Despre adevar, arta si frumos cu dirijorul Dan Mihai Goia
In jur oamenii sunt din ce in ce mai rai, nu se asculta, deci nu comunica, ci vorbesc toti odata, fiecare incercand sa se impuna. Sunt mereu grabiti, nu se mai bucura, fac totul din obligatie. Au uitat ce inseamna pasiunea si nici nu accepta pasiunile celorlalti. Le judeca si ii judeca pentru traiul ales. Sunt multi. Sunt din ce in ce mai multi acesti rinoceri care nu mai merg la teatru, la concerte, la mici evenimente dedicate sufletului lor. Si care nu mai stiu sa traiasca frumos mandrindu-se cu meseria lor. Iar aceasta pentru ca nu au avut curajul sa si-o aleaga, ci au preferat sa fie conditionati de ce se ofera.
Ei nu stiu ca in jur lumea nu s-a prabusit inca datorita acelui procent de 10% al oamenilor care fac lucruri frumoase pentru a echilibra; care iubesc si slavesc meseria aleasa cu inima, nu cu gandul. Despre aceasta lume frumoasa, plina de fantezie creatoare, despre pasiune si dedicare frumosului, vorbim cu domnul dirijor Dan Mihai Goia.
FemeiaStie.ro: Cum s-a nascut dragostea dumneavoastra pentru muzica? Pentru ca in spatele fiecarei pasiuni se ascunde, deseori, o poveste mult mai frumoasa decat pasiunea in sine.
Dirijor Dan Mihai Goia: Este o intrebare cu raspuns clar si precis. M-am nascut intr-un mediu muzical, tatal meu a fost instrumentist si a devenit primul Director al Operei din Iasi, in anul 1956.
Am avut sansa sa am un auz perfect, recunosteam cu usurinta sunetele pe care le intonau instrumentistii din orchestra operei, cantaretii, care faceau caz de acesta calitate a urechii mele, sau tata, care se falea mai mereu cu aceasta dotare naturala. Am ascultat muzica inca de la varsta de 4 – 5 ani, seara de seara prezent la spectacolele de opera si la concertele simfonice din localitate. Aceste elemente au fost completate cu studiul timpuriu al viorii, pianului, violei si apoi canto, in liceu.
Conservatorul a definit pasiunea pentru dirijat… In anul I de facultate am intrat in Corul de Camera MADRIGAL unde practic am invatat ce inseamna a intelege muzica in profunzimea ei, practicand si dirijatul coral, ca adjunct al Maestrului Marin Constantin.
FemeiaStie.ro: Cum ati ajuns sa transformati aceasta pasiune intr-o, pana la urma, cariera in dirijat?
Dirijor Dan Mihai Goia: Am avut marea sansa sa fiu la repetitiile Madrigalului lui Marin Constantin. Aceasta insemna de fiecare data ambitie artistica, lipsa oricarui compromis in munca de zi cu zi a corului, patrunderea continua spre adevarurile muzicii de calitate.
Am condus Madrigalul in cateva concerte, am infiintat Grupul Cameral Folcloric Feminin CUNUNA, am fost dirijorul Coralei Barbatesti Ortodoxe TE DEUM LAUDAMUS timp de 13 ani, realizand 5 CD-uri cu muzica religioasa romaneasca si universala, efectuand turnee in Franta, Olanda sau Suedia, iar din anul 2000 sunt dirijorul CORULUI ACADEMIC RADIO, o formatie de elita a vietii corale si muzicale de la noi.
FemeiaStie.ro: Care sunt compozitorii pe care ii considerati esentiali pentru evolutia dumneavoastra in plan dirijoral?
Dirijor Dan Mihai Goia: Toate creatiile pe care le-am studiat ca dirijor sau profesor de Ansamblu si Dirijat Coral la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti au cimentat pregatirea mea muzicala si dirijoral – corala. In fiecare lucrare abordata a trebuit sa patrund tehnologia ei de creatie, aspectele stilistice ale abordarii ei si nu in ultimul rand prezentarea ei expresiva, sensibila, cu impact afectiv catre publicul auditor. Daca ar fi sa aleg cateva nume de compozitori care m-au fascinat, i-as mentiona cu siguranta pe Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov si Giacomo Puccini, dar lista ar putea continua …
FemeiaStie.ro: Povestiti-ne pe scurt cum se desfasoara o zi obisnuita din viata dumneavoastra, in mijlocul muzicii.
Dirijor Dan Mihai Goia: Este usor de raspuns la o astfel de intrebare deoarece traiesc si respir prin muzica corala. De la trezire pana catre seara ma gandesc cum sa rezolv cat mai bine problemele repertoriului coral pe care il pregatesc cu formatia, ascult variante interpretative diverse, studiez partiturile in detaliu, imi fac planul zilnic de lucru pentru a valorifica fiecare moment al repetitiei, imi inchipui desfasurarea gestuala in fata corului, toate aceste elemente realizandu-le cu placere si zambet pentru sansa pe care o am, aceea de a face muzica la nivel inalt.
FemeiaStie.ro: Care este cheia succesului pentru a ajunge un dirijor de succes, iubit, apreciat si admirat, dincolo de toate si ca om…? Cum sa nu iti pierzi omenia in lupta pentru numele pasiunii tale si ce sfaturi puteti da tinerilor care doresc sa mearga pe acest drum al dirijatului?
Dirijor Dan Mihai Goia: Succesul, efemer de altfel, este sa te daruiesti in ceea ce faci in meserie, cu pasiune si cu ambitie artistica. In relatiile cu coristii sa fii prieten, dar si autoritar atunci cand este cazul. Pentru cei care pasesc pe drumul dificil, dar frumos al dirijatului ii sfatuiesc sa iubeasca ceea ce vor sa realizeze, sa nu faca compromisuri sau sa judece lucrurile cu jumatate de masura, sa COMUNICE cu mult afect si pasiune gandurile si dragostea pentru muzica, catre oameni, catre semeni intru FRUMOS si ADEVAR ARTISTIC.
FemeiaStie.ro: Va rog sa ne amintiti cateva dintre proiectele dumneavoastra care va sunt cele mai dragi si sa ne spuneti de ce.
Dirijor Dan Mihai Goia: As spune ca dirijorul pune pasiune si efort in toate proiectele artistice abordate. Daca as rememora cateva concerte favorite, ar trebui sa mentionez VECERNIILE, op.37 de Serghei Rahmaninov, in cadrul Festivalului GEORGE ENESCU – editia 2009, concertele religioase de colinde sau cantari romanesti, concertele desfasurate sub titulatura AVE MARIA sau TATAL NOSTRU, concertele dedicate mapamondului coral, cel ruso-american, germano-francez, italo-englez, de muzica sud-americana sau in decembrie anul trecut cel din muzica popoarelor slave…
FemeiaStie.ro: Cea mai mare implinire a dumneavoastra este…
Dirijor Dan Mihai Goia: Fara discutie este fiica mea, Ioana Alexandra Goia, muzicolog in devenire, o fata frumoasa si desteapta care isi croieste cu grija un drum rodnic in viata si poate si cele 8 CD-uri realizate atat cu CORUL ACADEMIC RADIO si cu Corala Barbateasca Ortodoxa TE DEUM LAUDAMUS, ce pot fi ascultate in casele lor de iubitorii de muzica.
FemeiaStie.ro: Ce muzica va delecteaza in timpul liber?
Dirijor Dan Mihai Goia: Sa stiti ca nu am preferinte muzicale, ascult cu placere folclor, muzica usoara, simfonica, poate mai putin rock sau metal music, nu ascult muzici care imi obosesc auzul prin repetari continue si stereotipe; imi plac piesele cu melodie, cu orchestratie mestesugita, cu sonoritati de basi timbrati, o muzica ce iti ramine in memorie si nu una pe care o uiti imediat, o muzica de sensibilitate si expresivitate care te emotioneaza sau te bucura in mod intens si durabil.
FemeiaStie.ro: Va multumesc pentru timpul acordat celor care se vor bucura sa va citeasca si va doresc numai impliniri si de acum inainte!
Dirijor Dan Mihai Goia: MULTUMESC si eu din suflet pentru interviu si pentru urari!
Un interviu realizat de: Sorina Corneanu
Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
interviuri, muzica corala, dirijor dan mihai goia, orchestra, dirijor
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?