Turism in Republica Moldova, provocari si experiente unice
Desi pentru multi lumea se termina la hotarul cu Prutul, viata si-a urmat cursul firesc si pe aceasta palma de pamant, unde cei cu suflet de roman au pastrat cu sfintenie atat limba, cat si traditiile mostenite din vechime. Ai nevoie doar de pasaport si multa deschidere pentru a descoperi modul de viata, dar si cele mai frumoase locuri din tara vecina.
Poti incepe cu un tur al capitalei. Chisinaul este mai frumos vara, cand abunda in verdeata, care, surprinzator, ocupa aproximativ 3500 de hectare si numara 10 parcuri silvice, 4 gradini publice si 31 de squar-uri. Este supranumit si orasul din piatra alba, tocmai pentru ca foarte multe cladiri sunt deschise la culoare, in constructia lor fiind folosita piatra alba din calcar. Pe lista locurilor de vizitat trebuie sa bifezi bulevardul Stefan cel Mare, amplasat in centrul istoric al Chisinaului si care se deschide spre numeroase edificii cum sunt Arcul de Triumf, catedrala ortodoxa “Nasterea Domnului” construita in stil clasic rus, Primaria construita in stil gotic venetian, Teatrul de Opera si Balet, Teatrul National “Mihai Eminescu”, Sala cu Orga cu 3000 de tuburi, Casa Guvernului, Sediul Parlamentului.
Adevarata distractie in Chisinau incepe insa abia noaptea. Gasesti baruri karaoke si restaurante deschise pana dimineata sau poti alege unul dintre cluburile care emana lux si opulenta, unde muzica buna este la ea acasa.
Retete culinare in Republica Moldova
La capitolul gastronomie ai sansa sa descoperi bucate traditionale cum sunt sarmalele, placintele cu branza, ceapa verde si marar, mamaliga servita cu jumari, fripturi, scrob, branza, smantana sau peste etc. Bucataria locala a cunoscut influente slavone, diversificandu-se astfel cu retete specifice, cum sunt borsurile ucrainesti, sosul traditional bulgaresc numit mangea din pui, coltunasi cu carne rusesti – pelmeni sau sorpa gagauza – supa din berbecut asezonata cu mirodenii specifice.
Vinuri de colectie in Republica Moldova
Dar calatoria ta nu se poate opri aici. Mai sunt multe de vazut si descoperit. Republica Moldova este cunoscuta pentru o remarcabila industrie vinicola, dar si pentru turismul oenoviticol in plina dezvoltare. Prin urmare, ar fi pacat sa nu vizitezi galeriile subterane Milestii Mici cu o lungime de 200 de km sapate la 40-85m adancime. Acestea depoziteaza “Colectia de Aur” constituita din circa 2 milioane de sticle de vin, fiind inregistrata in 2005 in Cartea Recordurilor Guiness ca cea mai mare colectie de vinuri din lume.
Merita mentionata si vinaria Purcari care a livrat vinuri casei regale britanice sau vinaria Cricova care pastreaza cele mai vechi vinuri din Republica Moldova.
Spiritualitate in Republica Moldova
Pentru o scurta incursiune in istoria si viata spirituala a acestei tari iti recomand sa vizitezi cateva din legendarele lacasuri sfinte cum sunt manastirea Capriana ctitorita de Stefan cel Mare, manastirea Tipova construita in stanca pe malul drept al Nistrului sau manastirea Japca, singura care a tinut slujbe si in perioada ocupatiei sovietice.
Istoria a lasat mostenire pe acest taram si cateva fortarete construite in evul mediu de primii voievozi ai Tarii Moldovei. Cetatile Orhei, Soroca si Tighina sunt singurele care au mai ramas pe teritoriul Republicii Moldova.
Un sejur in tara vecina nu poate fi decat inedit si de neuitat. Iti recomand cu mare drag sa le faci o vizita fratilor de peste Prut cu care avem mult mai multe lucruri in comun decat iti imaginezi. Acesta este motivul pentru care in Republica Moldova te simti la fel de bine ca acasa.
Un articol de: Sorina Boz
Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 06 Noiembrie 2012
turism in Republica Moldova, Chisinau, turism vitivinicol, Milestii Mici, Cricova, Soroca, Tighina
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi