Recomandari gripa, vaccin antigripal, hepatita C, cauze boli infectioase - un interviu cu dna instructor medical, Madalina Iarca
Cand discutam despre transfuzii sau interventii chirurgicale - fie ele minore, incolteste in minte, fie si pentru un scurt moment, teama contactarii unei posibile infectii, mai mult sa mai putin periculoasa. La fel de mult ne temem pentru cei mici cand vine vorba de bolile contagioase si avem nevoie de sfaturi pertinente care sa ne ajute cu adevarat sa ne protejam.
Iata de ce am ales sa discutam, in acest interviu, despre toate acestea, cu doamna Madalina Iarca, asistent medical generalist. La Spital Municipal Câmpina. Maistru instructor A.M.G. la Fundatia pentru Sanatate Stiinta si Invatamant "Dr.Dinu" (madatataru@yahoo.com)
FemeiaStie.ro: Am intrat in sezonul rece si toata lumea a inceput sa se alarmeze. Ce recomandari faceti pacientilor afectati de gripa? Cat de periculoasa este gripa si cand ar trebui sa ne ingrijoram cu adevarat?
Instructor medical Madalina Iarca: Am ajuns in sezonul rece, care favorizeaza imbolnavirile si epidemiile de gripa. Gripa este o boala infectioasa acuta foarte contagioasa, produsa de virusul gripal. Se manifesta prin simptome respiratorii care pot evolua spre forme grave. Are un debut brusc cu febra sau temperaturi normale, frisoane, nas infundat sau secretii apoase, dureri de cap sau de gat. Gripa se transmite pe cale aeriana de la omul bolnav la omul sanatos: direct print use sau stranut si indirect prin obiecte proaspat contaminate. Simptomele gripei sunt: febra 39 – 40 grade, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizica, congestionarea faringelui, raguseala pana la afonie (pierderea vocii), tuse frecventa, uscata si obositoare, inapetenta, greturi si varsaturi. Gripa severa si complicate se trateaza in spital. Ce se recomanda?► evitarea aglomerarilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, spalarea mainilor cat mai des, bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi si vaccinarea antigripala. Gripa nu trebuie confundata cu virozele respiratorii. Poate avea o forma foarte usoara (asemenea unui gururai) sau poate fi foarte grava (cu moarte rapida) in functie de agresivitatea virusului si starea de sanatate a persoanei infectate. Bolnavii de gripa trebuie internati atunci cand evolut bolii este severa, apar complicatii sau daca gripa survine la bolnavii cronici cardiovasculari, bronhopulmonari sau diabetic, indiferent de varsta lor.
FemeiaStie.ro: Care sunt complicatiile care pot aparea in cazul gripei?
Instructor medical Madalina Iarca: Complicatiile gripei ►complicatiile cele mai frecvete sunt bronhopneumoniile determinate exclusive de virusul gripal sau in asociere cu bacterii (pneumococ, stafilococ, haemophilus influenzae), sinuzite, otite, bronsite acute si foarte rar meningoencefalite, miocardite, pericardite. In cazurile foarte grave, intalnim o evolutie spre deces in doua zile – gripa maligna. Aceste complicatii apar frecvent la varstnici, copii mici si bolnavi cronici (cu afectiuni cardiovasculare, bronhopulmonare, diabet zaharat etc.)
FemeiaStie.ro: Care este rata de mortalitate din cauza gripei si cum se ajunge, cel mai adesea, in astfel de situatii?
Instructor medical Madalina Iarca: Mortalitatea din cauza gripei ► rata anuala de deces prin gripa prezinta de-a lungul anilor o curba descendenta. Mortalitatea a crescut semnificativ in cursul epidemiilor, dar chiar si in perioada celei mai mari epidemii de gripa, din 1976 numarul de decese a fost de numai 143 la un million. De-a lungul ultimilor 10 ani, numarul de decese inregistrate anual, ca fiind datorate gripei a fost de 5, 01 la un million. Reducerea mortalitatii prin gripa s-ar putea explica prin imunizrea organismului si prin scaderea numarului de tulpini virale noi. Se pare ca gripa nu influenteaza rata de mortalitate pe perioda de iarna si tocmai de aceea, masurile preventive ar trebui sa vizeze reducerea stresului termic datorat frigului. Reducerea expunerii la frigul exterior pare a fi singura masura eficienta de prevenire a mortalitatii in sezonul rece.
FemeiaStie.ro: Vaccinul antigripal este o solutie? In ce situatii are cea mai mare eficacitate?
Instructor medical Madalina Iarca: Vaccinul antigripal ►cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala. Ea protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv si nu fata de toate tipurile de virusuri care au dat simptomatologie asemanatoare gripei. Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de un an. Perioada in care este recomandat vaccinarea este in pre-sezon adica in perioada in care tocmai am intrat, lunile octombrie-decembrie ale fiecarui an. Aproximativ 90 – 95% din persoanele vaccinate vor fi protejate de infectia gripala in sensul ca nu vor mai face de loc sau vor face forme usoare de boala, iar 5 – 10% vor ramane vulnerabili.
FemeiaStie.ro: Ce anume provoaca bolile infectioase? Exista metode la indemana prin care sa ne ferim de cele mai comune astfel de afectiuni pentru care suntem direct responsabili?
Instructor medical Madalina Iarca: Cele mai contagioase boli sunt cele infectioase cunoscute sub denumirea de boli transmisibile. Ele pot ramane asimptomatice manifestandu-se abia in faza lor finala. Agentii infectiosi care produc aceste boli contagioase pot fi virusuri, bacterii, fungi, protozoare sau paraziti. Pot fi transmise prin orice forma de contact cu o persoana bolnava sau cu secretiile acestora. Prin sarut, stranut, atingere sau contact sexual cu o persoana care are o anumita infectie se pot contacta virusi. Mama poate infecta fatul cu anumiti microbi inca din timpul sarcinii sau in timpul travaliului si la nastere. Unii microbi pot supravietui si cateva zile pe diverse obiecte, iar in momentul in care se intra in contact cu aceste obiecte se poate produce infectia. Multi microbi se pot transmite si pe cale aeriana atunci cand cineva infectat stranuta sau tuseste pe o raza de actiune de apoximativ un metru si jumatate; exista si microbi care se pot transmite prin intermediul tantarilor, al puricilor si al paduchilor de la o gazda la alta. Un pericol real sunt bolile care se transmit prin intermediul alimetelor si al apei contaminate. Pentru a scadea riscul contaminarii lor cu diverse virusuri trebuie sa respectam cateva reguli simple de igienta: in primul rand, trebuie sa pastram tot timpul mainile curate, sa folosim antibiotic numai cand au fost prescrise de medic, sa nu folosim obiecte personale (pieptene, lama de barbierit, periute de dinti) la comun cu alte persoane. De asemenea, sa tinem mancarea in frigider si sa stam in casa daca avem febra sau varsaturi.
FemeiaStie.ro: Care sunt cel mai des intalnite afectiuni, care sunt cauzele lor si care este probabilitatea recidivei sau a mortalitatii?
Instructor medical Madalina Iarca: In urma cercetarilor, s-a demonstrat ca bolile cele mai frecvente sunt:
► bolile cardiovasculare - afecteaza vietile multor persoane ca urmare a presiunii mari a sangelui ce determina atacuri de cord, dureri toracice si accidente vasculare cerebrale precum si insuficienta cardiaca
► toxiinfectiile alimentare - rezultatul consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganism patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Frecvent apar infectii cu Salmonella si E. Coli. Simptomele frecvente ale intoxicatiilor alimentare include: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale cu sau fara febra.
► bolile de piele - include simptome de mancarime, roseata si umflare. Intalnim boala glandelor sebacee, exeme, eruprii cutanate uscate asociate cu o puternica senzatie de mancarime, impetigo - o infectie bacteriana a pielii cauzata de infectia stafilococica sau streptococica.
► bolile aparatului respirator - boli care afecteaza tractul respirator inferior, inclusiv plamanii, bronhiile si alveolele, precum si tractul respirator superior: nasul, cavitatea nazala, sinusurile, laringele si traheea. Alte boli respiratorii frecvente: boala pulmonara obstructiva cronica si astmul bronsic.
► boli cu transmitere sexuala - BTS – cunoscute sub numele de boli venerice. Sunt infectii produse de microorganisme (bacterii, virusuri, ciuperci) care se iau prin contact sexual. Dintre acestea cele mai grave sunt: HIV/ SIDA, Hepatita C si sifilisul. Alte boli sunt: gonoreea, candidoza, chlamidiaza, trichomoniaza, herpesul genital, hepatita b, scabia, paduchii lati. Cele mai multe dintre ele pot fi tratate, insa toate pot fi prevenite. Daca nu sunt prevenite atrag dupa sine infertilitatea, cancerul de col uterin, sarcina ectopica, durere abdominala cronica sau nasterea unor copii infectati. BTS – ul afecteaza barbatii si femeile din toate nivelurile socio-economice.
FemeiaStie.ro: Ce ne puteti spune despre Hepatita C?
Instructor medical Madalina Iarca: Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus ce se transmite prin sange in timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectate si uneori prin contact sexual neprotejat. Hepatita C este rezultatul unei infectii cu virus hepatic C ce determina inflamatia si lezarea ficatului. Spre deosebire de hepatitele A si B pentru hepatita C nu exista vaccin preventiv. Simptomele includ: stare de oboseala accentuata, dureri musculare si articulare, senzatie de mancarime a pielii, urina de culoare inchisa, materii fecale de culoare deschisa, ingalbenirea pielii si a ochilor. Exista cateva grupuri care prezinta un risc ridicat de a contacta hepatita C: persoane care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe, utilizatori ai drogurilor injectate, personal de spital, copii nascuti din mame infectate, persoane cu parteneri sexuali multiplii, adepti ai tatuajelor si ai piercingurilor numeroase. Tratamentul are ca scop: eradicarea completa a virusului, un anume regim (sunt recomandate evitarea acoolului) vaccinarea impotriva virusului hepatc A si B si medicatia antivirala. Cum am mai spus impotriva hepatitei C nu exista vaccin. De aceea, virusul hepatic C, fiind raspandit prin sange, se impun masuri riguroase de igiena personala si de sanatate: evitarea drogurilor injectabile sau a seringilor folosite, evitarea utilizarii de catre mai multe persoane a unor instrumente care ar putea avea sange infectat cu virus hepatic C, aparate de ras, periute de dinti etc., evitarea efectuarii de tatuaje si piercinguri in locuri dubioase, utilizarea prezervativelor in cazul partenerilor instabili.
FemeiaStie.ro: Destul de multe persoane nu acuza decat oboseala si aceasta nu este destul de puternica incat sa ii trimita la medic. Dupa o perioada, starea li se imbunatateste, insa numai aparent, in timp ce ficatul sufera pana cand boala revine si, eventual, e mult mai greu de tratat. Care sunt cauzele hepatitei C ?
Instructor medical Madalina Iarca: Hepatia C, este o boala pe care o descoperim accidental. De aceea se recomanda efectuarea anuala a analizelor de sange, incluzand testarile pentru hepatita B, C si HIV. Simptomul cel mai obisnuit este oboseala. Boala se cronicizeaza in medie, la 10 ani de la infectare, iar dupa aprox. 20 de ani se poate transforma in ciroza hepatica, insuficienta hepatica sau cancer de ficat.
Cauze de transmitere hepatita C: singurul mod prin care hepatita C se instaleaza in organism este prin prezenta si infectarea cu virus C. Acest lucru se intampla prin transfuzii de sange infectat, prin contact sexual neprotejat, prin intrarea in contact cu obiecte contaminate (seringa, lama de ras, forfecute, periute de dintii, instrumentar medical) de la mama infectata la nou nascut in timpul sarcinii. ATENTIE! Hepatita C nu se transmite prin sarut, aer, tuse, alimente, apa, tacamuri, stranut, imbratisari.
FemeiaStie.ro: Multa lume acuza ca a ajuns la spital pentru o interventie simpla si a plecat de acolo cu o boala contagioasa. Care sunt interventiile care ne predispun cel mai mult la contactarea infectiilor si ce putem face?
Instructor medical Madalina Iarca: Infectiile dobandite in cursul spitalizarii poarta numele de infectii nozocomiale. Determina consecinte importante atat in plan medical, cat si in plan economic ce presupune prelungirea duratei de spitalizare, incapacitate temporara prelungita sau definitiva de munca. Se manifesta prin: infectii urinare, infectii ale pielii si partilor moi, pneumopatii nozocomiale etc. Tratamentul presupune in primul rand respectarea riguroasa a principiilor de asepsie si antisepsie, asigurarea circuitelor corespunzatoare (rufe murdare, rufe curate, vizitatori, personal medical, alimente) respectarea principiilor de igiena individuala si colectiva, antibioterapie tintita.
FemeiaStie.ro: Multumim pentru timpul pe care ni l-ati acordat si, mai ales, pentru sfaturile utile!
Un interviu realizat de: Ana Sorina Corneanu
Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 03 Noiembrie 2016
cauze hepatita C, cauze gripa, vaccinare antigripala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?