5 factori care stau la baza infidelitatii

Orice relatie este o constructie. Pentru ca ea sa fie solida si de durata este necesar ca fundatia sa sa aiba la baza incredere, devotament, loialitate, respect. Atunci cand unul dintre parteneri este infidel, aceasta fundatie este zdruncinata, iar efectele pe plan emotional, fizic si spiritual sunt dezastruoase. Sentimentul profund de tradare poate duce la prabusirea constructiei, la esecul relatiei.

In urma infidelitatii, increderea din cadrul unui cuplu dispare, si apar deseori culpabilizarea, reprosul, critica. Desi majoritatea oamenilor intra intr-o relaie cu cele mai bune intentii, uneori, in anumite circumstante, aproape oricine poate deveni vulnerabil si predispus la a avea o aventura.

Este aproape imposibil de prezis cu acuratete daca o persoana isi va insela partenerul. Exista insa anumite semne care pot indica posibilitatea unei astfel de situatii. O persoana care insala nu se trezeste pur si simplu intr-o dimineata setata sa faca acest lucru. Semintele infidelitatii deseori cresc incet, si de cele mai multe ori partenerii nu constientizeaza ceea ce se intampla, pana in momentul crizei majore. De aceea, prioritara pentru orice cuplu ar trebui sa fie constientizarea acelor circumstante care duc la vulnerabilitate si implicit la o potentiala aventura.

Exista 5 factori comuni care stau la baza infidelitatii. Analiza atenta a acestor factori poate salva multe relatii. Este necesar sa fii foarte atent si sa identifici situatiile in care tu sau partenerul tau ati putea cadea prada impulsurilor de moment. Iata care sunt cele mai comune cauze care determina infidelitatea:

Incheierea fazei de “indragosteala”. Psihologii considera ca exista trei faze in cadrul unui cuplu: faza fuzionala, faza diferentierii si faza explorarii sinelui si a limitelor personale. Prima faza, cea fuzionala, sau faza de indragosteala, este aceea in care partenerii traiesc unul pentru celalat, iar atractia este extrem de mare. Se spune ca in aceasta etapa a relatiei organismul secreta anumite substante in exces, care ne mentin intr-o stare de euforie continua. Foarte putin probabil ca in aceasta etapa sa avem preocupari care sa nu implice si partenerul.

Dar in toate relatiile se petrec schimbari, unele dintre ele dureroase. Perioada de incantare, pasiune si conectare emotionala puternica dureaza aproximativ doi ani. Dupa incheierea ei este mult mai probabil sa apara conflicte si contraziceri. Uneori, unul dintre parteneri simte ca celalalt s-a transformat si nu mai este persoana de care s-a indragostit. Asa apare confuzia, furia si insingurarea. Sunt foarte mari sanse ca persona iubita sa nu se fi schimbat, dar trecerea la etapa diferentierii poate fi interpretata gresit si in acest fel sansele unei aventuri sa creasca considerabil.

Lipsa pasiunii. Nivelul pasiunii dintre parteneri variaza pe parcursul unei relatii. In general, orice relatie debuteaza cu o tensiune sexuala puternica, intensa, frecventa. Pe parcursul anilor, atractia scade si pasiunea dispare. Orice cuplu are de suferit daca aspectul fizic este ignorant. Foarte multe persoane considera ca pasiunea ar trebui sa vina natural si ca nu este necesar sa faca mari eforturi eforturi in acest sens. Iar resemnarea in ceea ce priveste aspectul sexual ii poate indemna pe parteneri sa caute pasiunea in afara relatiei.

Ignorarea problemelor. Multe cupluri presupun ca relatia va merge de la sine, atata timp cat exista dragoste. Adevarul este cu totul altul. Bineinteles ca dragostea este importanta, dar ea este doar o piesa din puzzle-ul cuplului. Atunci cand problemele sunt ignorate, ele se amplifica, se accentueaza. Daca nu sunt dezbatute si nu se incearca gasirea de solutii, intimitatea se erodeaza si apare adesea sentimentul de singuratate. Singuratatea intr-o relatie este neplacuta pentru ca, in fapt, ar trebuie sa existe o conexiune stransa intre parteneri.

De asemenea, ignorarea nevoilor unui partener are un impact negativ, pentru ca acesta se poate simti neglijat. Iar atunci cand nevoile unui partener nu sunt indeplinite in cadrul relatiei, el devine vulnerabil si predispus spre a avea o aventura.

Modele relationale negative. Nu exista cursuri care sa ne invete cum sa avem o relatie reusita. Am invatat cum sa ne comportam in cuplu observandu-i pe cei apropiati noua. Tot ce facem la maturitate este sa repetam niste pattern-uri comportamentale preluate din familie, pentru ca ele ne redau normalitatea.

Daca ai crescut intr-o familie in care loialitatea si angajamentul erau prioritare, iar conflictele erau rezolvate intr-un mod elegant, atunci sansele tale de a avea o relatie reusita sunt destul de ridicate. Daca in schimb ai vazut in jur infidelitate, lipsa de angajament, conflicte ingropate, atunci probabil te desfasori pe baza acelorasi pattern-uri, mai ales atunci cand relatia ta este supusa dificultatilor.

Asadar, este imperios necesar ca fiecare partener sa isi descopere pattern-urile pe baza carora functioneaza, si sa incerce sa le schimbe pe cele care ii produc prejudicii si care il pot impinge catre o aventura.

Fenomenul ” prietenului” de sex opus. O aventura fizica deseori se bazeaza pe o aventura emotionala. Daca unul din parteneri prefera sa isi satisfaca nevoile emotionale cu un prieten de sex opus, si nu cu persoana de langa el, atunci probabil se afla in zona unei relatii emotionale periculoase.

 

Exista cateva motive care il pot determina pe unul din parteneri sa porneasca pe acesta cale:

► Prietenul respectiv ii acorda atentia necesara pe care nu o mai preimeste de la persoana iubita;

►Acest prieten il incurajeaza si il sustine intr-un fel in care partenerul a incetat sa o mai faca;

►Isi reincarca bateriile din atractia pe care o simte pentru acest prieten de sex opus.

 

Asadar, acesta sunt cele mai comune circumstante care pot duce catre o aventura. Asa cum am mai precizat, este foarte important sa le cunoastem si sa actionam de fiecare data cand consideram ca este cazul, pentru a evita actiuni necugetate si consecinte dezastruoase. Daca suntem atenti la semne, putem iesi din orice situatie.

Daca ti-a placut ce ai citit, daca esti pasionat de dezvoltare personala si esti insetat de evolutie, atunci te invit pe www.artaeducatiei.com, un loc virtual securizant care promoveaza fericirea si echilibrul emotional. Te astept intr-o lume fascinanta in care incerc sa raspund nevoilor tale!

Un articol de: Andreea Savulescu

Nota obtinuta:
9.8 (8 voturi)
4169 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 09 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

relatii, cuplu, probleme psihologie


S-ar putea sa va intereseze si:

Doctorul Madan Kataria, indian la origini, a inaugurat termenul de yoga rasului, ceea ce [..]
citeste si comenteaza
Nu de putine ori auzim expresia “fara dragoste nimic nu e”, astfel incat ne putem [..]
citeste si comenteaza
Atentionare: acest articol nu este recomandat mincinosilor notorii pentru ca acestia isi [..]
citeste si comenteaza
Educatia ar trebui sa stea la baza dezvoltarii oricarei personalitati viitoare. Din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Geanta este unul dintre accesorile indispensabile pentru femei. Stim deja ca trebuie sa alegem [..]
citeste si comenteaza
Oare cati dintre noi ne-am intrebat atunci cand trecem pe strada pe langa cineva, ce victorie poate [..]
citeste si comenteaza
Amintirile din copilarie ne invaluie vrand nevrand, la orice varsta, iar imaginea bunicilor devine [..]
citeste si comenteaza
O combinatie de 7 plante care iti aduce un surplus de energie, iti intareste sistemul imunitar, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate