Anotimpurile ratacite ale Georgetei Resteman

carti2

Cartea Georgetei Resteman, „Ratacite anotimpuri”, aparuta recent (august, 2012), la editura „Armonii culturale” din Adjud are filele stranse intr-o coperta sugestiva si o prefatata intr-un scrisa in mod deosebit de Mihai Batog-Bujenita, care-i atribuie poetei rangul de „printesa in regatul poeziei”! Este un volum de versuri nou aparut, dupa „descatusarile” si „faramele de azima” ce ni le daruise la inceputul acestui an (volumul „Descatusari – Farame de azima”, ianuarie 2012).

Autoarea scrie in dulcele stil clasic, versuri cu rima si ritm, cu acea simplitate care trece dincolo de frumusete, oprindu-se la limita dintre vizibil si invizibil, in ideea de a netezi usor stralucirea. Metafora e simpla ca o strangere sincera de mana sau ca un cald sarut prietenesc. Versul sau de iubire lumineaza sufletul. Poeta se remarca deci, ca o neobosita cautatoare de comori spirituale.

 

Volumul scris cu pasiune si daruire, se edifica pe patru paliere: „Printre cuvinte inmugurite”, „Prin arsita, cu dor de bine”, „Ruginiu in toamna muta” si „Fiori de gheata”, paliere aferente trairilor ei interioare in fiecare anotimp. Iubirea este tema fundamentala a cartii, iubire exprimata in diverse forme ale poeziei, ca de exemplu iubirea anotimpului, in poezia „E primavara-n muguri si-n cuvant”: „E primavara-n muguri si-n cuvant/ Curg slove lin si infloresc pe ram/ Seve tasnind din bulgari de pamant/ Cu pumni de ghiocei arunca-n geam//.” Sau in poezia „Renaste iar padurea”: „Renaste iar padurea cand primavara lina/ Matasea isi revarsa in falduri verzi, pe ram,/ Ne-nvaluie sublimul in marea de lumina/ Din biciul care arde si raze plang in geam.//”

 

Poeta isi imagineaza un paradis terestru propriu, in care aduna cele mai de pret simtiri – dorul de tara, dorul celor mai dragi fiinte si al celor mai de pret lucruri pe care le-a dobandit in decursul existentei. Dorul de mama este frumos zugravit in poezia „Ne-asteapta iarasi mama de Inviere-acasa”: „Ne-asteapta iarasi mama de Inviere-acasa.../ Cand numara tacuta, in gand curat, dorinte/ In ea se da o lupta: «nu-i timp de suferinte!»/ Caci pregateste pasca si miel si drob pe masa…”

 

Poeta face tot ce-i sta in putinta spre a asimila integral iubirea, ajungand sa o conceapa ca pe unica sa ratiune de a fi. Exemplific cu poezia „Iubeste-ma!”: „Iubeste-ma! Si-apoi dispari in neguri/ Saruta-mi fraga buzelor flamande/ Simte-ma-n gesturi tandre, tremurande,/ In care se ascund atatea doruri.// Iubeste-ma, si lasa-mi sanii plini/ De tine-nmiresmati si de iubire,/ Sa te mangaie este-a lor menire/ De dincolo de lume, din straini!// Iubeste-ma! Si de-i uita vreodata/ De existenta gandului si-a mea/ Sau dorul meu de te va tulbura/ Tu, sa nu-mi uiti cuvantul, niciodata!”

 

Si volumul se incheie cu poezia „Mi-e dor de o tara…”, rostita ca un strigat: „Mi-e dor de o tara, ce mama imi este,/ Mai mult decat ieri, mai putin decat maine,/ Mi-e dor de pamant legendar, de poveste,/ De macii din holde, de-o coaja de paine// Coapta pe vatra, in spuza fierbinte/ Pe-o frunza de varza sfaraind pe taciuni./ Mi-e dor de batranii-ntelepti, dinainte,/ De taranii onesti, de romanii mai buni,// Mi-e dor de-un meleag mangaiat de visare,/ De Iancu Avram si de Stefan, Mihai,/ De muntii Carpati, Baragan si de mare.../ De toate mi-e dor, de-adevar si dreptate,// De frati prigoniti peste tot de destin,/ De-oleaca de bine, de frunti luminate,/ Mi-e dor de Cosbuc si mi-e dor de Emin.// Azi, plansul ma doare, toti ducem povara/ Cand muti, impietriti, asistam la declin/ Doamne, mi-e dor de o altfel de tara/ Si in dar ii aduc azi un ram de maslin!”

Georgeta Minodora Resteman este nascuta pe 24 august 1960 „in sublime miresme de fan cosit si-n murmur de codrii plini de legenda” cum ii place sa spuna, in satucul plin de lumina de la poalele Carpatilor de Apus, Sacuieu, judetul Cluj. Inginer chimist de profesie, a imbratisat taina scrisului, refugiu al lacrimii sale ascunse, nu cu mult timp inainte de a pleca acolo unde se afla acum, la Limassol, Cipru.

 

Phoenix, Arizona, SUA

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
2233 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Octavian-Curpas Joi, 23 August 2012

Etichete pentru acest articol:

carti, edituriS-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca multa lume m-a acuzat de afinitati culturale fata de profesorul Dan Zamfirache, [..]
citeste si comenteaza
Talent, Imaginatie, Creatie - Revista de Povestiri [..]
citeste si comenteaza
Aparuta in anul 2008 sub emblema “Hronicul Convietuirii”, la editura Hasefer a [..]
citeste si comenteaza
Kelley Armstrong este o bine cunoscuta scriitoare datorita best sell-urilor pe care le-a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Interviu cu Debbie Lesko, membra in Camera Reprezentantilor din Congresul SUA [..]
citeste si comenteaza
Caz de disparitie misterioasa a unui roman in SUA. Pe 3 mai 2013, se implinesc sapte ani de la [..]
citeste si comenteaza
Motto: „Lacrimile sunt roua de pe fruntea ingerilor care pacatuiesc in cer...” (Luminita [..]
citeste si comenteaza
Selectarea unui medic obstetrician-ginecolog este o decizie importanta pentru toate femeile. Exista [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate