Maria Coman: Cu 1 euro schimbi o viata! Cu o pereche de cizme trimiti un copil la scoala!
Pe Maria Coman o putem vedea de luni pana vineri in emisiunea Se intampla in Romania de pe Antena 3. Cei care o urmaresc si in afara micului ecran stiu despre ea ca se implica frecvent in actiuni de caritate. Am invitat-o la un interviu pentru a afla mai multe detalii despre aceasta latura a ei.
FemeiaStie.ro: Esti una dintre persoanele publice foarte implicate in actiuni de caritate. Ce te motiveaza sa iti dedici timpul si energia in aceasta directie?
Maria Coman: Nu mi se pare ca fac foarte multe si o spun fara falsa modestie. Eu chiar nu fac mare lucru, este important ca lucrurile sa fie cunoscute, in epoca online-ului este mult mai usor si sa mobilizezi oamenii. Nu este deloc un efort, chiar ma gandesc uneori ca as putea sa ma apuc de treaba mai serios.
FemeiaStie.ro: A existat un declic, un moment anume in care te-ai decis ca trebuie sa faci ceva, sa te implici?
Maria Coman: Nu imi aduc aminte de un astfel de moment. Imi aduc aminte insa ca primul caz care m-a impresionat a fost al familiei Florescu. Familia Florescu l-a infiat pe Stefanut, un copil minunat, si ulterior a aflat ca suferea de o boala foarte grava, avea nevoie de un transplant in Italia, de mai bine de 100.000 de euro. Atunci am participat un pic asa, am mai sunat pe unul, pe altul, am aflat ca multi dintre cei bogati nu vor deloc sa se implice, in timp ce altii, mai putini din pacate, chiar ar face orice ca sa ajute. Si uite, au trecut vreo 5 ani de atunci, cred. Stefanut mai are nevoie de tratamente, probabil de inca un transplant, dar e cat de cat bine acum.
FemeiaStie.ro: Aparitia copilului te-a schimbat, esti mai sensibila la cazuri umanitare?
Maria Coman: Nu stiu daca sunt mai sensibila la cazuri umanitare, sunt mai sensibila la cazuri care implica copii. Nu inteleg, de exemplu, cum poti sa legi de pat in spital niste copii. Nu inteleg. Nu inteleg indiferenta, nu inteleg lipsa de implicare, nu inteleg de ce sa nu faci nimic, cand ai putea face totul. Ma refer evident la cazul spitalului judetean Buzau, dar si la alte spitale. Uite, aici as vrea sa pot face ceva, in cazul spitalelor, pentru ca in cele mai multe dintre ele situatia este dezastruoasa. Anul trecut, la pediatrie la Sibiu, parintii nu erau lasati sa stea cu copiii. Copii de la cateva luni la cativa ani. Cum sa iti lasi copilul bolnav in spital? Sa nu stii nimic de el? De ce? Aceasta in conditiile in care in strainatate se pune accentul pe relatia mamei cu copilul, pe sprijinul acesteia...La noi e fix pe dos.
FemeiaStie.ro: Cum decizi in ce cazuri umanitare sau campanii sa te implici?
Maria Coman: Nu am niste criterii clare. Sunt situatii in care pur si simplu nu am timp, sunt situatii in care primesc mailuri, sunt situatii in care citesc in alte parti si ma gandesc ca as putea ajuta si eu in vreun fel. Oricum, incerc sa verific daca lucrurile sunt corecte, daca situatiile sunt reale, pentru ca din pacate mai exista si tepe.
FemeiaStie.ro: Am vazut pe blogul tau o campanie foarte interesanta. Ti-ai “sacrificat” ziua de nastere, cerand in loc de cadouri pentru tine, donatii pentru campania Asociatiei Copii Suflete Sperante. Povesteste-ne un pic despre ce este vorba. Cum au reactionat cititorii, ti-au implinit dorinta de ziua ta? Te asteptai la un asemenea raspuns?
Maria Coman: Proiectul celor de la Asociatia Copii Suflete Sperante este unul despre care am auzit cam acum un an si n-am apucat sa fac nimic pentru aceasta. Mi-am propus de cateva ori sa ma interesez ce si cum, n-am apucat, am lasat-o balta, abia la inceputul anului acesta m-am interesat mai amanuntit. Ce si-au propus este sa faca un centru functional pentru copiii cu afectiuni neuropsihice. Sunt afectiuni foarte grave, iar la noi nu exista alternativa la terapiile facute in Ucraina si alte tari ale lumii. Nu costa mult, daca ne gandim la beneficii. Dar costa mult daca ne gandim la cum merg lucrurile in Romania. Costa, de exemplu, de 10 ori mai putin decat greseala de la centura Apahidei. Acolo au proiectat soseaua gresit, ca sa o repare platesc 10 milioane de euro. Pentru centru este nevoie de 1 milion de euro....
Ideea cu cadourile a fost pur si simplu o idee, am propus initial 35 de tricouri, pe urma am dublat, am ajuns la 70 si in realitate au fost vreo 80 si ceva. Adica vreo 8.000 ron. Am fost impresionata de cum a mers campania, as vrea inca odata sa le multumesc colegilor mei, prietenilor mei - o prietena a cumparat 5 -, dar si celor pe care nu ii cunosc si care au vrut sa fie alaturi de proiectul acesta. Mi-ar placea insa si sa stiu ce sa fac mai departe. Cred in proiectul asta, sper sa iasa de undeva un investitor minune ceva....
Oricum, pana la minune, cei care vor sa redirectioneze 2% din venit catre asociatie, o pot face descarcand formularul de pe pagina www.copiisuflete.ro. Sau pot cumpara tricouri.
FemeiaStie.ro: Observi vreo modificare in ultimii ani in comportamentul romanilor vizavi de donatii si implicarea lor in campanii sociale? Sunt mai receptivi sau mai reticenti? Ai un exemplu in care oamenii s-au mobilizat extraordinar pentru o cauza?
Maria Coman: Eu cred ca oamenii sunt mult mai receptivi, poate si pentru ca au vazut ca din pacate statul a fost in ultimii ani extrem de neimplicat in ceea ce s-a intamplat cu societatea. Campania de Mos Nicolae pentru copiii bolnavi internati la spitalul Fundeni, pusa la cale si gestionata de colega mea Nicoleta Tintea, a fost un exemplu impresionat de mobilizare. Eu am fost uluita de amploarea raspunsului oamenilor obisnuiti.
FemeiaStie.ro: In incheiere, care este mesajul tau pentru cei care nu doneaza pentru ca ei cred ca putinul lor nu va face nicio diferenta pentru milioanele de copii si adulti saraci sau bolnavi?
Maria Coman: O, aceasta este cea mai mare greseala. Cea mai mare. Cu 1 euro schimbi o viata. Cu o pereche de cizme trimiti un copil la scoala si cine stie, poate este viitorul Einstein acolo. Orice suma conteaza, orice vorba buna conteaza, orice ora de voluntariat conteaza.
Un interviu realizat de: Paula Varga
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 12 Februarie 2013
Maria Coman, donatii, interviu, acte de caritate, fundatii copii, campanii ajutor copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?