Dan Mihai Goia, un dirijor de exceptie
Despre cuoscutul dirijor Dan Mihai Goia am mai scris si acum acum doi ani cand, intr-un interviu, am discutat despre lucrurile frumoase care se petrec in Bucuresti si de care stiu mai putini decat ar trebui. Am dicutat despre viata profesionala in mijlocul muzicii, despre arta, cultura, bucuria de a fi harazit cu talent, simt artistic si nobila ureche muzicala.
Astazi, la aproape doi ani de la acel articol, revenim cu un interviu menit sa privilegieze cititorii. Dan Mihai Goia a obtinut, saptamana trecuta, premiul Ordinul „Sfintii Martiri Brancoveni” din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Am considerat absolut necesar ca acest lucru sa devina cunscut cat mai multor persoane si sa incercam sa promovam cultura pura, arta, frumusetea si adevarul care merita sa straluceasca in toata aceasta negura care ne inconjoara cu tristete si forta nebanuita.
Pe domnul Dan Mihai Goia il urmaresc si pe Facebook, unde puteti gasi si voi minunate momente din concertele dumnealui. Mai departe sa discutam direct cu acest maestru al dirijatului…
FemeiaStie.ro: Cum s-a nascut dragostea dumneavoastra pentru muzica? Pentru ca in spatele fiecarei pasiuni se ascunde, deseori, o poveste mult mai frumoasa decat pasiunea in sine.
Dan Mihai Goia: As incepe cu ideea ca natura si parintii mei au fost cei care mi-au canalizat pasii catre muzica. Spun natura, pentru faptul ca am avut din copilarie un auz absolut (orice sunet produs de un instrument sau alta sursa sonora o determinam ca inaltime muzicala cu mare usurinta). Spun parintii, pentru faptul ca mama era o mare iubitoare de muzica, iar tata, primul Director al Operei din Iasi, ma ducea in fiecare saptamana de 3 – 4 ori la spectacolele si concertele organizate in “dulcele targ al Iesilor”.
FemeiaStie.ro: Pentru cei care doresc sa vina sa respire arta dumneavoastra, va rugam sa ne povestiti putin despre activitatea dumneavoastra. Am mai dicutat diverse amanunte ale carierei dumneavoastra si intr-un interviu pe care ne simtim onorati ca ni l-ati acordat acum doi ani.
Dan Mihai Goia: Viata mea se impleteste permanent, pe parcursul ei, cu MUZICA CORALA.
Desi, initial am studiat vioara, viola si pianul, incepand din clasa a IX-a am acordat o mare importanta glasului. Am studiat canto si am cantat in cateva coruri importante ca MADRIGALUL sau Corul de studenti GAUDEAMUS.
Apoi am devenit cadru didactic universitar la disciplinele Ansamblu Coral si Dirijat Coral, apoi membru al sectiei Corale a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si am dirijat mai multe formatii corale, dintre care amintesc Grupul Cameral Folcloric CUNUNA, Madrigalul, ca dirijor secund, Corala Barbateasca Ortodoxa TE DEUM LAUDAMUS si din anul 2000, CORUL ACADEMIC RADIO.
FemeiaStie.ro: Iata ca acum, dupa doi ani, revenim cu un interviu pentru ca, permiteti-mi sa spun ca nu poate trece neobservat faptul ca tocmai ati primit Ordinul „Sfintii Martiri Brancoveni” din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Cum apreciati acest onoriu si ce reprezinta pentru dumnevoastra, dincolo de o evidenta recunoastere a unei cariere luminate?
Dan Mihai Goia: Inalta distinctie pe care am primit-o zilele trecute – Ordinul SFINTII MARTIRI BRANCOVENI, din partea Preafericitului Patriarh DANIEL, vine si completeaza alte onorari pe care le-am obtinut de-a lungul vietii mele profesionale, cum ar fi, CRUCEA PATRIARHALA daruita de regretatul Patriarh TEOCTIST (pe vremea cand eram dirijorul Coralei TE DEUM LAUDAMUS) sau medalia comemorativa Papa IOAN PAUL al II-lea (alaturi de CORUL ACADEMIC RADIO). Aceste distinctii de natura RELIGIOASA vin ca o recunoastere a muncii depuse in acest miraculos si fascinant capitol muzical, de SUFLET si ADEVAR ARTISTIC.
FemeiaStie.ro: Ce influenta preconizati ca va avea acest premiu asupra carierei dumneavoastra?
Dan Mihai Goia: Cu siguranta aceasta importanta distinctie vine sa-mi confirme faptul ca seriozitatea, munca continua si daruita total unor realizari artistice remarcabile, gandurile pozitive exprimate prin muzica, toate sunt o garantie a faptului ca fiecare dintre noi avem o misiune pe acest pamant pe care trebuie sa o onoram, cu intreaga capacitate, cu mintea si sufletul, cu ganduri si fapte bune, dedicate lui Dumnezeu si Binelui, atat in arta, cat si in viata fiecaruia dintre noi.
FemeiaStie.ro: Cand ati decis sa urmati o cariera dirijorala si ce anume v-a impins intr-acolo, ce v-a motivat, ce v-a inspirat?
Dan Mihai Goia: Asa cum aminteam, in copilarie asistam frecvent la spectacolele de opera. Loja in care stateam era asezata langa fosa in care canta orchestra cu dirijorul la pupitru. Desi aveam doar 5-6 anisori, de fiecare data urmaream ce se intampla si dadeam din maini, imitind pe cel care conducea orchestra (intr-un fel, dirijam...). Apoi, in Conservator, am demostrat o manualitate deosebita conducand corurile de studenti. Devenind membru al MADRIGALULUI, l-am observat si inteles pe Maestrul meu, regretatul MARIN CONSTANTIN, am predat apoi cursuri de Dirijat sub atenta indrumare a Profesorului PETRE CRACIUN. Astfel, m-am format si m-am perfectionat in ARTA GESTULUI DIRIJORAL, o arta cuceritoare si potrivita structurii mele psihice si afective.
FemeiaStie.ro: Cea mai mare realizare din cariera dumneavoastra ?
Dan Mihai Goia: Au fost multe momente de maxima satisfactie in viata mea profesionala, cum ar fi concertul Coralei TE DEUM LAUDAMUS la CONCERTGEBOUW din Amsterdam (Olanda) sau turneele de concerte dirijate in Suedia si Franta, cu aceeasi formatie corala, sau colaborarea alaturi de CORUL ACADEMIC RADIO cu dirijori de prestigiu ca ZUBIN MEHTA sau VALERI GERGIEV.
Trebuie amintite si Compact-Discurile, 5 la numar, cu TE DEUM LAUDAMUS, CD-ul intitulat OREMUS, realizat impreuna cu CORUL ACADEMIC RADIO sau VECERNIILE, opus 37, de Serghei RAHMANINOV realizat cu cele doua Corale mentionate mai sus si atat de dragi sufletului meu…
FemeiaStie.ro: Cele trei resurse principale care ”va pun in miscare” atunci cand sunteti pe scena…
Dan Mihai Goia: As spune ca acestea sunt – BUCURIA de a face muzica de cat mai inalt nivel pe scena de concert, SATISFACTIA pe care o vad pe fetele auditorilor, la sfarsitul fiecarei lucrari prezentate si insotita de aplauze binemeritate, si nu in ultimul rand, SANSA pe care ne-a oferit-o DESTINUL de a fi artisti, promotori ai FRUMOSULUI, care bucura pe deplin publicul meloman.
FemeiaStie.ro: Cea mai mare multumire a muncii pe care o depuneti este…
Dan Mihai Goia: Desi este o munca destul de dificila, aceea de a lucra cu oamenii, mai ales in zilele noastre, cand exista atat de multe tentatii si optiuni in mass-media, cand individualismul si nota egoista planeaza asupra mentalului fiecaruia, deci si a coristilor, MUNCA de DIRIJOR aduce si acea satisfactie si multumire a COMUNICARII cu oamenii, a realizarii spiritului de ECHIPA care trebuie sa domine intreaga activitate a unei formatii corale de prestigiu, cum este si CORUL ACADEMIC RADIO.
FemeiaStie.ro: Va multumim pentru onoarea de a fi partasi si de a bucura, mai departe, si ceilalti cititori cu frumusetea artei dumneavoastra si speram in curand si la un video-interviu direct la locul care va inspira in realizarea atatator lucruri.
Un interviu realizat de: Sorina Ana Corneanu
Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 11 Noiembrie 2014
dirijori romani, dan mihai goia, dirijorul, cor religios
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?