Muzeul de Etnografie din Brasov

Asa cum deja v-am promis intr-unul din articolele noastre precedente, aducem azi in atentia dumneavoastra o noua institutie muzeala a municipiului Brasov. De aceasta data veti citi despre Muzeul de Etnografie din Brasov.

Muzeul se afla amplasat central, pe Bulevardul Eroilor la Nr. 21A in aceeasi impunatoare si impresionanta cladire cu Muzeul de Arta, cladire datata 1902. Daca veniti cu trenul in Brasov, din fata Garii luati traseul 4, numarati 4 statii si la a 4-a (statia “Parc”), coborati iar langa Hotel Capitol, aproape de Primarie si in fata Parcului Nicolae Titulescu se afla acest foarte atractiv si inedit muzeu brasovean.

Muzeul de Etnografie din Brasov a fost infiintat imediat dupa evenimentele din ’89 si este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, ilustrand prin patrimoniul sau extrem de valoros de peste 10.000 de piese, civilizatia comunitatilor rurale din zona Bran, zona Rupea, Tara Oltului si Tara Barsei. Avand o structura administrativa foarte complexa si bine organizata, Muzeul de Etnografie functioneaza cu 3 sectii muzeale in trei localitati: Brasov, Sacele si Rupea.

In pavilionul central Brasov este organizata o ampla expozitie permanenta care cuprinde, intr-o tratare succinta, o indeletnicire comuna tuturor zonelor etnografice: mestesugul tesutului si aplicarea lui functionala in organizarea interiorului si in costumul popular. Prezentarea are un pronuntat caracter pedagogic, cu accent pe reconstituirea autenticitatii contextului rural prin unelte, tehnologii, dar si produse specifice. Si fiindca vorbim de tehnologii veti fi impresionati de ecranul touch screen care va va purta si virtual prin toate ungherele muzeului (personal am “butonat” un sfert de ora) si va completa armonios ghidajul doamnei muzeograf.

Ca la fiecare muzeu, daca esti atent la prezentare, inveti unele lucruri noi, asa am aflat ca butnarii (si breasla lor) erau aceia care se ocupau cu facutul butoaielor, ceea ce noi, muntenii numeam dogari, dar si de unde vine numele cartierului Darste. Mai exact, in urma cu 100-150 de ani, principala preocupare a locuitorilor de aici era darstaritul straielor, cu ajutorul unei instalatii traditionale, mestesugul s-a pierdut in negura timpului, dar numele a ramas.

Inchei acest material cu informatiile “tehnice”:

Muzeul poate fi vizitat de la 9:00 la 17:00 (iarna, de marti pana duminica, luni fiind inchis) sau de la 10:00 la 18:00 (vara, tot de marti pana duminica, lunea este inchis).

Tariful de vizitare la Muzeul de Etnografie din Brasov este de 5 lei, insa grupurile organizate si pensionarii beneficiaza de pret redus (3 lei), iar elevii si studentii platesc numai 1.5 lei. Intre noi fie vorba mult mai scump este sa tipareasca biletul, dar despre aceasta deja am discutat in articolul despre biletele la muzee.

In caz ca autorului i-a scapat vreun detaliu care v-ar fi putut interesa, iata site-ul oficial al muzeului , unde, printr-un simplu click, fiecare dintre dumneavoastra poate obtine restul de informatii care este posibil sa fi scapat autorului acestui mult prea scurt material.

La plecare am intrebat cum se ajunge in Piata Sfatului, care este la 10 minute de mers pe jos de aici si dupa ce ne-a explicat doamna muzeograf ne-a recomandat cu caldura sa vizitam aici in Piata Sfatului Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului. Asa am facut asa ca revin cu un nou material (muzeu) spectaculos din orasul de la poalele Tampei.

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
1370 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 15 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

muzee brasov, muzee romania, muzee transilvania


S-ar putea sa va intereseze si:

Amplasat (cum altfel), pe Bulevardul Granicerilor din orasul Nasaud, Muzeul Graniceresc [..]
citeste si comenteaza
Acest articol nu se doreste a fi un advertorial, ci doar o invitatie de a descoperi [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile istorice ale municipiului Ploiesti este si casa CC Dobrescu care se [..]
citeste si comenteaza
Cum eu sunt ghidul muzeal al revistei m-am gandit ca astazi sa va invit sa descoperiti [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Titlul acestui articol este, de fapt, o intrebare care ma framanta de mult timp si m-am decis sa o [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta ca unul din brandurile cu renume din lumea modei este si Louis Vuitton. Si fiindca [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta, una din cele mai bune trupe live din lume (daca nu chiar cea mai buna) este trupa [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am observat ca articolul despre ceasurile romanesti Aradora a avut multe aprecieri si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate