Alexandra Cruntu, despre dragostea pentru copii
Alexandra este o persoana foarte colorata in ciuda tuturor problemelor; o persoana care a invatat sa daruiasca si sa primeasca atunci cand credea ca nu mai este posibil acest lucru. O prietena draga, pe care o cunosc de cand amandoua aveam 10 ani si alaturi de care am crescut pana astazi. Acum ea lucreaza cu copiii, lucru care o ajuta in a invata ce inseamna sa fii bun pentru ca oamenii din jurul tau au nevoie de aceasta.
FemeiaStie.ro: In primul rand, iti multumesc pentru faptul ca ai aceptat sa imi raspunzi la aceste cateva intrebari. Spune-mi, te rog, ce inseamna lucrul cu copiii pentru tine? Dincolo de tot ce se scrie in carti, de ceea ce cred altii, de ceea ce se vrea a fi, ce inseamna pentru tine?
Alexandra Cruntu: Este un sentiment cu adevarat eliberator sa poti face ceea ce iti place cu adevarat. Ma consider o fericita pentru ca pot face ceea ce imi place zi de zi, ca job-ul meu nu reprezinta o corvoada, ca pot lasa o amprenta in sufletele micutilor mei. Meseria aceasta a fost cea care „m-a salvat”, care „m-a ridicat” zi dupa zi, an dupa an si in timp am realizat ca primesc la fel de mult pe cat daruiesc: zambete calde, lectii de viata de la omuletii pe care ar trebui sa ii educ, sa ii pregatesc pentru a deveni baza societatii noastre.
FemeiaStie.ro: Cum se traieste in lumea copiilor?
Alexandra Cruntu: Mai usor decat in „lumea adultilor”. In lumea celor mici nu exista alb si negru, rau sau bine, sunt mii de culori, sute de nuante, nimic nu este de neiertat, niciodata nu poti spune ca ai fost indeajuns de dragut, cuminte sau bun. Atunci cand faci parte din lumea lor asa cum fac eu, te poti considera un fericit, un om cu adevarat implinit. Aici zambetele, saruturile, imbratisarile nu costa nimic, iar cuvintele sunt sincere, nimic din ceea ce oferi sau primesti nu depinde de un scop ascuns.
FemeiaStie.ro: Povesteste-ne putin despre cum ai inceput lucrul efectiv in acest domeniu. Care este povestea ta?
Alexandra Cruntu: Sunt genul de om care nu crede in „intamplari”! Consider ca asa a fost sa fie, ca asa trebuia sa se intample, ca era fix lucrul de care aveam nevoie in momentul acela. In anul 2 de facultate am aflat intamplator de la o prietena ca erau disponbile locuri de munca in cadrul gradinitelor din bucuresti pe catedrele de limbi straine si ca se adresau in principiu studentilor la limbi straine. Asa am ajuns sa dau un interviu si sa lucrez in domeniu.
FemeiaStie.ro: Cand vine vorba de copii, cum ii privesti? Ce inseamna pentru tine?
Alexandra Cruntu: ”Lumea mea”! Sunt sursa mea de energie, mandria mea. Sunt sursa zambetelor mele, ma ajuta sa continui zi dupa zi cu incredere si optimism.
FemeiaStie.ro: Ce inseamna sa fii practic profesorul unor copii de gradinita? Ce ii inveti si ce te invata? Presupun ca este exact ca un schimb de experienta de viata.
Alexandra Cruntu: Da, intr-adevar sunt lectii de viata primite si oferite reciproc. Lectiile nu se rezuma la a-i invata cuvinte, fraze, cantece si poezii in limbi straine, este cu mult mai mult. Sufletul copiilor este atat de fragil si in acelasi timp capacitatea lor de intelegere, te solicita, te obliga intr-un fel sa ii pregatesti pentru viata. Este genul de meserie in care trebuie sa oferi din mintea si sufletul tau, tu, in postura de pedagog si sa fii totodata capabil sa inveti continuu, sa tii pasul cu ei!
FemeiaStie.ro: Faci asta din pasiune, nevoie sau a devenit deja un job serios, un stil de viata?
Alexandra Cruntu: Sunt deja 5 ani de cand predau, asa ca a devenit deja un stil de viata! A inceput prin a fi o pasiune, un test fata de mine insami si an dupa an m-au convins ca a fi pedagog inseamna mai mult decat a „preda o lectie”, implica cu mult mai mult!
FemeiaStie.ro: Se stie ca nu se traieste prea usor in Romania. Tu cum te descurci? Cu job-ul asta?
Alexandra Cruntu: Sunt o norocoasa! Fac ceea ce imi place si asta este de ajuns! Nu sunt multi cei care pot afirma ca si-au gasit menirea!
FemeiaStie.ro: Ce bucurie ai tu, in plus, comparativ cu aceia care merg la job, urandu-si alegerea?
Alexandra Cruntu: In primul rand nu am facut niciodata ceva ce am urat si asta este din start un avantaj. In al doilea rand bucuriile cotidiene se tin lant dis de dimineata: diminetile imi sunt infrumusetate de zambete calde, de imbratisari dragi si glasuri de pitici. In preajma unui copil nu poti fi trist prea mult timp,orice tristete te-ar apasa, veselia lor e contagioasa.
FemeiaStie.ro: Care sunt obstacolele pe care le intalnesti cel mai des in lucrul cu cei mici?
Alexandra Cruntu: Rabdarea imi este pusa la incercare de multe ori. Energia debordanta a unui copil poate deveni foarte usor „prea mult” pentru un adult), dar in timp ajungi sa devi echilibrat, sa stii sa ii lasi „sa te ridice”, sa te bine-dispuna, sa inveti de la ei, sa le permiti sa te cunoasca cu adevarat. Fara o legatura sincera bazata pe sinceritate, incredere si prietenie, nu vad cum ai putea face fata unei astfel de meserii. In fata unui copil nu poti juca un rol prea mult timp, ei sunt neobositi, asa ca mai devreme sau mai tarziu ceva din ceea ce spui sau faci te va da de gol!
FemeiaStie.ro: Multumesc pentru timpul acordat si mult succes in continuare!
Un interviu realizat de: Sorina Corneanu
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 19 Decembrie 2012
educatoare, pentru copii, despre copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?