Muzeul Graniceresc Nasaudean

Amplasat (cum altfel), pe Bulevardul Granicerilor din orasul Nasaud, Muzeul Graniceresc Nasaudean este gazduit de o impresionanta cladire, monument istoric, cea care a fost cazarma Regimentului II Romanesc de Granita intre anii 1762 – 1851.

O adevarata comoara istorica, etnografica si culturala este stransa de-a lungul anilor aici in Muzeul Graniceresc Nasaudean.

Cititi si despre: Muzeul Victimelor ComunismuluiMuzeul de Arta ComparataMuzeul George Cosbuc

 

Se poate spune ca istoria muzeului incepe undeva in anul 1873, atunci cand vicecapitanul districtului Florian Porcius trimite o adresa directiunii Gimnaziului superior greco-catolic din Nasaud prin care anunta hotararea Comitetului reprezentativ districtual de a infiinta in districtul Nasaudului o „Reuniune de Stiinta si Muzeu”. Fiindca ideea de a infiinta o institutie culturala romaneasca nu se potrivea deloc cu atitudinea de deznationalizare a populatiei, promovata pe atunci de catre autoritatile Imperiului Austro-Ungar, muzeul va ramane la acea vreme doar in stadiul de proiect si bune intentii. Dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ideea infiintarii acestui muzeu a prins din nou viata, totusi perioada de dupa Primul Razboi Mondial era foarte grea economic, ideea a fost amanata in permanenta.

 

Iata ca, in cele din urma, la data de 2 august 1931, un grup de intelectuali entuziasti adunati in locuinta maiorului Iulian Martian au decis infiintarea Muzeului Nasaudean. In acest scop, ei vor dona recent-infiintatei institutii colectii de publicatii ale vremii, de documente, de manuscrise, diplome, carti si alte piese de muzeu, obiecte adunate cu multa truda in timpul vietii si care se aflau la acea vreme in proprietatea lor personala.

 

Din pacate, in timpul ocupatiei hortiste a Ardealului (1940-1944), apoi in timpul retragerii trupelor hortiste (in toamna anului 1944), colectiile extrem de valoroase ale muzeului au fost devastate, distruse si chiar instrainate de catre cotropitori. 7 ani mai tarziu muzeul se va muta in vechea cladire a ”Svardei”, unde se afla si in zilele noastre, mai intai s-a numit Muzeul Regional Cluj, dupa care Muzeul Năsăudean si actualmente Muzeul Grăniceresc Nasaudean.

 

De-a lungul anilor, Muzeul Graniceresc Nasaudean si-a imbogatit permanent patrimoniul muzeal, ajungand in zilele noastre sa fie una din cele mai apreciate institutii muzeale de la noi din tara. Si fiindca un singur articol nu va putea cuprinde niciodata tot ceea ce un astfel de muzeu poate oferi vizitatorilor, autorul isi va lua libertatea si va nota site-ul oficial, acolo de unde, printr-un simplu click, fiecare dintre dumneavoastra va putea gasi si restul informatiilor pe care acest scurt material nu le-a mai putut incorpora. Totodata, recomandarea calduroasa a redactiei este ca daca vreodata aveti drum prin zona Nasaudului faceti un mic efort sa vizitati si dumneavoastra spectaculosul Muzeu Graniceresc Nasaudean!

Nota obtinuta:
10 (31 voturi)
2004 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 27 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzee romania, muzee nasaud, muzee in ardeal


S-ar putea sa va intereseze si:

Asa cum si dumneavoastra banuiti un alt muzeu al ceasului nu exista la noi in Romania, in [..]
citeste si comenteaza
Amplasat in apropierea autogarii din statiunea Vatra Dornei, mai exact pe strada Unirii [..]
citeste si comenteaza
Capitala Romaniei este plina de muzee, galerii si colectii muzeale. Tocmai pentru ca [..]
citeste si comenteaza
Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca traim intr-o lume in care marpraxilsul si erorile medicale au imbolnavit mai rau sistemul [..]
citeste si comenteaza
Prezentul articol nu se doreste in niciun fel a fi un pamflet, ci realitatea de la fata locului, [..]
citeste si comenteaza
Asa se intituleaza noul single al baietilor de la Voltaj, insa acest articol isi doreste sa fie nu [..]
citeste si comenteaza
Fara nicio indoiala ca unul din numele sonore ale tumultoasei industrii orologere este si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate