Paul Ananie, un talent al muzicii populare romanesti

paul_ananie_-_muzica_populara_maramureseana

Trofeul Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Mamaia 2012 a fost cucerit de un pui de morosan, Paul Ananie.

Daca pana acum nu v-au convins articolele si interviurile postate de Femeia Stie despre tinerii artisti extrem de valorosi pe care ii zamisleste fara incetare tara noastra, a carei imagine este adesea terfelita in diverse imprejurari, va oferim o noua garantie, cel putin in ceea ce priveste calitatea continuitatii muzicii populare romanesti: Paul Ananie.

 

Cu Paul m-am intalnit prima data in culisele Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular “Mamaia”. Un fel de Fat-frumos de pe meleaguri mioritice, cu vorba dulce si privirea sincera care adunase in jurul lui toata ceata de “populari”. In seara concursului a imbogatit scena cu o autentica prezenta maramureseana, dar mai ales de cantecul neaos romanesc mostenit ca dragoste si zestre. In recunoasterea acestui bagaj de cultura si traditie populara, dar mai ales de talent si munca, anul trecut a primit trofeul Festivalului “Mamaia populara”.

 

Ne dorim sa cunoastem astfel de oameni, astfel de tineri care fac cinste neamului si sa le dedicam o pagina de revista pe care sa o inramam in sufletele si memoriile noastre alaturi de rodul si performanta celor vizati.

 

L-am invitat pe Paul Ananie sa stea de vorba cu noi si a acceptat bucuros. Ii multumim si ii dorim o cariera incununata de trainicie si succes!

 

FemeiaStie.ro: Talentul este un dar de la Dumnezeu, un dar pe care il descoperim de obicei din primii ani ai vietii, il constientizam si invatam sa-l punem in valoare. Paul, cand ti-ai descoperit talentul muzical?

Paul Ananie: In primul rand vreau sa salut toti cititorii acestei reviste online si sa iti multumesc ca m-ai ales ca invitat al acestei rubrici.

Mie-mi place sa spun ca am cantat ”de cand mama m-o facut”. Am inregistrari vechi, de pe casete audio, de la cateva luni, pana pe la 4 ani. Cand am ascultat caseta in care aveam cateva luni, mi-am dat seama ca am fost sortit cantecului, pentru ca de pe atunci ganguream, tipam si radeam de mama focului. Apoi, pe la doi ani cantam (impropriu spus cantam pentru ca abia stiam sa vorbesc, dar aceasta nu ma impiedica!) ”Podul de piatra” si ”Ceata lui Pitigoi”, iar pe la patru ani cantam: ”Unde pleci, noapte albastra?” (va dati seama ce evolutie, stiam chiar sa si vorbesc bine! ).

Tin minte ca primul cantec morosenesc ce l-am invatat a fost ”Dupa pui de morosan”. Eram tare mandru ca sunt un pui de morosan dar, pentru ca asa era ”moda” atunci, am inceput sa cant muzica usoara, chiar am castigat cateva premii si, la 8 ani, am ajuns pana la preselectia nationala a concursului ”Mamaia copiilor” unde, din 250 de concurenti am fost al 47-lea. Dupa aceasta experienta, impreuna cu parintii mei, am hotarat ca ar fi mai bine sa las deoparte muzica usoara si sa revin la obarsii, la muzica mosilor si stramosilor nostri, la muzica populara.

 

FemeiaStie.ro: De la cine ai mostenit glasul frumos si dragostea pentru cantecul popular?

Paul Ananie: Glasul l-am mostenit de la mama mea, care si ea a cantat cand a fost de varsta mea (eu consider ca sunt cel care continua munca mamei mele, pentru ca si mama a participat la concursuri si chiar a obtinut premii frumoase), iar prezenta scenica si spontaneitatea de la tata, care, chiar daca nu canta, este un jucaus de frunte, talent pe care i l-a transmis si fratelui meu. Suntem o familie de horitori si dantausi! Dragostea pentru cantecul popular a venit de la sine, fiind intr-un mediu care pastreaza atat de bine traditiile, portul si obiceiurile, era inevitabil sa nu ma indragostesc de muzica populara!

 

FemeiaStie.ro: Cine ti-a indrumat pasii pe calea muzicii?

Paul Ananie: Eu nu am avut neaparat un profesor, m-am perindat pe la Scoala de Arta din Sighet, apoi am avut-o ca profesoara, pentru putin timp, pe doamna Clara Sacaleanu de la Baia Mare, doamna careia ii datorez foarte mult si, pe aceasta cale, vreau sa-i aduc multumiri! Profesorul meu a fost mama, persoana care eu am considerat ca stie cel mai bine ce sa ma invete ca sa deslusesc tainele cantecului popular morosenesc

 

FemeiaStie.ro: Exista vreun model pe care l-ai avut in vedere in formarea ta artistica?

Paul Ananie: Nu pot sa spun ca exista modele. De la fiecare artist ai ce sa inveti. Toti artistii din generatia de aur merita respectati pentru contributia adusa folclorului romanesc prin repertoriul frumos, curat si adevarat al zonei pe care au incercat sa o promoveze. Eu am incercat sa iau ce e mai bun de la toti! 

 

FemeiaStie.ro: In afara de muzica, pe care o consideram prima dragoste si cea dintai pasiune, ce alte pasiuni sau hobby-uri ai?

Paul Ananie: Imi place foarte mult sa-mi petrec timpul alaturi de prieteni. Eu nu pot concepe viata fara prieteni. E adevarat ca unii te pot dezamagi la un moment dat, dar trebuie sa stii sa nu lasi aceasta sa te afecteze. Pe langa aceasta, imi place mult sa calatoresc, sa ascult muzica populara din tot arealul romanesc si sa-mi rasfat mandruta!  

 

FemeiaStie.ro:  Ce reprezinta astazi pentru tine cantecul?

Paul Ananie: Cantecul este chintesenta vietii mele. Eu nu as putea sta fara sa cant sau sa fluier sau sa ascult cantece. Fara cantec ma simt intr-o lume fada, stearsa si incifrata. Cantecul a fost alaturi de mine mereu. Cu ajutorul lui am trecut prin situatiile dificile si tot cu ajutorul lui m-am bucurat de frumusetile vietii. Ajutandu-ma de versul popular, pot sa va spun ca ”Eu de nu as stii hori/ De dor mare m-as topi!” .

 

FemeiaStie.ro: Stiu ca ai participat la foarte multe festivaluri si concursuri de profil, obtinand si foarte multe premii. Toate sunt importante pentru cariera unui tanar artist, insa, care crezi tu ca sunt cele mai insemnate si pe ce scena te-ai simtit cel mai bine ?

Paul Ananie: Toate premiile pe care le-am obtinut imi sunt dragi si toate au lasat o fila speciala in cartea sufletului meu. Imi aduc aminte cu drag de premiile obtinute la Bistrita, la Festivalurile Nationale de Folclor ”Valeria Peter Predescu” (premiul I) si ”Pana de paun” (Trofeul festivalului), de premiul din Banat, de la Chisoda, la Festivalul International de Folclor ”Iosif Sivu si Cosmin Golban” (Trofeul festivalului, primul meu trofeu), de premiul de la Alba Iulia, la Festivalul National de Folclor ”Strugurele de aur” (premiul I) si bineinteles de premiul obtinut la Constanta, Trofeul Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc ”Mamaia” 2012. Pe toate scenele m-am simtit bine si asta datorita publicului care stie sa faca un interpret sa se simta ca acasa, si pentru asta, ma inclin in fata voastra, dragi oameni iubitori de folclor!

FemeiaStie.ro: Ce inseamna pentru tine trofeul “Mamaia populara” si in ce fel a schimbat experienta acestui festival viata ta?

Paul Ananie: Trofeul de la Mamaia vine ca o recompensa pentru munca depusa de-a lungul anilor si acest premiu mi-a confirmat ca trebuie sa continui sa duc dulcea povara a cantecului popular romanesc. Am venit cu forte proaspete in 2012 la Mamaia, dupa ce, in 2011 am luat...trenul spre casa. Dupa mine, cheia reusitei e perseverenta. In 2012, cu cantece noi si mult optimism, am participat din nou si iata ca a fost cu folos!

 

FemeiaStie.ro: Din 2012 esti student la Universitatea Bucuresti, cum te-ai acomodat cu ritmul capitalei?

Paul Ananie: Bucurestiul este un loc incantator, in care toate se deruleaza intr-un ritm alert, dar eu continui sa traiesc si sa ma misc in ritmul meu, de morosan. Chiar daca uneori ma apuca dorul de casa, de Maramuresul meu drag, incerc sa ma adaptez si aici. Mie Bucurestiul mi-a placut dintotdeauna, asa ca nu am avut mari probleme de acomodare. Este adevarat, din Octombrie 2012, am bucuria sa ma numar printre studentii de la Universitatea din Bucuresti, sectia Studii Culturale, Etnologie. Imi place foarte mult si sunt norocos ca am profesori si colegi minunati!

 

FemeiaStie.ro: Care sunt planurile tale de viitor?

Paul Ananie: In acest moment ma concentrez pe facultate, iar pe plan profesional, in cariera artistica, sper ca in aceasta vara sa apara albumul de debut - Paul Ananie. Muncesc la un material discografic pe care sper sa-l lansez in vara si al carui continut sper sa placa publicului ascultator si celor care imi apreciaza munca!

 

FemeiaStie.ro: In incheiere, poti transmite un gand cititoarelor noastre si tuturor admiratorilor tai !

Paul Ananie: Va multumesc pentru acest frumos interviu si va doresc tututor sanatate si bucurii! Numa´ bine de la Maramu´!

Un interviu realizat de: Raluca Burcea

Arhiva foto: Paul Ananie

Nota obtinuta:
9.6 (20 voturi)
5772 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Sâmbătă, 02 Februarie 2013

Etichete pentru acest articol:

Paul Ananie, interviuri, muzica populara, tineri artisti populari, vocea populara, festivalul mamaia


S-ar putea sa va intereseze si:

Sfaturile medicului de familie sunt extrem de importante pentru pacientii sai si absolut [..]
citeste si comenteaza
M-am trezit intr-o dimineata oarecare…Si am hotarat sa arunc o privire pe google, sa [..]
citeste si comenteaza
Anya Marian are 24 de ani si este din Sibiu. Piesele ei au succes atat in tara, cat si in [..]
citeste si comenteaza
Din dorinta de a va darui, dragele noastre cititoare, un martisor pe care sa-l purtati in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sezonul de reduceri ar trebui sa-ti aduca zambetul pe buze! Stim bine ca shopping-ul este terapie [..]
citeste si comenteaza
Dupa Duminica Floriilor, cei care din diverse motive nu s-au putut ingriji de sufletul lor pana [..]
citeste si comenteaza
Trece vremea! Vorba celor de la VH2.Si este pe bune! In ultimul timp, sau mai cu precizie de la o [..]
citeste si comenteaza
In inima muntilor, departe de freamatul lumii e un colt de rai. E locul de evadare din cotidian, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate