Proprietatile antioxidante ale cafelei
Putini sunt cei carora le surade ideea de a se trezi de dimineata; si mai putini sunt cei care se dau jos din pat imediat ce suna alarma, plini de energie si vitalitate. Aceasta e exceptia ce confirma regula, anume ca noi, restul muritorilor de rand, avem nevoie de o mana de ajutor pentru a ne trezi.
De accea, o ceasca aburinda de cafea reprezinta un adevarat ritual de inceput de zi, pe care nu concepem sa-l ratam, deoarece ne trezeste si ne binedispune. Insa cafeaua este mai mult decat bautura energizanta care ne bucura diminetile.
Prieten sau dusman?
Perceptia generala in legatura cu acest subiect tinde sa ne indrume spre evitarea consumului de cafea, aducand argumentul dependentei sau al tahicardiilor asociate cu ingerarea excesiva. Din pacate, in felul acesta ignoram aspectele - mai putin cunoscute - referitoare la beneficiile cafelei. Ma refer aici la proprietatile sale antioxidante.
Ce contine?
Principala componenta a cafelei este cofeina, un stimulent natural cu efecte benefice asupra capacitatii de concentrare, a vasodilatatiei si sistemului diuretic. Alaturi de cofeina, cafeaua contine si o substanta numita niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina PP sau vitamina B3. Aceasta este necesara organismului deoarece contribuie la furnizarea de energie si la buna functionare a vaselor de sange si a sistemului nervos.
Proprietati antioxidante
Cafeaua reprezinta o sursa naturala de antioxidanti, compusi esentiali organismului care incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la refacerea sistemului natural de aparare. In corpul nostru exista o serie de radicali liberi care pot cauza numeroase boli, mai ales daca gasesc un teren propice, adica o deficienta a sistemului imunitar. Ne putem proteja de efectele nefaste ale acestor radicali liberi cu ajutorul unor compusi naturali care sa le contracareze toxicitatea. Acestia sunt antioxidantii - substante esentiale pentru echilibrul metabolic si buna functionare a corpului uman; ei sunt cei care tin sub control procesele de degradare celulara, incetinind imbatranirea, intarind sistemul imunitar si contribuind la o buna circulatie cardiovasculara. Antioxidantii ne ajuta sa sfidam trecerea timpului. Asta pentru ca ei actioneaza asupra procesului de imbatranire a celulelor si contribuie la mentinerea sanatatii pielii, pastrand-o ferma, elastica si tanara pentru mai mult timp.
Regula de aur: moderatia!
Cafeaua trebuie consumata cu moderatie, in jurul a 1-2 cesti pe zi. O astfel de cantitate ne permite sa beneficiem de efectele sale energizante si antioxidante, fara sa experimentam nervozitate, tahicardie, durere de cap sau alte stari asociate cu consumul excesiv.
Postat de: Corina-Cotea Vineri, 19 Noiembrie 2010
cafea, antioxidanti, sanatate, piele, condumul de cafea, beneficiile cafelei, tipuri de cafea
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime