Bogdan Gagu, cu drag pentru teatru
Interviu cu Bogdan Gagu, despre teatru, despre regia de teatru, despre teatrul comercial si multe altele.
FemeiaStie.ro: Inainte de toate, haide sa-l cunoastem pe Bogdan Gagu, cu bune si rele, cu bucurii si necazuri, cu pasiuni arzatoare si nemultumiri, cu impliniri si cu deziluzii. Fa-ne un tablou despre tine, din cuvinte.
Bogdan Gagu: Tabloul meu trebuie sa fie rotund, in primul rand, iar mijlocul sa fie gol, pentru ca acel gol reprezinta hazardul pe care nu-l cunosc si nici nu cred ca mi-as dori vreodata sa il descopar. Acum a ramas un inel care simbolizeaza in primul rand ciclicitatea, continuitatea, stabilitatea. Spatiul acesta de tablou se incarca cu multe forme geometrice: cercuri si patratate! Fiecare la randul sau creioneaza un chip, chipurile tuturor oamenilor care au trecut prin viata mea, care m-au ajutat sau pe care i-am ajutat. Si asta e tot. Mi se pare destul de simplu.
FemeiaStie.ro: De unde dragostea de teatru?
Bogdan Gagu: Dintr-o data. Probabil din joaca, joaca de-a teatrul. Pe la 18 ani m-am jucat la Memorialul de la Sighet pe niste versuri de-ale mele si a iesit bine, iar Ana Blandiana mi-a spus ca asta trebuie sa fac (regie) ca o sa fie bine. Normal ca nu am ascultat-o, ca orice tanar teribilist. Pe mine ma interesau fetele, nicidecum teatrul sau alte activitati culturale, netraind intr-un mediu care sa imi dezvolte aceste simturi. Dupa vreo 3 ani l-am intalnit pe regizorul Dan Victor care a sadit ceva in mine. Nu stiu ce, ca nu l-am intrebat. Cert e ca atunci a inceput si continua. De ce? Nu stiu nici asta. Ideea e ca nu ma lasa sa dorm noaptea si am fluturasi in stomac de fiecare data cand intru in contact cu el. E ca o femeie pe care o descoperi treptat si niciodata nu te plictisesti de ea. O naluca care ti se arata de fiecare data altfel. Dar tu ma intrebai de dragoste? A… pai nu iubesc teatrul, il urasc pentru ca nu-mi da pace si imi ridica tensiunea. In fiecare zi ma las de teatru, ne despartim, dar nu amiabil, ci cu urlete, tipete, dar a doua zi de dimineata ne impacam mereu si se produce o reactie foarte faina, e ca si sexul de impacare cu sotia/iubita. Iar si iar de vreo 13 ani. De ce? Nu stiu si nici nu vreau sa caut vreun raspuns, poate mi-e frica de ceea ce voi afla.
FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare bucurie a ta cand vine vorba de profesie?
Bogdan Gagu: Ca nu m-am lasat de profesie.
FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare implinire personala?
Bogdan Gagu: Ca am o sotie care ma intelege si imi accepta noptile de insomnie!
FemeiaStie.ro: Cum arata o zi obisnuita din viata lui Bogdan Gagu?
Bogdan Gagu: Nu am nici o zi obisnuita. Una mai bizara ca alta sau monotona. Nu am tabieturi. Ma trezesc, beau cafea, plec la birou, plec de la birou, merg la repetitii/ intalniri si dupa ce ajung pe la 23 acasa nu mai stiu ce fac ca vad doar patul.
FemeiaStie.ro: Povesteste-ne ,pe scurt, cate ceva despre proiectul Alege-ti povestea. De unde a venit aceasta idee si incotro se indreapta?
Bogdan Gagu: Tinerii nu sunt sprijiniti sa isi promoveze arta, nimeni nu ii baga in seama. Am zis ca este timpul sa creez o platforma unde tinerii sa vina sa se promoveze, o platforma care la randul ei trebuie sa ajunga ”vedeta” ca sa fie luata in seama. Vezi, exact ce vorbeam despre mine la inceput, asa se intampla si cu proiectele mele, se afla intr-un cerc. Depind foarte mult de oameni si oamenii depind de ele. ”INCERC” care vine de la IN – CERC, te invarti in cerc mereu. Totul pleaca de la psihic. E bine sa fii intr-un cerc, asta inseamna ca ai acces in permanenta la toate resursele, dar in acelasi timp daca ai ajuns in cerc si esti singur e nasol. Alege-ti povestea trebuie sa fie sansa fiecaruia de a demonstra ca poate si in acelasi timp posibilitatea publicului de a-si alege un artist pe care sa il sustina nu doar moral ci si financiar. Nu stiu cum va evolua proiectul. Stiu ce am de facut, atat! Restul depinde de hazard. Si cred ca e cel mai bine.
FemeiaStie.ro: Ajuta-ne, te rog, cu cateva informatii despre proiectele sociale intreprinse – daca nu gresesc, exista cateva proiecte socio-culturale destinate copiilor, amatorilor si persoanelor defavorizate, astfel incat teatrul sa ajunga in viata tuturor si sa bucure cat mai multa lume.
Bogdan Gagu: Da, au fost multe candva, acum din ce in ce mai putine. Nu exista nici fonduri si ce ma doare cel mai tare - nu exista bunavointa din partea celor care ar trebui sa faciliteze aceasta educatie non-formala prin teatru. Sunt multe de spus, dar prefer sa tac azi. Am o zi buna si nu vreau sa ma enervez.
FemeiaStie.ro: Cum reusesti, in activitatea profesionala, sa te pastrezi pe linia bunului simt, a profesionalismului si a bunului gust si calitatii si sa nu te pierzi intre atatea lucruri in jur, facute doar ca sa fie? Un risc si o ispita puternica, astazi, este “susa”. Sau este comercialul care vinde uitand de esenta?
Bogdan Gagu: Comercialul poate avea esenta. Tinerii au nevoie sa joace oriunde pana ii baga cineva in seama. Treaba cu bunul simt e o alegere, nu e greu, trebuie putin exercitiu cu tine si constati ca e foarte usor sa ai bun simt. Orice directie ai adopta trebuie sa fii constient de alegerea ta si sa ti-o asumi. De fapt, arta tine de asumarea alegerii.
FemeiaStie.ro: Ce te motiveaza in activitatea pe care o intreprinzi si ce te da inapoi?
Bogdan Gagu: Nu ma da nimic inapoi pentru ca atunci cand ma uit in urma si vad de unde am plecat si ce am realizat pe forte proprii. Crezul reusitei e sa iti dai seama unde ai fost, unde esti acum si unde poti sa fii, incercand o analiza obiectiva asupra ta si a capacitatilor proprii, sa nu te intinzi niciodata mai mult decat ti-e plapuma.
FemeiaStie.ro: Ce cuvant ar descrie cel mai bine viata ta?
Bogdan Gagu: Perseverenta
FemeiaStie.ro: Iti multumim pentru timpul acordat si iti dorim cat mai multe realizari si bucurii!
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 28 Ianuarie 2015
interviu regizor teatru, despre teatru
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?