Secretul profesiei de jurnalist: totul sta in puterea unui virus: virusul presei!

 Interviu cu Marina Constantinoiu, redactor sef la Jurnalul National

 "Jurnalistul este mai degraba sanitar decat om de cultura. Sanitar al societatii. Primul ajutor, in caz de nevoie. Iar nevoie este permanent. Nevoia de informatie, caci omul informat este puternic." (Marina Constantinoiu)

 

Cuvantul scris a fost si va ramane o forta care poate schimba lumea, ceea ce confera jurnalismului un statut clar, bine conturat in teatrul existential al fiecarei natiuni. In acest context, conditia sine qua non pentru transmiterea informatiei si prezentarea fidela a realitatii este propria informare si documentare a jurnalistului. Acuratetea si rigurozitatea informatiei sunt extrem de importante, dar destul de dificil de realizat, mai ales in cazul politicii externe - ramura de top a jurnalismului. Jurnalistul - in general, cel de politica externa - in special are nevoie in permanenta de documentare si informare corecta.

 

Un astfel de profesionist, fin analist de politica externa pentru care munca reprezinta o adevarata pasiune este si Marina Constantinoiu, redactor sef al unuia dintre cotidienele presei centrale din Romania „Sunt pasionata de Orientul Mijlociu, in special de Israel, pe care l-am vizitat de nenumarate ori, dar am fost si in Iordania si Siria. Am vizitat multe tari din Europa, in jur de 20, si am ajuns de doua ori Statele Unite”. Munceste intens de mai bine de 10 ani la Jurnalul National, mai intai ca sef al departamentului de politica externa si apoi ca redactor sef, considerand ca alegerea acestei profesii nu-i apartine, hotararea in acest sens luand-o “viata insasi”.

 

Bucuresteanca 100%”, Marina Constantinoiu este pasionata de tot ce inseamna politica externa, inclinatie evidenta, manifestata inca din copilarie. Licentiata a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii Bucuresti din 1994, in prezent preda studentilor de aici doua materii de specialitate. Ca o „Leoaica” ce este (nascuta la 13 august 1970), reuseste sa-si exercite obligatiile profesionale cu abilitate si dedicare, in pofida faptului ca timpul alocat familiei nu este intotdeauna asa cum si-ar dori. Este casatorita cu fostul sau coleg de banca din liceu, caruia ar dori sa-i poata aloca mai mult timp decat o face, pentru ca, inevitabil, meseria de jurnalist inseamna multa munca, un program aleatoriu si implicare permanenta.

 

Daca are abilitatea de a depasi greutatile inerente care apar in exercitarea acestei meserii atat de complexe este pentru ca “puterea de a merge mai departe a venit natural”, fara a fi nevoie de o “reteta speciala” si asta pentru ca “totul sta in puterea unui virus: virusul presei!”

 

FemeiaStie.ro: Explicati-ne care este motorul acestei pasiuni, acestei nelinisti pe care o aveti in frumosul scop ales pentru viata si daca nu este prea mult pentru o femeie care trebuie sa se achite si de alte obligatii? 

Marina Constantinoiu: Sincer, n-a fost alegerea mea. Viata a vrut sa fie asa. Am fost pasionata de mica de tot ceea ce insemna presa, ascultam posturi de radio „imperialiste” deloc pe placul regimului comunist, cum ar fi Radio Europa Libera, Vocea Americii si Deutsche Welle, dar si Radio France Internationale sau BBC. In aceeasi masura urmaream si Telejurnalul ceausist, dintr-un masochism extrem, probabil. Eram fascinata de modurile in care putea fi masluita realitatea.

 

FemeiaStie.ro: Am ramas impresionat de munca intensa pe care o faceti la ziarul dumneavoastra. Poate ne spuneti din ce punct ati plecat? Poate si cateva cuvinte despre drumul parcurs, despre experienta pe care o aveti in cei 20 de ani de profesie in jurnalism?

Marina Constantinoiu: Din ce punct am pornit la Jurnalul National? Am venit aici acum 10 ani, la 15 iunie 2002, ca sef al departamentului de politica externa a ziarului. Veneam de la agentia de presa Mediafax, unde lucrasem patru ani si jumatate la politica externa. Eu am lucrat efectiv in presa inca din primul an de facultate, din primul semestru de scoala. Am avut ocazia sa colaborez la postul national de radio si nu am ratat-o. A fost o scoala extraordinara si cred ca asa a si ramas, de aceea o recomand oricarui tanar jurnalist. Nu cred ca regret nimic din toti acesti ani. In ciuda faptului ca recunosc din ce in ce mai putin profesia in ceea ce se numeste azi „presa” in Romania, eu nu imi regret alegerea. Am ales cu inima.

 

FemeiaStie.ro: Cred ca sunteti o fire optimista, aveti cu prisosinta in suflet bucuria de a trai si de a invinge dificultatile, de a nu abandona niciodata lupta cu animozitatile vietii, fiindca banuiesc ca ati intalnit si greutati. Cum le-ati trecut? Care este secretul fortei dvs.?

Marina Constantinoiu: Hm, la prima vedere. De fapt, nu prea sunt o optimista. Dar poate uneori e bine sa fii ca mine. Sa pui raul inainte, pentru a nu avea dezamagiri socante. Greutati? Evident ca am intalnit. Am trait, deci am intalnit. Au fost momente de cumpana uneori, au fost oameni care m-au dezamagit, au fost subiecte care m-au rascolit. Puterea de a merge mai departe a venit natural, nu exista o reteta speciala pentru asta, nu exista niciun tonic secret care sa poata fi administrat. De fapt, totul sta in puterea unui virus. Pe care il ai sau nu. Virusul presei.

 

FemeiaStie.ro: Credeti in libertatea de a exprima ceea ce gandesti sau simti in adancul fiintei tale, fara sa iti fie teama?

Marina Constantinoiu: Ati astepta, poate, un raspuns-standard si simplu, „da”. Nu-l voi da. Pentru ca nu cred ca traim vremurile potrivite pentru asa ceva. Nicaieri. Cred, mai degraba, ca trebuie sa invatam a fi mai diplomati decat oricand.

 

FemeiaStie.ro:  Va rugam sa ne dati cateva date biografice, mai amanuntite si mai relevante, din existenta si evolutia dvs. ca jurnalist, ca om de cultura.

Marina Constantinoiu: Om de cultura este foarte mult spus. Jurnalistul este mai degraba sanitar decat om de cultura. Sanitar al societatii. Primul ajutor, in caz de nevoie. Iar nevoie este permanent. Nevoia de informatie, caci omul informat este puternic.

Parcursul meu ca jurnalist a fost lin. Aventura a inceput in copilarie, s-a concretizat in studiu, la facultate, apoi in munca propriu-zisa, mai intai ca reporter, care nu se sfia sa opreasca oameni pe strada pentru a le pune intrebari, ulterior ca redactor la departamentul de politica externa, apoi ca sef. Sefia in presa poate parea atractiva celor din afara sistemului, dar unuia atins de virusul meseriei cu siguranta ii stirbeste din placere. Presupune multa rutina, te lipeste de scaun si iti fura tocmai contactul cu lumea pe care se presupune ca ar trebui s-o cunosti cel mai bine.

 

FemeiaStie.ro: Romania, tara in care traiti si va desfasurati activitatea, cum vi se pare astazi fata de „altadata”, de vremurile copilariei dvs., de exemplu? Sunteti aproape de toate durerile romanilor? Pentru ei vreti sa fiti mesager in activitatea de jurnalist extern?

Marina Constantinoiu: „Aproape de toate durerile romanilor” e, din nou, mult spus. Parte dintre ele le traiesc, ca doar sunt aici. Jurnalul National este ziarul care a reusit sa resusciteze reportajul in presa scrisa din Romania si il tine in viata, tocmai pentru ca jurnalistul sa fie acolo unde ii este locul: langa oameni.

 

FemeiaStie.ro: Lucrul cel mai greu in viata este sa-ti gasesti locul. Locul in societate care sa te multumeasca. Coincide acest loc cu interiorul sufletului dvs., cu nasterea pasiunii pentru jurnalism?

Marina Constantinoiu: Da si nu. Eu mi-am gasit locul, dar intre timp societatea nu mai este ceea ce visam. De multe ori apare in mine regretul ca nu am schimbat locul.

 

FemeiaStie.ro:  Vorbiti intr-un interviu de necesitatea unei culturi vaste a jurnalistului si aceasta in multele directii. Reusesc oare jurnalistii sa acopere toate domeniile cunoasterii? Cate vieti ne-ar trebui pentru a fi ceea ce visam noi, toti jurnalistii? Cum s-ar putea realiza acest lucru intr-o viata? Credeti in acele posibile punti dintre oamenii de stiinta, arta, filosofie etc. si noi jurnalistii, cu dorinta de a veni unii spre altii?

Marina Constantinoiu: Evident ca jurnalistii nu pot acoperi toate domeniile cunoasterii. Cine ar putea asta? Nimeni nu are o asemenea pretentie, dar in jurnalism lipsurile in materie de cultura generala sunt vizibile. Se taxeaza pe loc, intr-o secunda. Pentru jurnalisti publicul nu gaseste scuze. Nici macar nu incearca.

 

FemeiaStie.ro: Si in final, ce reprezinta activitatea de jurnalist pentru dvs.?

Marina Constantinoiu:  Sapte zile din sapte, 14-16 ore din zi? Uneori 24 din 24, caci si noptile sunt jurnalistice, in sensul ca problemele nu te parasesc, iar subiectele in desfasurare peste zi se continua in minte, noaptea. Mai inseamna si izolare intr-o lume in care altora nu le place sa traiasca, in care e multa adrenalina, dar care este extrem de egoista, care acapareaza.

 

FemeiaStie.ro: Am inteles ca vorbiti fluent franceza si engleza, stiti putina germana si un pic de ebraica. Franceza este insa limba pe care o stapaniti foarte bine.

Marina Constantinoiu:  A fost prima dragoste. Am avut un profesor extraordinar, putin neobisnuit, care nu mi-a adus manuale, care nu mi-a cerut sa invat teorie, care a facut conversatie cu mine, care nu stiam o boaba de franceza. L-am urat aproape un an, caci nu il intelegeam cand imi vorbea, dar pe urma l-am iubit. Francezei ii datorez si mare parte din parcursul meu profesional. Mi-a deschis multe usi, mi-a adus in viata multi oameni interesanti.

FemeiaStie.ro: Ati vizitat foarte multe tari in Europa, in jur de 20 la numar, ati vizitat si Israelul si ati afirmat ca va atrage aceasta tara. Puteti sa ne vorbiti despre toate aceste tari, in rezumat desigur, despre politica lor si care sunt aprecierile facute de catre dvs. dupa vizitarea lor si contactul cu anumite personalitati? Puteti face o comparatie asupra politicii acestor tari?

Marina Constantinoiu:   Oooo... e un intreg interviu concentrat in aceasta intrebare. Da, ma pasioneaza Israelul. Si Orientul Mijlociu, in general. Israelul este fascinant prin tot ceea ce reprezinta, prin fiecare piatra pe care scrie Istorie cu majuscule, pentru orice religie, pentru ca este o tara minuscula care – profesional vorbind – da de lucru presei din intreaga lume zilnic. Am vazut multe tari europene, pentru fiecare am cate o parere, pentru fiecare am cate un album foto imaginar, de fiecare imi amintesc cu mai multa sau mai putina placere, in functie de ceea ce mi-a oferit. In Israel insa as reveni oricand.

 

FemeiaStie.ro: Ati putea sa ne vorbiti despre tarile mici din Uniunea Europeana care se afla la varful deciziilor importante pentru Uniune si cum explicati acest fapt?

Marina Constantinoiu:   Vi se pare? Pentru mine, daca Germania nu e, nimic nu e.

 

FemeiaStie.ro: Puteti face o comparatie intre PIB –ul Belgiei, de exemplu, si cel al Romaniei?

Marina Constantinoiu:  Imi dati voie sa nu fac o astfel de comparatie? Romania este o tara cu probleme specifice, cam greu de comparat cu un stat occidental, cu democratii cu vechime, ba chiar destul de greu de comparat cu „suratele” ei foste comuniste.

 

FemeiaStie.ro: Cum vedeti viitorul Belgiei, cele doua entitati existente vor putea convietui in viitor? Care ar putea fi viitorul capitalei Bruxelles?

Marina Constantinoiu:   Uniunea Europeana ar trebui sa fie casa noastra, a tuturor. Si discutiile despre autonomii si secesiuni sa devina glume. Nesarate.

 

FemeiaStie.ro: Daca inveti politica romaneasca, lucrurile intotdeauna se complica, nu le mai dai de capat si adesea te trezesti ca tot ce ai invatat nu mai e valabil, de azi pe maine. Totusi exista tari cu politica mai stabila. Care sunt ele si in ce consta stabilitatea lor?

Marina Constantinoiu:  Stabilitatea asta este destul de relativa. Dar acolo unde exista, de exemplu in Germania sau Elvetia, ea exista doar pentru ca legea este mai presus de toate. Fara respect pentru lege nu exista nici democratie, nici stabilitate, nici progres.

 

FemeiaStie.ro: Cum considerati ca va evolua situatia din Afganistan in perioada urmatoare si ce impact posibil va avea asupra participarii Romaniei ca membru al Aliantei Nord Atlantice? Cat de oportuna este continuarea implicarii Romaniei in acest teatru de razboi?

Marina Constantinoiu:  Prea tarziu discutam despre cat de oportuna e sau nu e participarea Romaniei la aceste operatiuni. Situatia din aceasta tara este departe de a se clarifica.

 

FemeiaStie.ro: Data fiind actuala criza financiara din zona euro, cat de utila va fi aderarea la moneda unica de catre Romania? Poate Romania sa corespunda standardelor necesare ramanerii in zona euro, date fiind cheltuielile supradimensionate din sectoarele finantate din bugetul de stat in raport cu performantele economice modeste ale economiei? In plus, in ce stadiu credeti ca se va afla criza din zona euro la data cand Romania si-a propus sa adere la moneda unica europeana?

Marina Constantinoiu:  Nu cred ca suntem pregatiti pentru o asemenea aventura prea curand. si nu cred ca Europa mai este pregatita sa riste noi aderari, date fiind experientele recente cu state din zona euro.

 

FemeiaStie.ro: Cum se vede astazi America, de peste ocean, dupa dobandirea libertatii atat de mult dorita de noi, romanii?

Marina Constantinoiu: Bunicii si strabunicii nostri i-au asteptat pe americani sa vina. I-au asteptat atst de mult, ca au si murit asteptand. Acum au venit americanii. Multi spun ca au venit prea tarziu, altii spun ca au venit degeaba. Si cativa spun ca sunt aliatii nostri strategici. E clar ca este mai bine cu ei, decat fara ei. Dar pentru un tango de calitate e nevoie de doi. Care sa-ti doreasca sa ramana in echipa si sa faca treaba buna. Timpul ne va arata daca suntem pregatiti pentru asta.

 

Un interviu realizat de: Octavian D. Curpas

Phoenix, Arizona, SUA

Nota obtinuta:
10 (22 voturi)
3214 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Octavian-Curpas Luni, 27 August 2012

Etichete pentru acest articol:

interviuri, jurnalisti romani, situatia politicaS-ar putea sa va intereseze si:

Propria casa de moda este ceea ce isi propune Roxana. Avand in vedere talentul si [..]
citeste si comenteaza
Este student la actorie in ultimul an si isi ocupa permanent timpul cu diverse [..]
citeste si comenteaza
Trofeul Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Mamaia 2012 a fost [..]
citeste si comenteaza
Despre oameni care ne inspira avem nevoie sa aflam cat mai des si sa le fim in preajma [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Arizona. Locul in care soarele se inalta pe cerul mereu albastru si stralucirea lui iti aduce [..]
citeste si comenteaza
Motto: „Destinul nu poate fi pacalit.” La prima vedere, „Platonia”, cartea scrisa de Mirela [..]
citeste si comenteaza
Orasul Phoenix se afla pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste citirea Bibliei. [..]
citeste si comenteaza
Florence Joy is a famous young German singer, writer and actress. She likes to travel and has [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate