Truficultura, un nou job

Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura. Romania este recunoscuta pentru trufele sale, intrucat acestea reprezinta un mare interes comercial si culinar. Nu o sa auzim niciodata de ele in pietele de la noi din tara pentru ca aceste ciuperci sunt foarte rare si se numara printre cele mai scumpe delicatese din lume.

Ce este trufa?

Se spune ca daca un restaurant nu are in lista de bucate mancaruri cu trufe nu poate sa emita pretentii de a intra in preferintele clientilor rafinati. Avand in vedere aspectul, trufa este chiar respingatoare pentru ca seamana cu un cartof. Aceste ciuperci se gasesc la cativa centimetri sub pamant si cresc pe radacinile de fag, plop, alun sau stejar. In Europa se recolteaza mai bine de jumatate din cantitatea de trufe la nivel mondial, existand aproximativ 30 de soiuri, insa doar cateva sunt cu adevarat valoroase pentru bucatariile restaurantelor. Se spune ca un kilogram de trufe de calitate superioara se vinde in medie cu 3.000 de euro in Europa.

Truficultura, un nou job?

Exista trei soiuri de trufe cu valoare gastronomica: de vara, de iarna şi trufele comune, iar preturile unui kilogram de trufe autohtone variaza intre 50 si 150 de euro. Recoltarea acestor ciuperci a dat nastere unei indeletniciri neobisnuite: truficultura. Pentru restaurantele de lux de la noi se importa soiurile scumpe, mai ales din Italia si Franta. In goana dupa acesta delicatesa rara, italienii si-au distrus o mare parte din paduri, iar acum sunt nevoiti sa cultive trufele. Insa unii dintre ei nu se multumesc cu atat si au pornit la vanatoare prin alte locuri din Europa, printre care si in Romania. Astfel, au aparut din ce in ce mai multi vanatori de trufe, fie profesionisti, fie de ocazie.

caini de vanatoare trufe

Cainii sunt trufari experti

 In trecut, recoltarea trufelor se facea cu ajutorul porcilor. Acum se folosesc caini special dresati. Acestia sunt adevaratii trufari, pentru ca ei le miros la cativa centimetri sub pamant si le dezgroapa.  Se estimeaza ca tara noastra ar avea aproximativ 500 de trufari, care nu vor sa dezvaluie cat castiga din culesul trufelor.

Ce specii de trufe avem?

 Tuber magnatum pico are un miros intens si culoare crem-maronie la exterior si rosiatic in interior, fiind considerata regina trufelor;

Tuber Aestivum Vit are forma neregulata si este de culoare maro spre negru la exterior, iar in interior este impanzit de nervuri;

Tuber Uncinatum are forma rotunda, un miros si mai profund si la exterior are culoare inchisa, iar in interior culoare maro-rosiatic cu aspect de marmura;

Tuber Brumare Vit este mai mica decat celelalte trufe si are miros de mosc, exteriorul este maroniu, iar interiorul este carnos cu aspect de marmura;

Tuber Macrosporum este o specie mai rar intalnita, fiind o trufa mai pretentioasa;

Tuber mesentericum emana un miros specific de gudron si de aceea este un soi mai putin cautat;

Choirmyces Meandriformis Vit isi pastreaza mirosul dupa uscare si este mai usor de gasit pentru ca iese din pamant singura.

Ca fapt divers, majoritatea ajung in Italia, care este si cea mai mare piata de desfacere pentru „diamantele negre romanesti“.

 

Nota obtinuta:
9.9 (18 voturi)
9925 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Loredana-Fintina Vineri, 05 Aprilie 2013

Etichete pentru acest articol:

trufa, ce este truficultura, caine de vanatoare, ce sunt trufele


S-ar putea sa va intereseze si:

Te gandesti sa iti dezvolti o cariera ca lash artist sau, poate, chiar ai urmat deja un [..]
citeste si comenteaza
Casele de amanet sunt asociate unor conceptii eronate, care le pot face sa para optiuni [..]
citeste si comenteaza
Nu se spune degeaba ca orice ai face, daca nu faci si cu pasiune, nu iese atat de bine pe [..]
citeste si comenteaza
Cu mult timp in urma, atunci cand vedeam pe vreo retea de socializare ca cineva sustinea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vine Craciunul, iar noi, femeile trebuie sa fim superbe in noaptea magica. Pe langa imbracaminte si [..]
citeste si comenteaza
Timp de pregatire: 50 minute Numar de portii: 10 [..]
citeste si comenteaza
“Copilaria este suvoiul de apa care izvoraste limpede si curat din adancurile finite si la care [..]
citeste si comenteaza
A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate