articol de: Giorgiana Cristea
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 04 Februarie 2013
relatii de cuplu, psihologie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi extensiile de gene pentru evenimente speciale?
- Elemente esentiale in geanta bebelusului pentru o iesire la parc
- La ce varsta este recomandat sa iti faci un peeling facial?
- Top 10 carti captivante pentru copiii de 10 ani: aventuri care modeleaza tineri cititori
- Cum sa alegi bratarile din aur in functie de tinuta vestimentara