Cristina Gemanaru, sansa parintilor de a spera...
"Tulburarea din spectrul autist ca orice alta afectiune se manifesta la diferite nivele de intensitate. Nu toti copii sunt la fel . Atunci cand afectiunea este grava acest lucru este observat si inainte de 18 luni, dar cel mai evident este in jurul varstei de 2 ani" (psihoterapeut Cristina Gemanaru)
Uneori este foarte complicat sa rezumi activitatea unui om in doua-trei randuri. Mai ales cand este vorba despre copii si despre ceea ce un om deosebit - Cristina Gemanaru - face zi de zi pentru ei.
Uneori, cuvintele nu-si mai gasesc locul atunci cand vrei sa scrii despre ceva, dar mai ales despre CINEVA.
Uneori, faptele au intaietate in fata cuvintelor. Faptele ce se petrec in cadrul Centrului Marea Neagra din Constanta vorbesc mai bine, decat as putea scrie eu.
Cristina Gemanaru este specialist - terapia copilului autist, psihoterapeut - in specialitatea Psihoterapie – Hipnoza clinica si terapie ericksoniana si coordoneaza activitatea Centrului Terapeutic Marea Neagra din Constanta.
FemeiaStie: Cum se manifesta autismul?
Cristina Gemanaru: Autismul reprezinta in fapt o tulburare neuro-biologica, iar modalitatea de manifestare se face simtita printr-o lipsa a limbajul expresiv sau prezenta acestuia sub forma ecolalica (repetarea nefunctionala de catre copil a unor sunete pe care le aude in mediu inconjurator).
O a doua forma de manifestare cunoscuta este data de prezenta stereotipiilor (stimularilor senzoriale) cele mai frecvente fiind: mersul pe varfuri, fluturatul mainilor (miscari neobisnuite cu mainile in fata ochilor) utilizarea nefunctionala a obiectelor si jucariilor (rotirea excesiva a rotilor de la masinute)
Insa nu trebuie sa uitam de lipsa socializarii – prin absenta contactului vizual ori indiferenta fata de prezenta adultului sau a altor copii. In realitate copilul cu autism este mai mult interesat de obiectul din mana persoanei si nu de fiinta umana.
FemeiaStie: Parintii pot recunoaste singuri tulburarile din spectrul autist?
Cristina Gemanaru: De regula orice parinte este foarte interesat de dezvoltarea fizica, emotionala si cognitiva a propriului copil. Parintii sunt de fapt primii care isi pun primele intrebari, atunci cand observa la copilul lor ceva diferit fata de ceilalti copii. Lipsa limbajului expresiv este semnul cel mai distinctiv pentru acestia si poate cel mai alarmant .
FemeiaStie: Ce presupune terapia ABA?
Cristina Gemanaru: ABA este stiinta care se ocupa cu terapia comportamental aplicata. Terapia ofera acestor copii speciali o modalitate de a le modela sau chiar inlocui comportamentele disruptive (cu titlu de exemplu: tipat, plans, muscat). De asemenea, ne ofera o structura fundamentala pentru a invata noi abilitati (comportamente pe care vrem sa le sporim / intensificam).
Terapia comportamental aplicata se bazeaza pe modelare, sugerare, descrestere, inlantuire si incurajare diferentiata a comportamentelor. Pentru a putea vorbi de o recuperare care sa permita unui copil integrarea intr-o scoala sau gradinita cu copii in normalitate este nevoie de perioade de lucru ce pot varia intre 20 si 40 de ore saptamanal.
FemeiaStie: Se poate pune diagnosticul de autism unui copil mai mic de 18 luni?
Cristina Gemanaru: Tulburarea din spectrul autist ca orice alta afectiune se manifesta la diferite nivele de intensitate. Nu toti copiii sunt la fel. Atunci cand afectiunea este grava, acest lucru este observat si inainte de 18 luni, dar cel mai evident este in jurul varstei de 2 ani.
FemeiaStie: Terapia comportamentala nu se termina atunci cand se incheie sedinta.Ce-ar trebui sa faca parintii in continuare, acasa, pentru copiii lor ?
Cristina Gemanaru: Oricat de greu este pentru parinte, in primul rand trebuie sa plecam de la ideea ca toti avem calitati si resurse. Parintii ar fi bine sa plece de la aceasta idee si sa constientizeze faptul ca depinde doar de intreaga echipa (din care si parintii fac parte) sa determinam un copil cu autism sa priveasca, sa interactioneze atat verbal, cat si non-verbal.
De aceea, de cele mai multe ori este recomandat sa facem pentru copilul nostru ceea ce este bine pentru el si nu neaparat comod pentru noi. Este mult mai usor sa-i oferim copilului un pahar cu apa cand el ne indica gestual acest lucru, dar sigur va fi foarte dificil atat pentru parinte, dar si pentru copil, daca vom profita de nevoia lui si-l vom determina sa rosteasca cuvantul “apa” sau poate chiar doar o silaba. Sigur, acest comportament este cel pe care orice parinte trebuie sa-l stimuleze la copil.
FemeiaStie: Sunteti coordonator al Centrului Terapeutic Marea Neagra de Sprijin a Persoanelor cu Autism. Sunteti la malul marii si aveti delfinariul aproape. Aveti ca obiectiv si terapia cu ajutorul delfinilor?
Cristina Gemanaru: Exista desigur un numar de terapii complementare – printre care si terapia cu delfini. Ca specialisti insa nu ne putem baza decat pe cercetarile stiintifice, ce au demonstrat rezultate concrete si pozitive in recuperarea acestor copii. Pe langa terapia ABA, Centrul Marea Neagra mai desfasoara si alte tipuri de terapii complementare: art-terapie (pictura cu degetele si pensula, modelaj in lut , origami), meloterapia, activitati sportive (Karate). Personal incurajez parintii sa le ofere copiilor sansa de a deveni responsabili si de a-i ajuta sa-si dezvolte emotiile. Deocamdata in Romania nu se poate desfasura aceasta terapie complementara cu delfini, dar orice parinte poate sa-i cumpere copilul un animalut de care acesta sa aiba grija .
FemeiaStie: La Centrul Terapeutic Marea Neagra se pot inscrie si copii din alte orase (din Moldova, de exempu) daca nu au in orasul lor un astfel de centru ?
Cristina Gemanaru: Da , orice copil este binevenit in cadrul Centrului Marea Neagra, avem in momentul de fata la terapie si familii din tara ce s-au mutat pe perioada terapiei in mun. Constanta .
FemeiaStie: Care este procedura de inscriere ?
Cristina Gemanaru: Copilul se prezinta la o evaluare in care va fi evaluat pe toate ariile comportamentale: (imitatie, limbaj receptiv, imitare verbala, motricitate grosiera si fina, abilitati de socializare, abilitati cognitive prescolare), iar in functie de raportul de evaluare se intocmeste programul terapeutic individualizat pe nevoile si necesitatile copilului .
FemeiaStie: Pot asista si parintii la derularea sedintelor terapeutice?
Cristina Gemanaru: Centrul Marea Neagra dispune de un sistem de televiziune cu circuit inchis, astfel incat parintele poate viziona in orice moment terapia desfasurata cu copilul in cabinet .
FemeiaStie: Viitoarele mamici au acum posibilitatea de a participa la cursurile de educatie pre si post natala (Lamaze). Participarea la cursuri Lamaze le fereste pe viitoarele mame si de cunoscutele depresii post-natale ?
Cristina Gemanaru: Din pacate, timpul nu-mi permite sa mai desfasor astfel de cursuri, dar ca si specialist recomand tuturor viitoarelor mamici sa urmeze astfel de cursuri.
Vor fi placut impresionate si vor privi nasterea ca pe un lucru firesc pe care corpul lor va sti cum anume sa le ghideze in momentele de travaliu.
FemeiaStie: In ce trimestru de sarcina este cel mai bine sa se inscrie la astfel de cursuri ?
Cristina Gemanaru: Trimestrul III de sarcina, impreuna cu partenerul de viata.
FemeiaStie: Va multumesc!
Un interviu realizat de: Silvia Filip
Postat de: Silvia-Filip Marți, 25 Ianuarie 2011
interviu, psihoterapeut Cristina Gemanaru, Centru Marea Neagra, autism, psihoterapie.
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?