5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
Casele de amanet sunt asociate unor conceptii eronate, care le pot face sa para optiuni mai putin favorabile decat sunt in realitate. Iata cinci mituri comune despre amaneturi si care este adevarul in legatura cu aceasta modalitate de tranzactionare, imprumut si valorificare a bunurilor:
Mitul 1: Casele de amanet nu sunt reglementate
Contrar mitului care sustine ca casele de amanet nu sunt reglementate, acestea sunt, de fapt, strans monitorizate si respecta o legislatie specifica. In Romania, amaneturile functioneaza pe baza unei licente acordate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), conform Legii nr. 12/1990. Sunt obligate sa respecte reguli stricte privind practicile lor financiare, inclusiv cele legate de prevenirea spalarii de bani.
Transparenta este, de asemenea, un aspect esential in functionarea caselor de amanet. De exemplu, amanet MAGNOR prezinta in detaliu toate aspectele legale despre activitatea din agentii si platforma online de tranzactionare. De la termeni si conditii la prelucrarea datelor cu caracter personal, clientii afla informatiile necesare, pentru a decide in legatura cu amanetarea, vanzarea sau cumpararea unor bunuri de valoare.
Prin lege, contractele trebuie sa includa informatii precum valoarea imprumutului, durata imprumutului, dobanda aplicata si orice taxe suplimentare. Astfel, toti clientii sunt informati si inteleg pe deplin angajamentul pe care si-l iau. Asadar, mitul potrivit caruia casele de amanet functioneaza in afara legii reprezinta doar un zvon. Realitatea este ca acestea sunt supuse unor reglementari special create, pentru a proteja atat consumatorii, cat si integritatea sistemului financiar.
Mitul 2: Dupa ce amanetezi un obiect, il pierzi
Amanetarea este un proces de imprumut in care obiectele de valoare sunt folosite ca garantie. Atunci cand un client aduce un obiect la casa de amanet, el primeste un imprumut bazat pe valoarea estimata a acestuia. Obiectul ramane in custodia casei de amanet pana cand imprumutul este rambursat, insa nu este automat pierdut.
Rambursarea imprumutului este urmatorul pas in procesul de amanetare. Imprumutul trebuie rambursat intr-un anumit interval de timp, impreuna cu dobanda si taxele, pentru ca obiectul sa fie returnat clientului. Daca clientul nu poate rambursa imprumutul in timpul stabilit, obiectul nu este pierdut, in sensul traditional al cuvantului. In schimb, casa de amanet il vinde pentru a-si recupera costurile.
De asemenea, este important de mentionat ca multe case de amanet ofera posibilitatea de a prelungi termenul de imprumut. Aceasta inseamna ca clientul are mai mult timp pentru a rambursa imprumutul si a-si recupera bunul. Aceasta flexibilitate in termeni poate face diferenta intre a-ti pastra sau a-ti pierde bunul.
Mitul 3: Platesti dobanzi uriase la casele de amanet
Ratele dobanzii la casele de amanet pot varia in functie de legislatia locala, politica interna a casei de amanet si valoarea si natura obiectului amanetat. Insa, este esential sa se evalueze costurile totale. Multi oameni pot fi tentati sa se concentreze doar pe rata dobanzii, ignorand alte costuri asociate, precum taxele de evaluare, de depozitare sau de asigurare.
Un avantaj major al casei de amanet este dobanda fixa. Spre deosebire de unele tipuri de imprumuturi, care pot avea rate ale dobanzii care fluctueaza in timp, dobanzile de la casele de amanet sunt de obicei fixe. Acest lucru inseamna ca nu exista surprize neplacute pentru clienti, dar trebuie luate in considerare toate aspectele inainte de a alege un imprumut de la o casa de amanet.
Mitul 4: Scorul tau de credit este afectat de amanet
Tranzactiile cu casele de amanet nu influenteaza scorul de credit al unei persoane. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste tranzactii sunt diferite de cele pe care le poti avea cu o banca sau cu alte institutii financiare.
Casele de amanet functioneaza prin oferirea de imprumuturi garantate cu obiecte de valoare. In loc sa verifice istoricul de credit al unei persoane, casele de amanet folosesc obiectul gajat ca garantie pentru imprumut. Daca nu esti in stare sa rambursezi imprumutul, casa de amanet isi recupereaza banii prin vanzarea obiectului. Aceste tranzactii nu sunt raportate la birourile de credit, deoarece nu implica verificarea sau imprumutul bazat pe scorul de credit.
Fata de alte tipuri de imprumuturi, cum ar fi cele de la banci sau alte institutii financiare, unde neplata poate duce la scaderea scorului de credit, la casele de amanet, daca nu esti in masura sa rambursezi imprumutul, doar pierzi obiectul pe care l-ai gajat. Deci, in timp ce neplata unui imprumut la banca poate avea un impact negativ asupra scorului de credit, neplata unui imprumut de la casa de amanet nu va avea acelasi efect.
Mitul 5: La case de amanet se tranzactioneaza doar aur si bijuterii
Desi aurul si bijuteriile constituie cea mai mare parte din tranzactiile caselor de amanet, nu sunt singurele obiecte acceptate. Pot fi amanetate, vandute sau cumparate electronice, ceasuri de lux, genti de lux, instrumente muzicale, echipamente sportive, aparate foto, colectii de monede si multe altele.
Printre criteriile pe care casele de amanet le folosesc pentru a determina ce obiecte accepta se afla valoarea de revanzare, starea obiectului si cererea existenta pe piata pentru anumite obiecte. Prin urmare, daca ai un obiect de valoare pe care vrei sa-l amanetezi, verifica disponibilitatea mai multor case de amanet. Prin cunoasterea caracteristicilor acestui domeniu, vei putea obtine sumele de care ai nevoie, rapid si in conditii avantajoase.
Sursa foto: Shutterstock
Postat de: A-Editor Marți, 29 Octombrie 2024
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor