Singuratatea care doare

Multi dintre noi ne-am intrebat daca iubirea poate tine o viata, si la fel de multi descoperim odata cu trecerea anilor, cum incetul cu incetul dispare si ultima farama de dragoste ce ai purtat-o odinioara partenerului...

Cati oare dintre noi nu am crezut in finalurile fericite cu „... si au trait fericiti pana la adanci batraneti...”

Ne uitam cu mirare si cu emotie atunci cand vedem pe strada cupluri de batranei care inca se tin de mana si ne intrebam care este secretul lor. Noi unde l-am pierdut?

Traim intr-o lume bulversata de stres cotidian si emotional, vedem cum se destrama casnicii dupa 20 de ani din varii motive. Cum cei implicati nu mai gasesc nicio cale comuna de comunicare. Termenul de casatorie a devenit atat de indulgent, fara reguli stricte care odinioara constituiau esenta unei casnicii. Casnicia secolului in care traim a devenit doar o bifa intr-o agenda.

Am auzit diverse opinii legate de cum sa iti pastrezi casnicia. Unii au ales sa faca terapie de cuplu si chiar a dat rezultate. Altii au hotarat ca a nu mai imparti acelasi dormitor este chiar benefic relatiei de cuplu si considera ca au descoperit secretul unei casnicii fericite.

Am auzit de cupluri care s-au separat cu locuintele, desi nu au divortat si - uimitor - au devenit mult mai apropiati decat atunci cand locuiau impreuna.

Ar fi bine daca s-ar aduna intr-o carte toate „solutiile salvatoare” din care sa putem fiecare dintre noi sa alegem ce ne-ar face bine.

Pe undeva, adevarul este ca pe masura ce avansam in varsta, incepem sa apreciem mai mult armonia si stabilitatea dintr-o casnicie, respectul venit de la o persoana cu care am impartasit viata.

Din pacate, in zilele noastre, cand traim totul pe repede inainte si la intensitate maxima, nu mai tinem cont de sentimentele partenerului, ci numai de ale noastre. Uitam sa ii mai acordam respectul minim, descoperim ca nu mai avem dorinte comune, ca nu mai gasim punte de comunicare.

Este bine sa ii acorzi partenerului libertatea de care are nevoie, poti incerca sa afli de cat spatiu personal are nevoie si sa nu i-l incalci prea des, pentru a se simti confortabil cu tine, una din conditiile unei relatii armonioase.

Adevarat este si ca, in cazul in care sentimentele au disparut la unul dintre parteneri, atunci sunt sanse mari ca relatia sa nu mai poata fi salvata. Fiindca odata cu timpul apare indiferenta ceea ce duce fara doar si poate la lipsa de motivatie pentru a mai oferi ceva in acea relatie. Iar ca sa ramai intr-o relatie unde unul este nefericit si neimplinit, doar de dragul copiilor, este un egoism prost inteles. Fiindca fiecare dintre noi are nevoie de un echilibru sufletesc, emotional si, de ce nu, fizic.

Unii dintre noi fac aproape totul ca sa isi salveze casnicia si cei mai multi noi reusim. Intai este important sa aflam daca celalalt are sentimente de iubire, sau daca le mai are. Nu degeaba se spune ca „daca iubire nu e, nimic nu e”. Fara sentimente de iubire, relatia nu are sanse de refacere. Poate doar sa speram ca aceste sentimente vor reveni in timp.

Apoi, este foarte important sa aflam de ce are nevoie celalalt ca sa se simta iubit/iubita si sa ii oferim acel lucru. Apoi, iarasi, comunicare face foarte mult intr-o relatie. Sa nu mai cautam doar cine e vinovatul, cine a gresit.

Am auzit de multe cupluri care si-au salvat relatia atunci cand si-au regasit echilibrul psihic si emotional, cand si-au imbunatatit comunicarea unul cu celalalt. Pana la urma casnicia inseamna „si la bine si la rau”...  Dar de multe ori uitam de „si la bine” si ne aducem aminte de numai „si la rau”... Dar asta depinde foarte mult de ceea ce ne dorim pana la urma fiecare dintre noi...

Un articol de: Catalina Morar

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2266 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 07 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

relatii, cuplul si casnicia, singuratate in doi


S-ar putea sa va intereseze si:

A devenit un adevarat trend pentru fetele cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani sa isi [..]
citeste si comenteaza
In functie de ce perioada alegi pentru a sta acasa dupa ce ai nascut, unul sau doi ani, [..]
citeste si comenteaza
Am reusit cu ajutorul doctorului pediatru , sa cresc un voinicel sanatos si frumos... dar [..]
citeste si comenteaza
Rahil Briggs, PsyD, director al programului Healthy Steps la Spitalul de Copii din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Reprezentant al realismului psihologic, Knut Hamsun(1859-1952) este un scriitor norvegian distins [..]
citeste si comenteaza
Dupa un drum greu, plin de incercari, dar cu credinta, am ajuns la destinatia dorita. Luandu-mi in [..]
citeste si comenteaza
Dietele vegetariene capata din ce in ce mai multa notorietate in ziua de azi, pe masura ce carnea [..]
citeste si comenteaza
Minunatele orhidee, cunoscute inca din antichitate, ne incanta prin florile care pot dura timp [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate