Turnul cu Ceas din localitatea Mihail Kogalniceanu

Mihail_Kogalniceanu_-_Turnul_cu_ceas

Fiindca nu ne indoim nicio clipa ca deja multi dintre dumneavoastra ati citit aici  articolul despre turnurile cu ceas din Romania si ca autorul a omis inserarea Turnului cu Ceas din localitatea constanteana Mihail Kogalniceanu, vom incerca remedierea acestei omiteri redactionale prin dedicarea unui articol intreg Turnului cu Ceas din Mihail Kogalniceanu.

Turnul cu Ceas este amplasat pe Strada Tudor Vladimirescu, la numarul 124 si este parte componenta a bisericii romano-catolice Sf. Anton din Mihail Kogalniceanu. Biserica este datata inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea cand aici in Caramurat (vechea denumire a localitatii) exista o puternica si foarte activa comunitate romano-catolica. Totusi, ceasul a fost adaugat turnului din biserica mult mai tarziu, undeva in secolul al XX-lea si a fost montat de mesteri transilvaneni care i-au imprimat un design specific zonei din care veneau. Cum v-ati dat seama (ca in cazul celorlalte turnuri cu ceas) cand spun “ceas” ma refer la 4 ceasuri, cate unul pentru fiecare fata a turnului toate actionate de un singur mecanism.

Bineinteles ca la fel ca peste tot in Romania si localnicii din Mihail Kogalniceanu s-au obisnuit atat de mult cu ceasul din turnul bisericii incat nu il considera o atractie turistica, ci mai mult un punct de reper si un loc de intalnire. Poate cu putina promovare din partea tuturor nu vom sti despre comuna Mihail Kogalniceanu doar ca este localitatea cu aeroportul constantean sau ca un loc pe care-l tranzitam in drumul nostru spre litoralul romanesc, ci despre o localitate turistica, deoarece in opinia noastra este acel loc ce dezvolta un impresionant potential turistic.

Chiar daca de-a lungul existentei sale Turnul cu Ceas a fost pretext pentru dispute si contrarieri interetnice si religioase, a fost, este si va ramane fara doar si poate acel monument arhitectonic ce iti va acapara privirea si-ti va ramane mult timp intiparit in memorie ca un lucru frumos si atractiv. Autorul si-a permis sa axeze acest articol pe partea arhitectonica si turistica, deoarece pentru partea religioasa si de confesiune, exista foarte multe articole online si nu numai, despre aceasta biserica din aceasta parte a tarii.

Fara niciun dubiu ca si acest articol se constituie parte componenta a promovarii turistice a locurilor speciale si inedite din tara noastra, pe care cu totii le cunoastem foarte putin sau chiar deloc si pe care nu le apreciem decat cand turisti veniti de la mii de kilometri ne intreaba despre ele spunandu-ne (pe buna dreptate) ca nu stim sa ne bucuram de valorile istorice, culturale si arhitectonice ale tarii noastre.

Asa ca eu va sfatuiesc sa incepem sa privim lucrurile din jurul nostru nu neaparat ca ceea ce sunt ele, ci ca pe niste atractii turistice si cu siguranta ca atunci cand veti trece prin Mihail Kogalniceanu nu veti mai vedea decat o biserica de confesiune catolica, ci veti putea admira un monument istoric ce are la intrare un superb Turn cu Ceas!

Nota obtinuta:
10 (27 voturi)
1837 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 27 Aprilie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre ceasuri, ceasuri monumente, ceasuri istorice


S-ar putea sa va intereseze si:

„La Casa de Targovet”, „La fosta Casa Nichita Stanescu”, „La Konaque”, „La [..]
citeste si comenteaza
Muzeul se afla localizat pe strada (cum altfel !?) Nicolae Simache, la numarul 1, in [..]
citeste si comenteaza
Daca tot v-am povestit aici ca am fost la Iasi, mi-am zis ca este momentul sa va spun [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am ajuns din nou la poalele Caraimanului, in superbul oras Busteni, despre care [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Bineinteles ca cei trei termeni din titlul articolului se refera la aceeasi piatra pretioasa pe [..]
citeste si comenteaza
Daca tot v-am povestit aici ca am fost la Iasi, mi-am zis ca este momentul sa va spun despre turnul [..]
citeste si comenteaza
Fiindca cele cateva mii de vizualizari si zeci de evaluari, au indicat ca ati citit si apreciat [..]
citeste si comenteaza
OK , acum ca vad ca deja v-am starnit interesul cu acest titlu de tabloid, asa ca haideti sa va [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate