Norme gramaticale

doom

Ca gramatica limbii romane este una foarte complexa si plina de reguli care mai de care mai surprinzatoare, o stim deja cu totii. De curand am aflat o regula noua si fiindca din aceasta cauza am pierdut un pariu m-am decis sa v-o impartasesc si dumneavoastra ca sa nu patiti ca mine.

Fiindca este foarte posibil ca unii dintre cei care citesc acum aceste randuri sa fi fost mai des ca mine pe la scoala si sa stie aceste lucruri, imi cer scuze anticipat.

Revenind la pariul pierdut, am aflat ca una dintre regulile gramaticale (reglementata de Academia Romana) spune ca “substantivele proprii nu se despart in silabe!”. Adica nu se desparte “Ro-mania” sau “Fran-ta” sau orice alt nume propriu in silabe intr-un text. Se supun acestor norme si cacofoniile admise “Biserica catolica”, “Tactica cavalereasca” si celelalte.

 

Totodata litera “x” este considerata ca o singura consoana si trece in silaba urmatoare atunci cand se afla intre doua vocale: a-xa; e-xa-men; e-xer-ci-tiu sau ma-xi-lar. Si ca lucrurile simple sa fie complicate, nu se despart in silabe nici cuvintele compuse din abrevieri literale: UNESCO sau NATO; abrevierile unor formule curente: a.c., ș.a.m.d.; numeralele ordinale notate prin cifre (romane sau arabe) urmate de formantul specific: (al) XVI-lea, a 5-a.

 

Nici macar cuvintele care prin despartire ar da nastere unor cuvinte de sens diferit, opus sau nepotrivite cum ar fi: ne-bun, im-posibil, pro-cur etc. nu se vor desparti in silabe. Iar daca vi se pare destul de elementar si simplu va mai spun ca atunci cand  intre doua vocale se afla literele ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi care  redau o singura consoana, acestea trec in silaba urmatoare ca in urmatoarele exemple: ve-che; in-ger;  ve-he; un-gher;

 

Nu vreau sa ma apuc sa fac acum teoria chibritului si sa declar c-am descoperit eu apa calda, dar uneori aflam cu uimire lucruri despre care habar nu aveam si care in goana noastra de zi cu zi, nu ne mai intereseaza. Daca simpla despartire in silabe a unui cuvant implica atatea reguli, oare de ce nu ne mai miram ca sunt atatea cazuri de plagiat, multe chiar la nivel inalt?!?

 

Din pacate digitalizarea si informatizarea si “progresul” ne-au cam facut sa uitam cum se tine un stilou in mana, sa nu mai stim sa rasfoim o carte sau placerea expedierii unei carti postale ilustrate, dintr-o destinatie turistica.

 

Dar despre lucruri simple pe care nu le mai facem si meseriile pe cale de disparitie promit sa revin intr-unul din materiale viitoare.

Nota obtinuta:
8.2 (6 voturi)
2702 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 07 Februarie 2015

Etichete pentru acest articol:

reguli din doom, reguli ortografice



S-ar putea sa va intereseze si:

Dezvoltarea personala este unul dintre cele mai sigure cai catre un bun management al [..]
citeste si comenteaza
Arta este o forma de exprimare, exact asa cum sunt si cuvintele. Este important ca si [..]
citeste si comenteaza
Sistemul de invatamant traditional vrea sa ucida, se pare, cu orice pret creativitatea [..]
citeste si comenteaza
Exista o mare lipsa de creativitate in activitatate scolara si prescolara a copiilor, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa cum v-am promis intr-un articol anterior revin cu cateva sfaturi pentru promovarea, cresterea [..]
citeste si comenteaza
Ne continuam periplul orologer cu un alt ceas “Made in Romania”si anume NOAH. Totul a inceput [..]
citeste si comenteaza
Prezentul articol se doreste sa fie o pledoarie pentru meserii si oamenii deosebiti care le [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta ca vecinatatea lor cu “tara tuturor posibilitatilor” le-a adus canadienilor si o [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate