Dezvoltare: altfel de scoala
Intelepciunea mea imi spune ca in zilele noastre a te descurca in viata devine aproape imposibil uneori. Devii dependent de munca. De rutina. De zilnicul acela care nu te mai lasa sa vezi partea frumoasa a lucrurilor si te duce intr-o alta lume, pe alte culmi. Ceva imi spune ca trebuie sa facem ceva.
Cum?
Navigand pe internet, am aflat de o scoala care este foarte speciala. Spun „foarte” pentru ca nu ma asteptam sa existe asa ceva la nivel local. Ba mai mult nici nu stiam pana sa citesc articolul respectiv ca ea exista. Spun scoala pentru ca acolo cred ca mai avem de lucru. In formarea de noi tineri responsabili. In formarea de noi tineri capabili si cu bun simt. Si mai ales in formarea de tineri cu loc de munca.
Cum este scoala
Articolul spunea ca in scoala aceasta copiii invata atat practic, cat si teoretic. Mai precis au doua saptamani in scoala si alte doua la locul de munca. Sunt in sistem part-time si ceea ce mi-a atras atentia a fost ca ei nu trebuie sa platesca nimic. Nici macar un leu. Toate taxele le sunt asigurate de firmele care ii „angajeaza”. Si beneficiaza si de o bursa estimata pe undeva la 160 de euro. Pe scurt fara taxe, doar cu prezenta obligatorie si dorinta de a avnsa. Institutia se numeste Cefora. Si are sediul pe bulevardul Iuliu Maniu, pe langa cladirea Apaca.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie progres nu este. Pentru ca, Romania, nu este atat de deschisa acestui sistem. Este mult mai aprig atrasa de cel clasic, care scoate muncitori pe banda rulanta si nu spun asta ca pe un lucru negativ, dar tot mai multi prefera sistemul clasic catalogandu-l drept „sigur” si apoi se indreapta spre cu totul si cu totul altceva intrucat nu gasesc loc de munca liber.
Faptele vorbesc
Erau specificate tot felul de exemple care au reusit prin intermediul acestei scoli. Unii au avansat pe pozitii de directori, altii pe cele de manager, ceea ce demosntreaza ca formula nu numai ca functioneaza, dar este si apreciata de companii. In prezent se colaboreza cu firme mari ca Michelin, Sephora, Bic, si finantatorul vrea sa extinda scoala. Sa treaca de la numarul de 20 de elevi, la mult mai multi, punand numarul scazut de elevi tocmai pe seama lipsei publicitatii.
La final
Nu am sa vorbesc de sistem si nici nu am sa fac referire la el. O sa spun doar ca sunt mandra ca sunt oameni care investesc in talente in tara si ca voi mai scrie cu siguranta despre ei atunci cand ii voi gasi...
Postat de: Raluca-Costea Vineri, 25 Februarie 2011
scoli, intelepciune, copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa