Mehrzad Moghazehi: "Deja lucrez la o carte..."

Mehrzad_Moghazehi_(1)_(2)_opt

Mehrzad Moghazehi s-a nascut in Iran-Teheran, pe 19 octombrie 1980, insa din 1991 locuieste in Romania. Aventura lui in bucatarie a inceput pe la 15 ani, atunci cand si-a dat seama ca gatitul il relaxeaza.

Pentru el conteaza foarte mult sa faca ceea ce ii place cu adevarat, iar despre episodul MasterChef Romania de anul trecut marturiseste: "Participarea mea la acest concurs a fost o experienta unica, unde am cunoscut multi oameni minunati, mi-am facut prieteni, am invatat foarte multe si totodata, dupa concurs, am gasit determinarea sa iau decizia de a ma dedica pasiunii mele, adica gatitului."

 

FemeiaStie.ro: Ce nazdravanii a mai facut Mehrzad Moghazehi de cand a participat la MasterChef Romania 2012?

Mehrzad Moghazehi: Nazdravanii?:)Mi-am turnat ulei incins pe fata si o saptamana am stat cu spaima ca imi va ramane semn, dar n-a fost asa. Si m-am ars pe mana de doua ori, usor asa, deoarece am spus: nu mi-e frica de soacra! Si am introdus mana fara manusi in cuptorul incins sa scot ceva.

In alta ordine de idei, la modul serios, sunt si imaginea unui restaurant din Ploiesti si  organizez evenimente si show-uri culinare, singur sau impreuna cu colegii de la MasterChef!!! 

 

FemeiaStie.ro:  Pe cine ai invita la o petrecere si ce meniuri ai pregati pentru aceasta ocazie?

Mehrzad Moghazehi: Daca ar fi sa dau nume, ar fi un interviu cu foarte multe pagini.:) Pai cu siguranta, as invita persoanele dragi mie... 

Acum, in functie de locatie, ma voi conforma. Fara doar si poate, voi pregati preparate cu specific oriental, preparate romanesti si fuziuni din mai multe bucatarii, toate reinventate si modernizate, sa zic asa!

 

FemeiaStie.ro:  Care este cel mai prost obicei pe care il ai in bucatarie?

Mehrzad Moghazehi: Nu stiu cat de  ”prost obicei” poate sa fie, dar mereu imi ofera surprize si  probleme, ceea ce o sa va dezvalui.

Cand incep sa gatesc, indiferent de locatie, acasa, la restaurant sau acasa la prieteni, ma gandesc - ce urmeaza sa gatesc?! Sau incep sa prepar ce mi se cere, apoi ma gandesc ca intre timp as putea prepara si alta minune, daca tot gatesc! Si uite asa, pur si simplu, ma trezesc ca am inceput sa prepar si aia, si aia si au trecut 2-3 ore, in care am pregatit 3-4-5 preparate! Bineinteles ca toti cei din jur sunt multumiti. 

 

FemeiaStie.ro:  Ce fel de mancare nu iti place deloc?

Mehrzad Moghazehi: Nu-mi plac mancarurile foarte grase, cu multa prajeala si multa faina. In rest nu pot spune un preparat care nu-mi place, pot spune ca nu sunt pe gustul meu! 

 

FemeiaStie.ro:  Reusita unui preparat este direct proportionala cu numarul ingredientelor folosite de bucatar? Exemplifica, te rog, cum putem gati simplu, usor si frumos, fara a avea la indemana "n" condimente si ingrediente. 

Mehrzad Moghazehi: Eu nu sunt de parerea aceasta! Un preparat bun si gustos nu trebuie sa aiba multe ingrediente sau ingrediente rare! Cateodata, un preparat cu 3-4 ingredinte poate sa fie foarte reusit, depinde de combinatia dintre ingrediente si modul de preparare.

Omleta poate sa fie gustoasa cu ceapa, spanac si parmezan.

La fel si salata de iaurt, cu menta uscata, castraveti si sare sau muschiul de vita cu  ulei de masline, sare, piper negru, sau piper roz.

FemeiaStie.ro: Care a fost cel mai dificil preparat pe care l-ai pregatit vreodata si care a fost feedback-ul primit de la cei care l-au degustat?

Mehrzad Moghazehi: In Costa Rica, mi-au cerut niste prieteni, sa le fac ”Papanasi”. Doar aveam idee cum se prepara, era prima data cand pregateam asa ceva, nu gaseam branza dulce de vaca prin zona si i-am facut pana la urma cu Branza Ricotta. Atunci mi s-a parut ca a fost cel mai dificil preparat pregatit de mine.

Feedback-ul? M-au obligat sa le dau reteta, dupa ce instantaneu au disparut papanasii de pe masa! 

 

FemeiaStie.ro:  Practic cum te stim, daca ar fi sa alcatuiesti un meniu pentru o saptamana de scoala, cum ar trebui sa arate acesta?

Mehrzad Moghazehi: Pentru scoala cu siguranta as opta pentru un meniu alcatuit din multe fructe, legume, branzeturi si lactate, nicidecum mezeluri, sosuri si semi preparate cu care se pregatesc sandvisurile pentru copii!

Un sandvis bun se poate pregati cu paine toast, chifle sau baghete mici din faina integrala, cu piept de pui (fiert in apa cu o ceapa, sare si piper, apoi facut fasii subtiri) cu salata verde, castraveti murati, rosii, cascaval sau branza, sau se mai poate pregati bagheta cu branza, rosii, castraveti si pasta de masline.

Ceea ce nu prea este pe placul multor copii, deoarece ei prefera gustul care aduce dependenta, al chipsurilor, jeleurilor sau al oricaror produse daunatoare cresterii sanatoase a copiilor.

Daca este vorba de mancarea servita in scoli, eu as opta pentru supe, ciorbe,  salate proaspete si preparate pregatite la aburi sau in cuptor, fara prajeala.

                                                                                                                     

FemeiaStie.ro:  Ce parere ai despre bucataria vegana?

Mehrzad Moghazehi: Fiecare cu alegerile si convingerile lui. :)

Nu stiu cum e sa fii vegan!

Din cate stiu, bucataria vegana are legatura in cele mai multe cazuri cu convingerile lor legate de animale.

De asemenea, veganii au un stil specific de viata in care evita purtarea produselor vestimentare confectionate din piele de animale, inclusiv lana sau matase.

Eu insumi, timp de un an, din februarie 2011 pana in martie 2012 am scos „carnea” din alimentatia mea si am consumat de cateva ori peste in acea perioada. Am vrut sa incerc sa vad daca pot si cum ma voi simti?! Ma simteam mult mai bine, mai ”usor”, mancam mai putin, pentru ca mi se facea foame mai rar, cu toate ca nu consumam carne, faceam si sport! Dar consumam tot feluri de seminte, nuci, fasole, mazare si linte!

Stiu ca vegetarienii, ajung sa consume o singura masa pe zi. Aceasta dupa multi ani, bineinteles!

 ”Carnea se digera mai greu decat celalalte alimente pe care putem consuma (legume, fructe, lactate, branzeturi, seminte...). Cu cat consumi mai multa carne, organismul consuma mai multa energie ca sa digere carnea si asta este unul din motivele pentru care obosim si fara sa avem activitate.

Poate ati observat ca daca seara inainte de culcare mancati, dimineata va treziti infometati! Aceasta se intampla deoarece organismul a consumat energia pentru a digera mancarea si trebuie sa se incarce de energie!

Dar cum in martie 2012 am ajuns in Costa Rica, nu puteam sa ratez ocazia sa degust preparatele lor traditionale cu carne, uite asa m-am ”stricat”. :)

Am reinceput sa mananc carne, dar oricum incerc sa evit consumul de carne pe cat posibil, si sa consum cat mai multe legume, fructe, peste si fructe de mare. Fara doar si poate, din pricina pasiunii si a jobului meu, sunt ”obligat” sa mananc si carne! :)

Principala diferenta dintre vegani si unii vegetarieni este ca veganii elimina din dieta lor toate produsele de origine animala, inclusiv produsele lactate. Vegetarienii nu consuma carne, dar includ in meniul lor, produse lactate (oua, branza, iaurt sau lapte).

E posibil ca veganii sa traiasca mai sanatos decat cei care consuma carne. Insa eu nu prea am cunoscut vegani, ca sa stiu cum este mai exact! 

 

FemeiaStie.ro: Ai facut vreodata conserve pentru iarna?

Mehrzad Moghazehi: Normal ca da! 

Pana acum doi ani, am facut in fiecare an, muraturi de mai multe feluri, bulion de zarzare, agurita din boabe de struguri verzi, zarzavat pentru ciorba, verdeturi in otet si sare (pentru ciorba), peste in sare, icre in sare, nu mai vorbesc despre carnati, pastrama, deoarece acestea nu se incadreaza in categoria conserve. 

 

FemeiaStie.ro:  Te-ai gandit sa scrii si o carte despre "bucatarit"?

Mehrzad Moghazehi: Deja lucrez la o carte, impreuna cu colegul meu Alexandru Teacher’ Cirtu. Vom lansa o carte de bucate speciala, nu spun mai multe deoarece imi doresc sa fie surpriza!

Pana atunci ma puteti urmari cu ce retete pregatesc acasa, la evenimentele pe care le organizez sau particip, pe site-ul meu: www.retetedetop.ro sau  pe Facebook.

 

FemeiaStie.ro:  Unde iti place sa iti petreci concediul?

Mehrzad Moghazehi: In tarile calde, mai bine zis exotice, de exemplu in  America Latina, unde este ocean sau mare, soare, cocktailuri si mancaruri specifice regiunii.

Costa Rica am vizitat-o, urmatoarea destinatie sper sa fie Panama sau Peru. :)

 

  Un interviu realizat de: Silvia Filip

 Sursa foto: arhiva personala Mehrzad Moghazehi

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
3789 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Luni, 21 Ianuarie 2013

Etichete pentru acest articol:

interviuri, retete culinare, Iran-Teheran, Mehrzad Moghazehi, MasterChefRomania2012.


S-ar putea sa va intereseze si:

Daniel Luca iubeste cuvantul si isi dedica intreaga energie slujirii lui, fara a simti in [..]
citeste si comenteaza
Alina este instructor de aerobic-fitness de aproape 10 ani si a ales aceasta [..]
citeste si comenteaza
Poti spune ca atingi lumea cu existenta ta fara a o iubi si fara a o cunoaste? [..]
citeste si comenteaza
Nici n-am simtit cum au trecut cele aproape trei ore pe care mi le-am petrecut la biroul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru unii oameni, culorile nu se impart simplist, asa cum am invatat noi in clasele primare, in [..]
citeste si comenteaza
Elefant.ro, cea mai mare librarie online din Romania, celebreaza si anul acesta Ziua Internationala [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate