Daniel Luca, mereu indragostit de cuvant si de pescarusi

Daniel Luca iubeste cuvantul si isi dedica intreaga energie slujirii lui, fara a simti in vreun fel ca da prea mult din tumultul lui interior, fiind convins ca “fara pasiune nu poti ajunge la niciun rezultat”. Are un curriculum vitae literar absolut impresionant, presarat cu multe versuri, literatura pentru copii si, nu in ultimul rand, critica literara.
Va invit sa ii cititi nu numai poeziile, sa va bucurati de sensibilitatea ce se intrezareste printre randuri, sa fiti martori ai cuvintelor eterne nascute din spuma marii.
FemeiaStie.ro: Cum si cand ati inceput sa scrieti?
Daniel Luca: Primele incercari timide dateaza din copilarie, in primele 4 clase de scoala.
FemeiaStie.ro: Ce este cuvantul pentru Daniel Luca?
Daniel Luca: Cuvantul este forta, putere, comunicare. Fie ca este rostit ori scris, aceste atribute isi pastreaza aceeasi vitalitate.
FemeiaStie.ro: Ce credeti ca ii trebuie poeziei ca sa reziste in timp?
Daniel Luca: Poezia ca sa reziste in timp are nevoie, in primul rand, de cititori. Desigur, fiecare percepe poezia altfel, prin filtrul subiectivitatii sale, dar pana si critica literara poate gresi. Insa poezia are calitate atunci când transmite un mesaj, o traire, o simtire.
FemeiaStie.ro: Rememorati, va rog, o amintire din copilarie ce are legatura cu lumea literelor/ artelor…
Daniel Luca: O sa spun doua. Am fost fascinat de romanul „Toarte panzele sus!” de Radu Tudoran si m-am hotarat sa fac o continuare. Mi-am dat seama repede ca asa ceva era imposibil. O alta intamplare care mi-a dat de gandit s-a intamplat la liceu, atunci cand ni s-a cerut sa scriem un basm in doua saptamani. Am incropit ceva in graba si la termenul de doua saptamani m-am infiintat cu el la scoala. dar profesorul de romana a prelungit termenul cu inca o luna. Bucuros, m-am apucat constiincios de treaba. Dar, dupa o munca pe rupte, mi-am dat seama ca primul basm era mult mai reusit decat cel de-al doilea…
FemeiaStie.ro: Ce tabieturi aveti cand scrieti?
Daniel Luca: In momentul in care imi vine inspiratia ma pot rupe de lumea din jur si sa ma cufund in scris, dar îmi place sa ascult in surdina muzica anilor 50-90…
FemeiaStie.ro: Iubiti pescarusii foarte mult, la fel cum o fac si eu...Numai ca, in cazul dvs., din aceasta iubire s-au nascut poezii dedicate lor. De ce tocmai pescarusii v-au facut sa zaboviti asupra lor?
Daniel Luca: Pescarusii iubesc marea, asa cum si eu o iubesc, e firesc asadar sa faca parte din decorul largit al inspiratiei poetice. Cu atat mai mult cu cat tentatia zborului exista pentru om din totdeauna.
Pescarusul
Pescarusul
imi cotrobaie
in amintiri
cauta sarguincios
pe cele cu marea
le extrage
cu ghearele
cu ciocul
din te miri ce cotlon
le arunca
in crematoriu.
Hrana
In inima mea
isi face veacul
un pescarus
in fiecare zi
ma hraneste cu spaime.
Ochii pescarusului
stiu sa vada sufletul
din cand in cand tipa
spre a-l trezi din letargie
alteori tipa
spre a-l pregati
de atacul
cu cioc
si gheare.
FemeiaStie.ro: Artistii (poeti, scriitori, pictori, etc) sunt o categorie aparte, au o sensibilitate infioratoare...Suferiti atunci cand lumea nu-i percepe asa cum ati dori?
Daniel Luca: Perceperea nu are loc prin like-uri pe facebook. De multe ori acestea vin fara a se citi poezia. De asemenea, nici pe critici nu te poti baza, pentru ca de multe ori cartile apar in tiraje insignifiante si nu ajung nici la critici, dar nici la cititori. Cea mai mare bucurie vine atunci cand un om vine si iti spune: „imi place cum scrii”. Sau cum s-a intamplat ca un calator intr-un autobuz plin sa citeasca din volumul meu de poezie „Croitorul de noapte” fara ca altcineva sa-i spuna sa se opreasca ori ca lectura sa nasca rumoare. Singura intebare i s-a pus apartinatoarei volumului: „Il cunosti pe autor?” iar raspunsul ei a fost, simplu,” Da”.
FemeiaStie.ro: Cine l-a facut pe Daniel Luca sa mearga pe drumul acesta, sa nu renunte?
Daniel Luca: Desigur, un rol important l-a avut si il are familia, dar si cei din jur, de la oameni obisnuiti pana la cei care activeaza pe plan cultural. Sunt multi si nu dau nume. Dar multumesc fiecaruia in parte.
FemeiaStie.ro: Versuri, literatura pentru copii, critica literara, toate sub o singura semnatura...
Daniel Luca: Am publicat urmatoarele volume: Amnezie in loc de micul dejun – vol. colectiv, Marineasa, Timisoara, 1997; Strip-tease, Eubeea, Timisoara, 1997, versuri; Povestile de la Bojdeuca, vol. III, vol. colectiv, Junimea, Iasi, 2000; Acasa, Eubeea,Timisoara, 2001, roman; Cersetor la cincisprezece ani. Fata orasului, Editura Eubeea, Timisoara, 2006, versuri si roman; Jurnalul meu, text Daniel Luca, ilustratii Alina Bogdan, Editura Nigredo, Arad, 2012, literatura pentru copii; Barza vine nechemata, Editura Eubeea, Timisoara, 2013, versuri; Marcela, Editura Inspirescu, Satu-Mare, 2014, roman; Tema periferiei în romanul romanesc interbelic, Editura Gordian, Timisoara, 2016, critica literara; Sindromul Mowgli, Inspirescu, Satu-Mare, 2016, roman; Raftul de la colt, vol. 1, Editura Gordian, Timisoara, 2018, vol. 2, Editura Ecreator, Baia Mare, 2019, critica literara; Teritoriu ocupat, Editura Ecreator, Baia Mare, 2018, versuri, Croitorul de noapte, Editura Inspirescu, Satu Mare, 2019, versuri. Scrisul e pentru mine o bucurie, dar si o modalitate de retragere din tumultul cotidian. Totodata, in opinia mea, cel mai greu este sa scrii pentru copii. In sprijinul acestei afirmatii, mentionez ca Sindromul Mowgli l-am inceput cu gandul de a scrie un roman pentru ei, dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ...
FemeiaStie.ro: Destin, intamplare, oameni potriviti ce vi s-au ivit in cale, daruire, munca asidua...ce ati alege in cazul dvs.?
Daniel Luca: Toate la un loc, nimic nu e intamplator in viata. Si fara pasiune nu poti ajunge la nici un rezultat.
FemeiaStie.ro: In incheiere, tin sa va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu si va rog sa transmiteti un gand cititoarelor /cititorilor femeiastie.ro...
Daniel Luca: Si eu va multumesc pentru acest interviu, iar celor care il vor citi le doresc sa puna suflet in tot ceea ce fac pentru ca altfel nu vor izbandi in intreprinderile lor, oricare ar fi acestea.
Un interviu realizat de: Silvia Filip
Sursa foto: arhiva personala Daniel Luca
Postat de: Silvia-Filip Luni, 14 Octombrie 2019
interviu, Daniel Luca, pescarusi, mare, poezii, biblioteca, critica literara, sensibilitate, cititori.
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa