Chirurgia obezitatii | Tipuri de interventii

Montarea inelului gastric, operatia de bypass gastric, micsorarea stomacului - sunt metode minim-invazive de tratare a obezitatii, Dr. Mihai Ionescu, medic specialist chirurgie generala/ chirurgia obezitatii, explica diferenta dintre proceduri si efectele acestora.

 

FemeiaStie.ro: Care este diferenta, la nivel de procedura chirurgicala, intre interventia de micsorare a stomacului (gastric sleeve), montarea inelului gastric (gastric banding) si operatia de bypass gastric (gastric bypass)? Ce presupune practic, fiecare dintre cele trei?

Dr. Mihai Ionescu: Desi toate urmaresc acelasi scop, actioneaza diferit:

► inelul presupune montarea unei „cureluse” gonflabile in partea superioara a stomacului, impartindu-l in doua cavitati inegale.

► micsorarea stomacului este conceptual cea mai simpla, inseamna rezectia a 70% din stomac pe o directie verticala.

► bypass-ul este cea mai complexa dintre cele trei si presupune atat reducerea volumului gastric la aproximativ 20 ml, cat si un scurtcircuit intre acest stomac restant foarte mic si o portiune distala de intestine subtire.

Pe scurt, mecanismele sunt urmatoarele: la inelul gastric portiunea din stomac superioara inelului se umple rapid cu putina mancare si „pacaleste” creierul ca stomacul este plin. Micsorarea stomacului nu face altceva decat sa permita mese foarte mici, caci volumul stomacului are deja dimensiuni reduse. Bypass-ul este complex, micsoreaza atat cantitatea de hrana la o masa, cat si absorbtia deficitara a acesteia prin scurtarea drumului prin intestinul subtire.

 

Citeste si: Micsorarea stomacului | Interviu cu Dr. Mihai Ionescu, medic specialist in chirurgia obezitatii

FemeiaStie.ro:  Exista un raport intre numarul de kilograme pierdute si interventia chirurgicala? Ma refer la faptul ca poate in cazul vreuneia pacientul slabeste mai repede sau intr-un timp mai scurt.

Dr. Mihai Ionescu: Eficienta lor este diferita. Inelul gastric obtine scaderea ponderala si cel mai lent, si per total, si in masura mai mica comparativ cu gastric sleeve si gastric by-passGastric sleeve-ul obtine rezultete similare cu bypass-ul in primul an, insa acesta din urma duce la o pierdere ponderala mai de lunga durata.

 

FemeiaStie.ro: Pacientul este cel care opteaza pentru o interventie ori alta sau medicul da o indicatie precisa?

Dr. Mihai Ionescu: Alegerea este combinata. Sunt unii pacienti care vin deja hotarati asupra unei interventii. Eu, ca medic, o voi practica doar daca cred ca i se potriveste. Alegerile facute de pacienti pot avea criterii nemedicale, de genul: daca sa isi taie stomacul sau sa aiba un dispozitiv implantabil ori nu, cum este inelul gastric.

Mai exista si varianta in care pacientul vine cu mintea deschisa, iar eu ii aleg varianta optima.

 

FemeiaStie.ro: Gasim situatii in care pacientului ii este interzisa operatia de montare a inelului gastric - spre exemplu, insa ii este indicata micsorarea de stomac?

Dr. Mihai Ionescu: Succesul unei interventii depinde foarte mult de pacientul care se supune interventiei. Altfel spus, o buna indicatie duce la bune rezultate. Spre exemplu, un pacient care mananca dezordonat, pune accent pe dulciuri si nu poate respecta rigorile inelului gastric, nu va obtine bune rezultate cu aceasta interventie. In acest caz, vom indica o interventie ce nu pune accent pe rigoarea pacientului in masura atat de mare, adica vom sugera o micsorare de stomac (gastric sleeve sau gastric bypass). Nu vom indica inel gastric pacientilor ce nu pot reveni periodic la calibrarea inelului. Calibrarea inelului este vitala pentru buna lui functionare, pacientii din provincie sau aflati la o distanta considerabila de medicul curant nu sunt buni candidati pentru montarea unui inel.

 

FemeiaStie.ro: In ceea ce priveste recuperarea dupa interventie, care dintre cele trei operatii presupune o recuperare mai anevoioasa?

Dr. Mihai Ionescu: Anevoioasa nu este niciuna dintre ele, toate se fac laparoscopic, iar suferinta postoperatorie imediata este minima. Toate insa presuspun rigori de alimentatie in prima luna de la interventie. Nivelul de durere este mic, reintegrarea sociala este rapida.

 

FemeiaStie.ro: Ce diferente exista in privinta costurilor? Una dintre ele este cu mult mai scumpa?

Dr. Mihai Ionescu: Daca un inel gastric poate costa in jur de 2000 euro, setul de dispozitive pentru gastric sleeve ajunge la 3500 euro, iar cel pentru gastric bypass la 4250 euro. Acestea sunt preturile dispozitivelor. Interventiile practicate in mediul privat incep de la 3600 euro pentru inelul gastric, 5800 euro - gastric sleeve si 7200 euro - gastric bypass.

Interviu acordat de Dr. Mihai Ionescu, medic specialist chirurgie generala/ chirurgia obezitatii la Metropolitan Hospital si Spitalul  Clinic  de  Urgenta  „Sf. Ioan" Bucuresti.

Nota obtinuta:
9.6 (65 voturi)
42935 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Marți, 04 Octombrie 2016

Etichete pentru acest articol:

chirurgia obezitatii, interviu doctor Mihai Ionescu, inel gastric, micsorarea stomacului, bypass gastricS-ar putea sa va intereseze si:

Lavinia Matei este o tanara de 32 de ani care a avut puterea si inspiratia ca, imediat [..]
citeste si comenteaza
Dana Macovei mi-a atras atentia datorita unei tegole pe care chiar ea a realizat-o, fiind [..]
citeste si comenteaza
Daca ne intoarcem in trecut, ne aducem aminte cu totii de isteria Animal X. De la [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca ai atins succesul in momentul in care lucrezi in domeniul in care esti [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Indiferent ca a fost vorba despre un job de vara sau te-ai regasit intr-un impas si ai acceptat un [..]
citeste si comenteaza
Ne-am cunoscut la un curs despre nutritie, este vesela, prietenoasa, dar cand isi aminteste de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate