Ce este de vazut si de facut in Madrid, cateva ponturi care te vor ajuta in aventura spaniola
Nu are obiectivele vechi de secole si incarcate de istorie ale Romei, nici aerul romantic al Parisului, insa daca te gandesti sa faci un tur de forta prin Madrid, cu siguranta nu ai ce regreta.
Recomandari privind locurile pe care trebuie sa le vezi in Madrid gasesti cu tonele pe site-urile agentiilor de turism ori pe bloguri personale, in randurile de mai jos gasiti cateva ponturi utile pentru a-ti planifica in cunostinta de cauza calatoria si pentru un city break cat mai placut.
Pretul biletelor de avion
Daca pentru destinatii din Italia, precum Roma, Milano, Bologna, poti cumpara bilet dus-intors/ o persoana si cu 300 de lei, trebuie sa stii ca in Madrid avionul te duce ceva mai scump.
Au un aeroport cu 4 terminale in care au investit enorm, taxele de aeroport sunt mari si de aici vine pretul mai crescut al biletului de avion.
Spre exemplu, in promotie la compania de linie Tarom poti plati in jur de 600 lei/ persoana dus-intors. Si ai noroc, in perioada aceasta toata lumea are oferte de Valentine's Day.
Pentru Madrid nu te ambala cu low cost-ul, si ei platesc taxe de aeroport mai mari, si ei au bilete mai scumpe. Diferenta intre o promotie la o cursa de linie si un low cost este de cca. 80 lei cu mentiunea ca la cursa de linie nu mai platesti bagajul de cala, ai mancare inclusa in pret, iar nu in ultimul rand orar de zbor este mai potrivit (cand ai 3 nopti si 4 zile de dispozitie nu vrei ca avionul sa ajunga la destinatie la ora 22:30).
Am ajuns pe aeroport in Madrid, ce iau de aici?
Asa cum am mentionat deja, au un aeroport urias, la cca. 15 km de oras, oras de care este legat prin linie de metrou, tren usor (Cercanias), autobuze, plus o mare parcare de masini pentru inchiriat.
Terminalul 4, ultimul construit este cel mai indepartat, insa un autobuz expres face legatura intre terminale.
Tot ce trebuie sa faci inainte de plecare este sa introduci adresa cazarii in Google Maps cu localizarea activata si vezi ce traseu iti sugereaza Google. Daca considera ca este mai ok pentru tine sa mergi la tren, desi este mai scump, mergi cu trenul, preferi autobuzul pentru ca te lasa foarte aproape de cazare, ia autobuzul.
Ca fapt divers, cea mai rapida forma de transport de la aeroport este metroul. Nu te speria de proportiile aeroportului, au foarte bine plasate indicatoare care te duc cu usurinta in statia de metrou direct din terminalul in care ai aterizat.
Ca sa ajungi direct in centru de la aeroport schimbi 3 linii de metrou, insa este perfect in regula pentru ca circula excelent si ajungi in cca. 45 minute.
Ce fel de bilete/ abonamente sa imi cumpar?
In caz ca nu inchiriezi o masina, cel mai bine este sa iti faci abonament. Abonamentul se face pe:
- 1 zi, 8,40 euro;
- 2 zile, 14,20 euro;
- 3 zile, 18,40 euro;
- 5 zile, 26,80 euro;
- 7 zile,35,40 Euro.
Mai multe detalii despre transportul din Madrid aici.
Astfel de abonamente pe care ei le numesc multi tarjeta turistica au multiple avantaje:
- daca ai incarca calatorii tot platesti 2,5 euro pe cartela, adica pe plasticul in sine;
- ca sa iei metroul de la si spre aeroport se plateste un supliment de 3 euro de persoana. Desi iti iei calatorie normala de 2 euro si ajungi cu metroul la aeroport, ca sa iesi de la metrou achiti acei 3 euro/ persoana; daca ai abonament nu mai platesti suplimentul.
Deci daca 18, euro ti se pare mult pentru 3 zile, ia in calcul ca vei achita 8,5 euro strict pe supliment aeroport si cartela in sine, cu o singura calatorie;
- abonamentul este valabil pentru metrou si autobuz (sunt autobuzele albastre), ei nu au tramvai si nici troleibuz;
- abonamentul este valabil in zona A. Practic acopera tot ce ai nevoie, vezi aici harta metrou Madrid;
La intrarea la metrou dinspre aeroport gasesti niste puncte de informare turistica, acolo sigur ti se va recomanda acest tip de abonament turistic si ti se va da o harta pentru cele 10 linii de metrou disponibile.
Cazarea nu este scumpa
Poti gasi lejer cu 150-200 euro o camera dubla pentru 3 nopti intr-un hostal/ o pensiune in centru ori in apropierea lui si a statiilor de metrou.
Daca planul tau este sa te trezesti la 11 si sa ai parte de un bufet suedez cu cereale, atunci trebuie sa scoti ceva mai multi bani din buzunar.
Daca ai de gand sa strabati orasul, sa vizitezi tot ce se poate, sa mananci tapas in carciumile lor si ajungi in camera exclusiv pentru dus si somn, varianta la 150 euro este o optiune.
Hostl sau hotel
Hostalul este ruda mai saraca a hotelului. Multe dintre ele au baia comuna, bucataria, inclusiv poti imparti dormitorul cu alti turisti in camera cu 8 sau 10 paturi.
Bineinteles, sunt si hostaluri cu o camera de 2 persoane si baie privata.
Diferenta principala intre cele doua tipuri de unitati de cazare este ca la hotel ai personal la dispozitia ta si la hostal te autogospodaresti.
Pe Booking vei vedea foarte multe hostaluri fiind un concept extrem de raspandit in Madrid.
Pensiunea de la etajul 3
Conform traditiei romanesti pensiunea este o cladire individuala cu unul sau mai multi proprietari. Conform obiceiului spaniol pensiunea poate sa insemne un proprietar pe intreg etajul 3 si un altul la etajul 2, astfel ca intr-un bloc poti sa vezi reclamele luminoase a trei pensiuni.
Airbnb
Daca esti o fire aventuriera si te pasioneaza ideea de a cunoaste si a convietui cu oameni noi, incearca Airnbn si cauta cazare in casa unor localnici.
Nu doar ca vei interactiona cu ei, dar ai sansa ca seara cand ajungi din plimbarea prin oras sa imparti living-ul cu polonezi, italieni sau turisti de orice alta nationalitate.
Restaurantele locale
Din Bangkok in Venetia orice persoana care iti face recomandari de calatorie iti va spune: "mergi sa mananci in restaurantele locale, nu ramane in centru, afunda-te pe stradute!". Serios? Pai in era tehnologiei cand Google Maps iti cere recenzii inainte de a apuca sa pasesti in restaurant si sunt o multitudine de site-uri cu recomandari, cate localuri din acestea sunt? Este suficient ca o persoana sa treaca pragul restaurantului si apoi sa scrie pe toate site-urile de profil ca "stie un loc secret, frecventat numai de localnici".
Chiar si asa, in Madrid, daca nu sunteti genul care sa mearga strict in restaurante cu meniu a la carte, va recomand El Tigre. Sunt doua locatii cu acest nume, cel mai probabil este acelasi business, ambele amplasate oarecum central, ceva mai in spate pe strazile adiacente ale celebrei Gran Via.
La El Tigre poti savura cu 5 Euro o halba mare de bere insotita de tapas.
Pe masura ce comanzi bere, primesti mancare.
Nu este o carciuma luxoasa, insa surprinde perfect spiritul spaniolilor carora le place compania oamenilor, le place sa vorbeasca, sa bea si sa manance bine, in plus este atat de aglomera seara si mai ales catre final de saptamana incat nu trebuie sa te mire oamenii care stau cu culoar, sprijiniti de scara care duce la WC-uri si isi savureaza tapas-urile si berea.
La El Tigre in weekend nu se mai folosesc scaune, se sta in picioare.
Mesele se "share-uies", adica daca tu si partenerul stati la o masa, nu mai sunt locuri si mai vine un cuplu, s-ar putea sa fie asezat cu voi la masa.
Si da, chiar se lasa sa cada pe jos servetele si scobitorile de la tapas in semn ca te simti bine.
Masa in Plaza Mayor
Vrei sa bifezi: am mancat la "un restaurant in buricul targului", mergi acolo.
In esenta, singurul lucru fain este ca poti admira piata in timp ce iei masa, din punctul de vedere al mancarii nu este nimic extraordinar, cca. 40 euro masa pentru 2 persoane cu: 2 beri, calamari cartofi congelati prajiti, muschi de porc si cartofi prajiti.
Atentie, uneori muschiul de porc nu e ce se vinde la noi in restaurante, ci este un muschi "prelucrat", adica un mezel pus la grill.
Spaniolii
Nu este o regula, fiecare padure cu uscaciunile ei, insa asta este impresia generala.
Spaniolii sunt prietenosi, comunica cu usurinta si au o amabilitate gratuita pe care o gasesti sub diverse forme: se muta pe scaun in metrou ca sa te lasi pe tine sa stai langa partener, te pot atentiona ca nu este nevoie sa cari valiza pe scari la metrou deoarece exista lift si multe altele.
Nu sunt formali, in Romania pana si la ultima bodega esti intrebat:"Ce doriti?" la persoana a doua plural, la ei e mai simplu: "Hey, baieti, e totul bine, beti ceva?".
Ce alte nationalitati mai gasesti in Madrid?
Nigerieni, marocani si multi hispanici.
Locuri de care sa te feresti
In principiu nu sunt, desi madrilenii vorbesc despre Puente de Vallecas.
Un fel de Ferentari al Madridului. In esenta, daca intreg Bucurestiul ar arata precum cartierul rau famat din capitala spaniola, ar fi extraordinar.
Respectivul cartier este la statii bune de metrou de Sol si Gran Via si este unul dintre cele mai aglomerate cartiere, fiind populat de un numar mare de imigranti si emigranti.
Merita sa mergi acolo pentru piata municipala.
Ia de la piata jamon si branza si vei intelege despre ce este vorba.
Desi am zis ca nu intram in detalii despre obiective
Pe langa: Plaza de Jacinto Benavente, Plaza Mayor, Palatul Regal si Plaza de Oriente (imediat langa), Catedrala de Nuestra Senora de la Almudena, Plaza de Armerie (langa), Plaza de Espana, Puerta del Sol, Gran Via, viziteaza Toledo. Aflat la cca. 75 km de Madrid este literalment un oras muzeu.
Daca vrei si poti, treci pe la: Podul din Alcantara, Castelul San Servando, Piata Zocodover, Catedrala Primada de Toledo - una dintre cele mai frumoase din lume, Cuevas de Hércules, Alcazar de Toledo, Manastirea de San Juan de los Reyes, Cartierul Juderia (evreiesc), Sinagoga Santa María la Blanca, Mirador del Valle.
Verifica bine orarul pentru a te asigura ca poti vizita respectivul obiectiv (acolo unde este cazul).
Alcazar de Toledo spre exemplu se inchide la ora 17:00
Cuevas de Hercule se deschide la ora 12:00, iar de la ora 14:00 sunt in pauza.
Acestea fiind scrise, calatorie placuta!
Photo by: Alexandra Florentina Matei
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Joi, 08 Februarie 2018
madrid city break, madrid metrou, obiective toledo, oras muzeu, preturi si cazare in madrid
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor