Sistemul de invatamant traditional

Sistemul de invatamant traditional vrea sa ucida, se pare, cu orice pret creativitatea copiilor. Nu numai ca foarte multi educatori, invatatori si profesori inca fac educatie cu frica, impunandu-se doar in felul acesta in fata elevului, dar au metode de predare de-a dreptul mediocre/ primitive/ lipsite de originalitate si inteligenta.

Dascalii fac in asa fel incat toti sa invete mecanic cateva pagini predate dupa cum cere planificarea si capteaza interesul doar prin replica "stai cuminte" ca "nu e frumos ce faci"...dar ocupa si catedre cu note abjecte. Ei sunt cei care se ocupa de educatia sociala\ artistica\ culturala (teoretic) si de dezvoltarea personala axata pe autoeducarea viitoare a elevului. Practic, lucrurile nu stau deloc asa. Practic, elevul nu trebuie sa deranjeze prea mult cu intrebari, nu trebuie sa fie prea iesit din tipare, nu este de dorit nici sa aduca vreo contributie care depaseste limitele impuse de "doamna", nu este indicat nici sa greseasca pentru ca este imediat catalogat ca fiind "in urma turmei" si pedepsit prin teme extra. 

Este ceva nepermis sa se aseze intr-o alta banca decat "banca lui", nu se poate deplasa sa ceara un instrument de scris sau alte obiecte necesare cursului pentru ca este imediat "pedepsit" si criticat ca fiind "obraznic" prin termenii - deja cunoscuti - "nu e frumos" sau "nu e voie".

Cadrul didactic este in centrul atentiei, el vorbeste, el preda strictul necesar ce va fi ulterior invatat de elevul care va primi o nota (absolut irelevanta). 

Elevul va invata mecanic ceea ce ii va aduce o nota si il va integra apoi in "destept", "elev silitor", "elev bun" sau din contra si ii va aduce note care vor semnifica atat de putin, dar care vor atrage laude si recompense. Curand, elevul va uita tot pentru a face loc altor informatii cerute pentru a lua o alta nota "buna". Creativitatea ii va fi limitata si deseori criticata. Vor fi deranjante prea multe intrebari, opinii, incercari de originalitate si nevoia de a dezbate;  va trebui sa creada fara a cerceta informatia primita. Asadar, va invata mecanic ceea ce i se ofera, fara a se gandi prea mult sau a trece informatia prin filtrul propriu. Nu se acorda interes lucrului cu toate simturile si lipsesc temele care vizeaza descoperirea potentialului si talentului fiecarui elev.  In schimb exista un tipar in care trebuie sa fie toata lumea pentru ca "asa e bine", iar cine nu este asa, are din start, o problema. In felul acesta, nu numai ca elevul nu este descoperit, iar abilitatile\ talentele\ potentialul lui raman nedescoperite si nevalorificate pentru ca "deranjeaza", dar el va acumula frustrare si sentimentul de vinovatie, sentimentul ca intotdeauna "face ceva gresit".

In acest sistem care doreste elevi "cuminti", cu mainile la spate, in banca lor si care nu pun intrebari, care nu indraznesc si care nu ies din tipar, in care cadrul didactic face comparatii ce nu-si au locul - pentru ca fiecare este diferit si nedescoperit - elevul isi reprima sinele autentic, renunta la ceea ce isi doreste, ce ar vrea sa incerce sau sa spuna, pentru a ramane in tipar. Pentru nu a fi incomod, pentru a nu fi etichetat, certat, criticat, comparat. Isi suprima creativitatea. Pentru a fi inca un exemplar identic celorlalti.

M-as bucura sa aflu ca tinerii care incep sa predea acum vor urma un model occidental cu rezultate demonstrat mai bune si care formeaza oameni reusiti pentru viitor, nu sabloane cu note bune si atat. Problema principala este ca se refuza acest model, se refuza intrarea in sistemul sanatos de predare si se perpetueaza modelul educational prin metoda "crede si nu cerceta".

Metoda Montessori, veche de cand lumea, la noi a ajuns abia recent si extrem de putini o imbratiseaza in sistem, din pacate. Cu toate ca ea urmareste inteligenta emotionala si invatarea de drag.

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2744 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 08 Septembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

sistem de invatamant, despre invatare


S-ar putea sa va intereseze si:

Mai este putin si se termina anul scolar, liceal si cei de la facultate termina anul. [..]
citeste si comenteaza
Anul acesta, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati se poate lauda cu [..]
citeste si comenteaza
Engleza este cea mai importanta limba, dar si cea mai vorbita la nivel mondial. Din acest [..]
citeste si comenteaza
Incep cursurile in cadrul Scolii de meditatii Phoenix! [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Teatrul este pentru multi o fascinatie insa pentru foarte putini reprezinta ceva clar. Inca [..]
citeste si comenteaza
Despre prietenie se poate vorbi la infinit si fiecare se va putea declara un prieten bun, care are [..]
citeste si comenteaza
Stilul seren s-ar defini cel mai bine printr-un singur cuvant: seninatate. Si nu seninatate [..]
citeste si comenteaza
Toamna este un anotimp frumos, fara indoiala cu un aer aparte si un aport considerabil de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate